x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Omagiu Tovarasului

Omagiu Tovarasului

de Eugenia Mihalcea    |    08 Mai 2006   •   00:00

O CARTE, UN GLAS
Tovarasului Nicolae Ceausescu, secretar general al Partidului Comunist Roman, presedintele Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania.
O CARTE, UN GLAS

Tovarasului Nicolae Ceausescu, secretar general al Partidului Comunist Roman, presedintele Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania.

Asa incepe pagina de deschidere a cartii Omagiu, care se gasea inainte de 1989 in mai toate bibliotecile romanilor si care se vinde acum prin anticariate sau printre cunoscatori la preturi care ajung la milioane de lei vechi. Tara intreaga, un singur gand, o singura vointa. Sub acest titlu apar practic in volumul editat in 1973 urarile tuturor romanilor pentru tovarasul Nicolae Ceausescu. Impartiti in bresle, pe scoli, pe culte, romani din fabrici si uzine, din unitati agricole, dar si organizatii de partid si obstesti au adresat un cuvant conducatorului iubit. Motivul? La 26 ianuarie 1973, Nicolae Ceausescu a implinit 55 de ani de viata si 40 de activitate revolutionara. Toata tara ii multumea, iar cadoul primit cu aceasta ocazie, Omagiul, cuprinde atat urarile poporului, cat si mesajele primite de pe toate meridianele globului, prezentarea momentelor solemne din momentul decernarii titlului de Doctor Honoris Causa lui Nicolae Ceausescu, dar si cuvintele de multumire ale tovarasului. Dupa cum il numesc in prefata cei care au pus la cale Omagiul, acesta a devenit "documentul gandurilor si sentimentelor cu care poporul intreg a sarbatorit un om, un comunist, pe cel ce ilustreaza in cel mai inalt grad nobilele aspiratii ale acestui timp socialist al patriei". Un om printre oameni, 15 pagini de "istorie", dar si imagini prezentand viata celui caruia i se adresau practic toate urarile. Nicolae Dragos si Tudor Olaru sunt cei care au adunat imagini din diverse vizite de lucru si au pus cap la cap informatii legate de copilaria, dar si devenirea tovarasului.

EXPLICATII. Dupa cum explica Angelo Mitchievici in "Ceausescu si intelectualii: tablou de familie", cartile omagiale, care s-au perindat ulterior la fiecare aniversare sau moment mai important din viata lui Nicolae Ceausescu, constituie tiparul principal elaborat si rafinat in cadrul cultului personalitatii in societatea comunista romaneasca. Legitimitatea liderului maxim este sporita exponential de elogiul adus de intelectuali si in mod special de artisti. Nimeni altul ca scriitorul nu se pricepe sa modeleze mai bine, sa flateze mediocritatea, sa aline complexele de inferioritate. Nicolae Ceausescu a reusit, cu concursul scriitorilor, sa ofere produsul cel mai performant al Epocii de Aur: propria sa imagine. Tanarul activist cu un rol modest in cadrul minusculului Partid Comunist Roman - filiala a Kominternului, divizata de conflicte interne - si-a reajustat trecutul cu ajutorul propagandei, dar si al scriitorilor. Si, ca orice demers mitologic eficient, si acesta necesita intoarcerea la origini, acasa in Oltenia, la Scornicesti. "Indura lipsurile cu cea mai mare seninatate" si "era neinduplecat cand avea sentimentul nedreptatii", noteaza Nicolae Dragos si Tudor Olaru. Urmeaza venirea la Bucuresti, dar si pilde despre nedreptatile peste care a trecut Nicolae Ceausescu si lucrurile pe care a reusit sa le indrepte. Un vibrant omagiu este adresat si de catre Comitetul Central al Partidului Comunist Roman, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania, dar si a Consiliului de Ministri al Republicii Socialiste Romania. Se termina invariabil cu "La multi ani!", pentru ca toti cei care i s-au adresat cu aceste doua ocazii - zi de nastere si aniversare a activitatii revolutionare - ii urau viata lunga, pentru ca tara se identifica de la cel mai mic la cel mai mare cu tovarasul.

