x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Net-mania

de Florina Zainescu    |    06 Feb 2006   •   00:00
Net-mania
WWW
Dupa aproape 13 ani de la aparitia pe plaiurile mioritice, internetul a ajuns sa cucereasca un milion de romani anual.

Romanii care au conexiune la internet isi petrec 73 de minute pe zi navigand cu toate panzele sus pe oceanul de informatii, conform sondajului realizat de CURS in perioada 14-21 decembrie 2005. Potrivit estimarilor Ministerului Comunicatiilor, in Romania exista 4,8 milioane de utilizatori ai internetului. In iunie 2005 erau inregistrate 692 de de companii care ofereau servicii de acces la internet, numarul acestora fiind cu 34% mai mare decat la sfarsitul anului 2004.

PriceWaterhouseCoopers a descoperit ca 16% utilizeaza internetul in mod frecvent, iar 23% din cand in cand. Internetul este folosit in principal in scopuri personale, atat de cei care il utilizeaza acasa, cat si de cei care il utilizeaza in afara gospodariei. 88,7% dintre "navigatori" folosesc Net-ul pentru e-mail, iar 74,4% - pentru divertisment. Se cauta stiri, locuri de munca, informatii diverse despre produse si servicii, turism sau informatii despre computere.

NOI ADEPTI. Firmele sunt si ele tot mai receptive la noile tehnologii. Daca in urma cu cativa ani foarte putine aveau calculatoare, iar conexiunea la internet era cvasiinexistenta, tot mai multi patroni au realizat cat de mult le pot simplifica acestea activitatea. Conform unui studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private, Mici si Mijlocii in intervalul aprilie-mai 2005, 81,9% dintre intreprinderi au in dotare computere, insa doar 64,16% acceseaza internetul, iar 56,51% utilizeaza e-mail-ul. Ramane insa destul de ridicat procentul IMM-urilor autohtone - 15,52% - , care nu detin computere si sit-uri proprii si nu utilizeaza internetul, e-mail-ul si nu vand sau cumpara online. In comparatie, la nivel european, circa 85,3% dintre microfirme, 91% dintre firmele mici si 95% dintre cele mijlocii au computere. Mai mult, 73% dintre microintreprinderile europene au conexiune la internet, comparativ cu doar 54,59% pe plaiurile mioritice. E-mail-ul e folosit de 68% dintre microfirmele europene si de numai 53,11% dintre cele romanesti.

CABLU SAU TELEFON? Ca numarul utilizatorilor de internet este in crestere pe plaiurile mioritice o dovedeste si faptul ca s-au "inmultit" conexiunile. Astfel, in primul semestru al lui 2005, in Romania existau 1,93 milioane de conexiuni la internet, aproape dublu fata de sfarsitul lui 2004, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Peste 85% dintre acestea sunt conexiuni dial-up, 8,24% prin cablu coaxial si 0,53% prin fibra optica, sustine ANRC.

Totusi, sondajul CURS arata ca 38% dintre persoanele intervievate se conecteaza la internet prin cablu tv si doar 16% prin dial-up. Ba chiar si cei care sustin ca se dau pe Net datorita fibrei optice sunt cu un procent mai mare decat respondentii care au conexiune dial-up. Surprinzator este numarul mare - 22% - al celor care nu au stiut sau au refuzat sa spuna ce conexiune la internet folosesc.

73
de minute pe zi isi petrec pe Net internautii autohtoni. Ei cauta stiri, locuri de munca, informatii diverse despre produse si servicii, destinatii de vacanta si, bineinteles, comunica cu prietenii prin intermediul e-mail-ului.

ACTIUNE VERSUS COMUNICARE


Barbatii sunt utilizatori mai infocati ai internetului, arata un studiu realizat de Pew Internet & American Life Project. Ei se logheaza mai des si petrec mai mult timp online decat femeile, basca au conexiuni mai rapide decat urmasele Evei. Majoritatea barbatilor navigheaza pentru a se distra, 70% dintre ei fiind constienti ca stau pe internet doar pentru a le trece vremea, fata de 63% dintre femei. In timp ce domnii prefera sa asculte muzica, sa urmareasca stirile sau sa vizioneze webcam-uri, femeile adora e-mail-ul.

INSIRA-TE MARGARITE: POVESTEA INTERNETULUI


Ingrijorat de amenintarea razboiului rece, Ministerul Apararii al SUA a creat, in 1969, un sistem de comunicare - Arpanet - care nu putea fi interceptat ori capturat. Era o retea de calculatoare cu patru noduri situate in patru universitati: Los Angeles, Stanford, Santa Barbara si Utah. Treptat, in retea au intrat mii de alte centre. Comunicarea prin Arpanet a devenit mult mai facila dupa ce in 1972 a fost inventat e-mail-ul. In 1983, reteaua sufera o scindare: Arpanet-ul ramane pentru cercetare stiintifica, iar armata isi face Milnet-ul. Cum in paralel cu Arpanet-ul se dezvoltasera si alte retele asemanatoare, conglomeratul rezultat isi ia numele de Arpa-Internet si mai apoi de internet. Arpanet-ul s-a inchis oficial la 28 februarie 1990, iar internetul a fost preluat de NSFNET, un serviciu al Fundatiei Stiintifice Nationale Americane. "Liberalizarea" lui s-a produs in 1995. Intre timp, in 1990, Centrul European pentru Cercetari Nucleare a dezvoltat Word Wide Web-ul, iar in 1993 in SUA s-a lansat primul browser - Mosaic.

ROMANIA ONLINE


Romania s-a conectat la internet la 26 februarie 1993, cand domeniul ".ro" a fost inregistrat in baza de date a IANA (Internet Assigned Numbers Authority), organismul international abilitat cu administrarea domeniilor. Insa multa vreme Net-ul a fost folosit doar in mediul stiintific, pentru ca romanul de rand nu avea computer personal si nici nu-si putea permite unul. Pentru a te conecta trebuia sa suni la un punct de acces dial-up din Austria, Germania sau Olanda, iar o viteza de 9,6 kbps era de-a dreptul ametitoare.

Click pt a mari imaginea
Ce tip de conexiune la Internet folositi?
  • 38% dintre romanii de peste 18 ani folosesc cablul tv pentru a se conecta la internet
  • 22% dintre cei care au net nu stiu ce tip de conexiune folosesc
  • Prin fibra optica se conecteaza la net 17% dintre romani
  • ×
    Subiecte în articol: internet editie de colectie