VLAD MUGUR
I se spunea Mesterul, iar noi putem incerca un portret schitat din evocari.
Vlad Mugur debuta ca regizor si asistent universitar la clasele profesorilor Aura Buzescu si Nicolae Baltateanu, ajutand la formarea celor mai bune promotii de actori pe care le-a dat scoala romaneasca. Vlad Mugur numea de Platina promotia din care au facut parte Constantin Codrescu, Vasile Nitulescu, Olga Tudorache, Florin Vasiliu, Matei Alexandru si Ludovic Antal si de Aur promotia lui George Constantin, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Silviu Stanculescu, Silvia Popovici, Gina Patrichi. Straduintele i-au fost reprezentate de Nationalul din Craiova, unde a fost repartizat dupa absolvirea Institutului impreuna cu o parte a Promotiei de Aur: Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Victor Rebengiuc, Sanda Toma, Dumitru Rucareanu.
RETRAIRI. A colaborat cu Nationalul din Cluj intre anii 1964 si 1969; intre anii â82 si â87 conduce, la München, un teatru subventionat de stat si lucreaza cu o echipa permanenta. Directoratul de la Teatrul Giulesti, dupa Revolutia din decembrie 1989, a insemnat o epoca noua in viata acestei institutii, dar si in viata regizorului, care a si schimbat numele teatrului in Odeon. Inainte de a disparea in neant, Vlad Mugur a oferit un interviu Televiziunii Romane, in care nu povestea, ci retraia. Acele confesiuni despre viata sa au apropiat telespectatorii de fiinta sa tumultuoasa, rafinata si sensibila in acelasi timp. Spectacolele sale raman fara varsta, asa cum le-a gandit si trait Vlad Mugur. Pentru Mester, teatrul a fost mereu un santier din care oricand se putea crea o casa, o imparatie, un destin.
PREMONITIE. La o sedinta de spiritism, inainte sa vina pe lume, bunicului sau i s-a spus ca "va avea o fiica ce va naste un copil in care se va reincarna chiar el". Mesterul era mugur al unei familii de artisti si intelectuali renumita. Constantin Grigoriu, bunicul dinspre mama, a infiintat Opereta Romana, iar Gheorghe Demetrescu Mugur, bunicul dupa tata, a fost profesorul Regelui Carol al II-lea, directorul Fundatiilor Regale si al Radiodifuziunii Romane. Mama si tatal lui Vlad Mugur au fost cununati de catre Printul Carol si de Regina Elena, iar el a fost botezat de Regele Mihai, fiind tinut in brate de catre Regina Elena si de generalul Condeescu. Tatal, Val, regizor de teatru, a fost epurat si exilat la Resita. Bunicul - dat afara din postul de director al Radiodifuziunii. Casele din Bucuresti, Mangalia le-au fost luate. Vlad Mugur insusi avea sa cunoasca, in timpul lui Petru Groza, supliciile inchisorii. Profesorul Promotiei de Aur, dupa cei doi ani de glorie de la Teatrul National din Craiova (1957-1958), va fi anchetat in mod umilitor in cadrul unui proces inscenat de oficialitatile vremii.
Viata i-a oferit ca unica iesire exilul... Dezgustat de faimoasele teze plenarei CC a PCR, cu efecte dramatice asupra culturii romanesti, paraseste tara si pleaca in Italia. Elitele care-l primisera cu atata bucurie atunci cand venise in turneu cu spectacole montate in Romania acum il intampinau cu rezerve. Ultimele patru spectacole montate de Vlad Mugur la Cluj si Craiova i-au facut pe spectatori sa-l regaseasca pe cel care a cautat viata, din fiecare poveste pusa in scena, mai presus de orice.
|
UN FEL DE A DOUA FACULTATEActrita Sanda Toma isi aminteste cu frenezie de clipele petrecute la Teatrul National din Craiova imediat dupa terminarea Institutului. Talentul colegilor ei i-a daruit bucurii imense si de fiecare data cand avea succes se temea ca aroganta urateste omul, iar actorul pierde accesul la inima spectatorului. Alaturi de colegii ei si de Vlad Mugur, cu care au facut o a doua facultate la Craiova, prin spectacolele sale atat de pline de har, a reusit sa patrunda in sufletul spectatorilor si sa ramana acolo pentru totdeauna.CUM E SA FACI PARTE DIN PROMOTIA DE AUR?S-a nascut la 25 noiembrie 1933, in satul Sasar, langa Baia Mare. Dupa septembrie 1940, familia sa s-a refugiat in Vechiul Regat. Din cauza conditiilor de viata precare, parintii lui au fost nevoiti sa accepte ca Ion Sasaran sa ramana in intretinerea unui regiment din Lugoj. Din 1943, a fost copil de trupa, pana in 1948, an in care a terminat cursul inferior la Liceul "Mihai Eminescu" din Satu-Mare. In 1952, a absolvit Liceul "Gheorghe Sincai" din Baia Mare. In 1956 a terminat Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica si, in acelasi an, a fost repartizat la Teatrul Dramatic din Baia Mare. A fost o perioada angajat al Teatrului National din Targu-Mures, conferentiar universitar si sef de catedra la Universitatea de Teatru din acelasi oras. Ion Sasaran, actorul care anul acxesta a implinit 50 de ani petrecuti pe scena, considera ca a fi Sagetator "e o chestie colosala". Poate nu atat de colosala ca si cele peste 140 de roluri pe care le-a interpretat in cariera, dintre acestea peste 120 pe scena teatrului baimarean."AU FOST COLEGII MEI..."Sintagma Promotia de Aur a fost folosita dupa intalnirea de 25 de ani de la absolvire, de la Brasov. "Astazi, la anii mei, cand ma gandesc ca am fost coleg cu Amza Pellea, George Constantin, Gheorghe Cozorici, Silviu Stanculescu, Silvia Popovici, Constantin Rautchi, care nu mai sunt printre noi si daca mai adaug Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei, Victor Rebengiuc, Sanda Toma si Dan Puican, cred ca v-am spus suficient si incep sa cred ca lumea a avut dreptate cand a numit aceasta generatie «de Aur». Acestia au fost colegii mei...", spunea intr-un interviu Ion Sasaran. |
Citește pe Antena3.ro