IN CARUTA MUZICII USOARE
O soba, un pian, un birou, un fotoliu, multe carti.
O camaruta curata ca lacrima. Acest mic univers este decorul in care marele compozitor Temistocle Popa s-a invoit sa ne vorbeasca despre Gica Petrescu.
O sa gasesc, probabil, pe aici niste raspunsuri la intrebarile pe care mi le veti adresa", spune Temistocle Popa, rasfoind niste hartii, pregatite special pentru intalnirea noastra. "Imi aduc aminte cand calatoream cu o salupa pe raul Volga. Jucam table cu Mircea Crisan, care a fost un mare comic al tarii. Iar Gica Petrescu se uita la noi⦠Era vara si toti eram dezbracati, nu la chilotei, dar pe aproape⦠Imi pare rau ca nu gasesc poza, sa ne fi vazut ce frumosi eram!", zice compozitorul.
DAR DIN DAR. L-am lasat pe Temistocle Popa sa citeasca in continuare trecutul. "Gica Petrescu a fost un mare prieten al compozitorilor. A fost un dar pentru noi, compozitorii"⦠Face o pauza si mi se adreseaza: "Vreau sa va ofer ciocolata⦠Si eu le-am capatat si dar din dar se face...". Iau cu incredere o bomboana, in timp ce soba duduia o data cu povestirile lui Temistocle Popa⦠"Ani si ani am mers impreuna cu Gica in caruta muzicii usoare⦠Eram angajat ca instrumentist la Teatrul «Tanase», unde Gica era demult interpretul numarul unu. Si acum ocupa aceasta pozitie⦠M-am incumetat sa vorbesc cu el... I-a fost predestinat sa fie mare. Avea o caldura in glas, stia sa cante, ii placea⦠Am facut multe turnee impreuna cu el si in tara, si in strainatate, eu ca instrumentist (la flaut si saxofon) in orchestra lui Sergiu Malagamba⦠Ne-am imprietenit imediat! Primul meu cantec cu el a fost «Ma mandresc ca sunt roman», cu care a avut un succes incredibil"⦠Maestrul face o pauza mai lunga, apoi revine cu voce joasa, mai trista: "Gica n-a refuzat pe nimeni. Nu avea darul sa refuze. Era cantaretul tarii si mereu primul⦠Nu mai tin minte prin ce an era⦠Si nu vreau sa va mint, ca se minte, doamna, ca-n filmele cu banditi⦠Au urmat piesele «Cat oi mai trai pe lume», «Cine stie a iubi frumos» si multe alteleâ¦".
Tanarul Temistocle Popa (primul din stanga), alaturi de colegii sai, George Grigoriu, Vasile Veselovschi si Radu Serban |
|
Citește pe Antena3.ro A TINUT STACHETA SUSNU S-A LASAT CLINTIT DIN MODESTIA ARTISTULUISALVAT DE FANFARATemistocle Popa s-a nascut in 1921, intr-o familie de oameni saraci. Primii pasi in muzica i-a facut in curtea Regimentului 21 Infanterie. "Am fost alungat de soarta in razboi, dar s-a intamplat o minune. Am fost trimis pe front si n-am ajuns din cauza unei fanfare militare din Craiova, unde am fost oprit. Pe vremea aceea eram elev la Conservator⦠Am scapat de razboi, am renuntat la Conservator, am intrat la Opereta, apoi la Teatrul «Tanase»", isi aminteste compozitorul. Prima sa melodie, "Vantule din zarea-albastra", s-a cantat cu succes pe scena Teatrului "Tanase", intr-un concert de muzica usoara, dirijiat de maestrul Henry Malineanu. |