PAZNICI "VIGILENTI"
Intre securisti, demnitarii de partid si personalul care-i deservea, relatiile au fost reprezentative pentru regimul de dictatura comunista.
Cum urca in grad un lucrator de securitate si cum isi pastreaza functiile inaltii ofiteri? Dovedindu-si vigilenta si loialitatea cu orice prilej. Iar daca "prilejuri" nu sunt, acestea pot fi si trebuie inventate. Caci nu era, oare, unul dintre criteriile lor de apreciere, "arta combinatiilor informative"?
INSPIRATIE. Daca Securitatea Poporului a fost creata dupa modelul CEKA, nici cand liderii comunisti au anuntat deplina libertate si independenta nationala, sursele si invataturile sovietice nu si-au pierdut puterea.
O sursa de inspiratie pentru ceea ce s-a numit in epoca "sinuciderea doctorului lui Ceausescu" trebuie sa fi fost "complotul medicilor evrei de la Kremlin". Aceasta fusese ultima ancheta stalinista de anvergura, montata de serviciile speciale sovietice careia - daca Stalin n-ar fi murit (1953) - urmau sa-i cada victime cativa dintre doctorii care-i ingrijeau pe liderii sovietici. "Doctori criminali" - acuzati de-a fi impartasit secrete despre viata inaltilor pacienti cu scopul de a pune la cale uciderea lor.
DOCTORUL LUI CEAUSESCU. Fara indoiala, un medic precum Abraham Schehter, cunoscut ca "doctorul lui Ceausescu", care-si insotea pacientul in toate deplasarile din tara si strainatate, nu putea starni decat invidie si admiratie pentru aceia care nu cunosteau arma cu doua taisuri a unei atat de privilegiate apropieri. Astfel ca vestea sinuciderii sale din 1973 a uluit Capitala. Abraham Schehter se aruncase de la etajul 7 al cladirii Spitalului de Urgenta Bucuresti. Imprejurarile enigmatice ale mortii unui om cu o cariera atat de stralucita au alimentat zvonul ca doctorul "fusese sinucis".
Adevarul, ca si in alte cazuri, a fost cunoscut de cercul initiatilor in sarcinile doctorului - ofiterii de securitate care-l aveau in permanenta supraveghere ca pe toti ceilalti slujbasi din anturajul demnitarilor. Dupa 1990 unii dintre acestia au publicat carti in care contrazic zvonurile neconvenabile. Deseori insa, gura pacatosului adevar graiesteâ¦
Este si cazul marturiilor fostului coordonator al Securitatii din acel timp, azi generalul pensionar Ion Stanescu (Silaghi), "retrogradat" din cauza mortii doctorului la rangul de sef al gospodariei de partid (alta functie care reclama vigilenta, cel care o inaugurase in Romania fiind un fost agent sovietic).
Citește pe Antena3.ro
Desi Nicu Ceausescu era urmarit de securisti 24 de ore din 24, in arhivele CNSAS figureaza ca "persoana necunoscuta" |
Nu se stie cand s-a indragostit cantareata Daniela Vladescu de Nicu Ceausescu; i-a trecut insa fix in 22 decembrie 1989 |
|
"MIJLOACE SPECIFICE"In cartea sa "Am fost sosia lui Ceausescu" fostul ofiter Dumitru Burlan povesteste despre practicile de verificare si urmarire la care erau supuse toate persoanele din apropierea familiei Ceausescu. In primul rand cei din suita prezidentiala: croitor, bucatar, ospatari, coafeza, un doctor. Apoi cei care lucrau in resedintele de protocol: femei de serviciu, lenjerese, surori medicale, electricieni, administratori, operatori de film. SUPRAVEGHEREA LUI NICUD.M., ofiter in 1984-1989 la UM 0666, ne relateaza: "Nicu locuia in cladirea care acum e sediul UNITER. Avea - ca oricare din zona puterii - militian permanent la poarta si tehnica de ascultare in casa. Dar nu era de ajuns. Intr-o garsoniera goala - care nici macar WC nu avea - se infiintase un post permanent de supraveghere. Se lucra in ture de 12 cu 24. Stateai 12 ore la fereastra garsonierei si te uitai catre poarta prin care se intra sau se iesea de la Nicu. Raportai imediat miscarea - a lui sau a vizitatorilor pe care-i avea. Raportam cu numele conspirativ "Cabina" despre intrarea la Nicu, spre exemplu, a cantaretei Daniela Vladescu. Conspirativ aceasta era numita in raport "Patachina". Nu-mi mai amintesc acum numele Nadiei Comaneci, alta persoana care figura des in rapoartele "Cabinei". PRIMELE FEMEI OFITERIIn cinstea sarbatoririi a 40 de ani de la 23 august 1944, Elena Ceausescu a decis ca Scoala de ofiteri de securitate de la Baneasa sa scoata prima promotie de ofiteri femei. Cele mai multe absolvente au ajuns la Directia V sa se ocupe de paza si protectia ei sau a altor membri ai familiei Ceausescu. Elena Ceausescu a decis si tinuta lor: pantofi fara toc, fusta peste genunchi, parul strans in coc la spate, unghiile taiate scurt, rujul interzis. |