x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Nu sugestii, ci obligatii

Nu sugestii, ci obligatii

24 Apr 2005   •   00:00

TEME PENTRU ACASA
Prin intermediul rapoartelor de tara, al informarilor la nivelul Parlamentului European si chiar al declaratiilor oficialilor europeni, la Bucuresti sosesc nenumarate recomandari pentru indeplinirea cerintelor Uniunii.

  • de IRINA CRISTEA

  • Ollie Rehn va sta cu ochii pe Romania si, asa cum ne-a avertizat, nu va ezita, daca nu ne vom indeplini angajamentele, sa recomande activarea clauzei de salvgardare
    Domeniile in care Romania inregistreaza cele mai semnificative intarzieri, precum si masurile ce trebuie luate pentru ca aderarea sa nu o prinda nepregatita sunt punctele-cheie ale recomandarilor ce vin de la Bruxelles. Recomandarile, in special cele venite de la Comisia Europeana, nu sunt simple sugestii, ci obligatii pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a nu se vedea pusa in situatia de a adera la UE cu un an mai tarziu decat calendarul convenit initial.

    Problemele din Justitia romana au ocupat cele mai multe pagini ale rapoartelor europene si au constituit tema cea mai abordata in discursurile oficialilor europeni. De acest capitol s-au legat si cele mai multe recomandari ale Comisiei si Parlamentului European.

    PROBLEMA JUSTITIEI. Au fost subliniate rand pe rand volumul de munca prea insemnat al judecatorilor, pregatirea lor necorespunzatoare, dublata de dotarea tehnica saracacioasa, precum si interventiile "de sus". Potrivit raportului de tara de anul trecut, calitatea actului de justitie lasa mult de dorit, fiind departe de a se apropia macar de standardele normale pentru o tara europeana. In ce priveste Codul de Procedura Penala revizuit, intrat in vigoare in ianuarie 2004, Comisia Europeana a sugerat modificari ulterioare ale documentului, care sa includa consultari cu practicienii din sistemul judiciar si a precizat ca practica numirii de Executiv a persoanelor-cheie din Justitie trebuie sa inceteze, obligatie inclusa in temele pentru acasa pe care Romania ar trebui sa le aiba gata in aceasta primavara.

    ATENTIE LA ANIMALE!

    In ce priveste agricultura, recomandarile Comisiei Europene se leaga in special de conditiile de viata si de transport asigurate animalelor, lipsa de personal calificat in administratie si de veniturile la limita subzistentei ale taranilor. Romania "trebuie sa-si imbunatateasca in ansamblu capacitatea administrativa, atragand si pastrand personal foarte bine calificat si sporind nivelul de aplicare a reformelor", apreciaza raportorii europeni. In sectorul veterinar, Romania trebuie sa poata furniza certificate de incredere si sa imbunatateasca substantial conditiile de viata si de transport pentru animale, in special pentru cabalinele trimise la abatoarele din statele membre.

    INSPECTII-SURPRIZA

    In domeniul sensibil al concurentei, recomandarile europene includ intarirea mecanismelor de urmarire a ajutoarelor de stat. In plus, este necesar controlul real al Consiliului Concurentei asupra oricarui potential ajutor de stat, iar Consiliul este indemnat sa recurga chiar si la inspectii-surpriza ca modalitate de investigatie. Romania nu mai are voie sa acorde plati sau alt tip de ajutor de stat combinatelor siderurgice vizate in cadrul Strategiei Nationale de Restructurare, incepand cu data de 1 ianuarie 2005 si pana la 31 decembrie 2008.

    VIGILENTI LA GRANITE

    Potrivit recomandarilor Comisiei Europene, Romania trebuie sa atinga un grad ridicat de control si supraveghere la viitoarele granite externe ale Uniunii Europene. Prioritare sunt si accelerarea luptei impotriva coruptiei la nivel inalt si realizarea unui audit independent al rezultatelor si impactului Strategiei Nationale Anticoruptie, precum si revizuirea pana la sfarsitul anului 2005 a procedurii penale. Adoptarea unui cadru legal clar cu privire la indatoririle Jandarmeriei si ale Politiei si la cooperarea dintre acestea a avut ca termen-limita luna martie.
    ×
    Subiecte în articol: romania editie de colectie