In "Omagiu" mesaje cata frunza, cata iarba, da mai des de la muncitori

CEREMONII. Cum putem interpreta aceste manifestari asemanatoare ceremoniilor de incoronare a unui monarh de ev mediu, la care isi depun omagiul vasalii sai si mai putin potrivite unui eveniment monden de secol al XX-lea? Cea mai elocventa explicatie a aparitiei acestui fenomen este aceea a atotputerniciei lui Nicolae Ceausescu, detinator absolut al tuturor parghiilor de control al societatii si al partidului. Istoria ne-a aratat ca, in cadrul oricarui tip de regim totalitar, odata acumulata, puterea este exteriorizata, afisarea publica a acesteia determina "multiplicarea" si intarirea ei.

"Din slove de lumini si-ntelepciune/ Venim spre ziua alba fara spini/Sa va-mpletim din zeci de ginduri bune/Buchete de sperante si de crini./Pe fiecare floare-i o dovada/A viselor neretezate-n zbor/Ce azi inscriu pe-a tarii intregi zapada/Credinta fericirii-n viitor." - Mesajul studentilor, rostit de presedintele Consiliului UAS al Universitatii, Vasile Bontas

"Mult iubite tovarase Nicolae Ceausescu, Poporul roman sarbatoreste cu dragoste fierbinte, la 26 ianuarie, aniversarea zilei dumneavoastra de nastere, devotat fiu al tarii si stralucit om de stat. Va rog sa primiti urarile noastre sincere de sanatate si viata lunga, putere de munca pentru binele si fericirea intregii noastre natiuni. Dorim ca inima dumneavoastra generoasa sa ramina mereu tinara, puternica, sa bata fara sfirsit pentru inflorirea continua a Romaniei socialiste, pentru bunastarea si fericirea intregului popor. Intregul colectiv de munca al Uzinei «23 August», trup si suflet atasat partidului si statului nostru, urmeaza si va urma neabatut politica partidului, al carei promotor sinteti dumneavoastra, mult stimate si iubite tovarase Nicolae Ceausescu..."

EMOTIILE COPIILOR

Pionierii, "solii tuturor copiilor si scolarilor patriei", dupa cum sunt numiti in Omagiu, si nu numai, au un capitol aparte in care isi exprima multumirile adresate conducatorului cu prilejul zilei sale de nastere. Acestia s-au prezentat, dupa cum se precizeaza, la sediul Comitetului Central al partidului, "emotionati, cu inimile pline de bucurie", pentru a-i aduce "prinosul de dragoste si multumire". Toate acestea, dar si poezii ale elevilor din diverse scoli din Capitala, dar si din alte orase din provincie. Tonul? Evident, omagial.

TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU RASPUNDEA CU MULTUMIRI

Ii scriau toti si se inchinau conducatorului iubit. Sunt si acum romani care il omagiaza pe Nicolae Ceausescu si merg de 26 ianuarie la mormantul sau din Cimitirul Ghencea cu lumanari sau cu flori. Anul acesta, intre putinii care au mai ajuns la capataiul tovarasului era si un batran agale, care isi facea cruce in fata mormantului. Dupa cum povesteste, a fost profesor de romana si ii multumeste lui Nicolae Ceausescu pentru cei cinci ani de facultate in care nu a avut de platit. Si ii mai este recunoscator pentru ca a construit blocuri, locuinte pentru toti romanii si pentru ca i-a dat loc de munca. Sincere omagii in zilele noastre, pentru ca in urma cu mai bine de 20 de ani cei care ii scriau conducatorului aveau sabloane dupa care se orientau. Cert este ca in Omagiu este prezentat si un raspuns al celui caruia i se adresau toate urarile. "Stimati tovarasi, Doresc sa multumesc tuturor reprezentantilor organizatiilor obstesti, oamenilor muncii din intreprinderi si reprezentantilor unitatilor de creatie, reprezentantilor stiintei, literaturii, muzicii, artelor plastice, teatrului, precum si tovarasilor din ilegalitate pentru urarile ce mi le-ati adresat cu prilejul zilei mele de nastere."

DE PESTE MARI SI TARI

Mao Tze Dun, Kim Ir Sen, dar si Fidel Castro, Giovanni Leone - presedintele Republicii Itaiene, Richard Nixon sunt cateva nume de inceput pentru mesajele de felicitare de pe toate meridianele globului. Nu sunt altceva decat urari de "La multi ani!" din partea unor sefi de stat, conducatori, diplomati, care se adresau cum se cuvine tovarasului. Toate adunate intr-un capitol separat al Omagiului, pentru a scoate inca o data in evidenta marimea acestui caracter caruia tara trebuie sa ii fie din nou recunoscatoare pentru existenta sa.
×