x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Orient express

Orient express

de Eliza Dumitrescu    |    10 Iul 2006   •   00:00
Orient express
ROMANIA GOL-GOLUTA
Intr-o discutie dezinvolta si lucida, scriitorul Florin Iaru a identificat o directie de promovare a imaginii tarii in chiar punctele gri ale identitatii mentale si comportamentale a romanului.

Jurnalul National: Pe ce ar trebui sa mizeze promovarea Romaniei pentru a realiza o imagine pozitiva in afara?
Florin Iaru: Dificil in a gasi o imagine atotcuprinzatoare a unei tari este faptul ca nu poti reduce la o unitate o diversitate de peisaj, de populatie, de structuri de civilizatie. Eu cred ca orice incercare de a pune, asa cum fac ambasadele sau centrele culturale cand vorbesc cu strainatatea, ii, fote, stergare si fotografii, (din nordul Moldovei) mai ales, e o greseala, pentru ca asta inseamna o tara incremenita in proiect cam acum 200 de ani. Sigur ca e o lunga traditie sa pastram Romania asa cum a fost in Evul Mediu, pornind de la Eminescu si trecand prin Sadoveanu, dar exista si o incercare de a moderniza Romania, de a oferi o imagine mai vie. Din nefericire, din punctul meu de vedere, cel mai bun diagnostic de tara l-a oferit generalul Berthlot, venit in vizita in Romania sa vada cum este o tara aliata, acum 100 si ceva de ani, si care a spus: "Ce vreti, domnilor, suntem la portile Orientului unde totul se ia la misto". Imaginea de tara este "mistoul". Orice discutie tragica, orice initiativa nobila, orice proiect grandios sfarsesc toate prin a cadea in ridicol, in bascalie. Bascalia este probabil un branding de tara, si retinem mai mult marile escrocherii decat marile realizari. Escrocheria fiind un soi de bascalie la adresa cetateanului onorabil.

Mergand mai departe, din ce am inteles eu plimbandu-ma prin tarile din jur, Romania e singurul loc in care exista intr-adevar un soi de melanj intre Orient si Occident, o lene si un "lasa-ma sa te las" orientale si o nevoie absoluta de a-ti promova propria imagine, propria personalitate, care este de tip occidental. Ei bine, o imbinare de pragmatism si de "je m’en fichism".

Orient sau Occident?

Aceasta imagine ambigua, atipica este perceputa de cei de afara?
De curand, sotia mea a participat la un concurs de scenarii pentru Balcani. Participantii din Macedonia, Serbia, Muntenegru, Albania s-au mirat ca Romania a fost invitata, pentru ca ei o considera o tara occidentala. De asemenea, tarile din estul Romaniei o percep ca pe o tara occidentala.

Cum am putea transforma aceasta stare de fapt intr-un avantaj?
A aparut o mare problema in Occident din pricina faptului ca este foarte eficient si foarte organizat. In general, toate fugile din Occident se petrec din cauza acestui mod de a trai, care, dupa 20 sau 30 de ani, stoarce totul din om. Aici, desi esti stors de grijile de zi cu zi, te poti desparti foarte greu de acest mod de viata.

"Nu slavindu-te pe tine"

La ce valori am putea totusi apela, in afara de promovarea acestui tipar mental si comportamental de nisa?
E vorba aici sa putem sa reusim sa ajungem la o schimbare de mentalitate. Eu constat ca atunci cand e vorba despre a promova imaginea Romaniei in lume, (aceasta marota care a aparut de 15 ani), pot sa va spun ca fiecare individ si fiecare grup si fiecare institutie care zice ca face acest lucru nu face decat sa-si promoveze micul lui grup de interese. "Vin ai nostri, pleaca ai nostri, disidentii mor ca prostii", se spunea intr-o vreme. N-o sa vedem un proiect mare pe 20 de ani, ci numai proiecte mici pe cate un an. Sa va mai dau un exemplu. Inainte vreme, cand scriitorii nostri ieseau rar din tara si erau intrebati ce alti scriitori romani mai sunt, ziceau: "A, nu, nu mai e nimeni, eu sunt singurul". La fel sustinea un tanar sociolog invitat in State dupa Revolutie. Lucrul acesta, in loc sa-i entuziasmeze pe straini, ii face sa devina extrem de suspiciosi. Asta inseamna ca Romania este un fel de Sahara, in care traiesc un sociolog, un scriitor, un pictor, un critic, un muzician. Niciodata doi. Trebuie sa incepem prin a spune ca suntem o tara obisnuita.

Ce e de facut ?
Nu cred in proiectele facute de mult trambitatii specialisti, pentru ca noi nu avem specialisti. Cei mai buni promotori nu sunt decat strainii care s-au indragostit de Romania. Nimic sistematic, pentru ca, din pacate, noi nu ne putem tine de un proiect. De facut vor face strainii. Noi vom aplauda din cafenea si vom rade de prostia lor.

"Toti prietenii mei care se intorc din strainatate (si straini, si romani) care au plecat acum 10-15 ani, imi spun: dar voi va dezvoltati cu o viteza uluitoare. Noua ni se pare foarte lent, dar ei vad diferentele. Exact cum te intalnesti cu iubita ta de acum 10-15 ani si observi ca are niste cearcane, un anumit rid de expresie sau ca arata extraordinar si e foarte fericita fara tine"

"Cred ca orice incercare de a pune ii, fote, stergare si fotografii din nordul Moldovei, mai ales, asa cum fac ambasadele sau centrele culturale cand vorbesc cu strainatatea, e o greseala, pentru ca asta inseamna o tara incremenita in proiect cam acum 200 de ani" - Florin Iaru, scriitor

GREU CU PROIECTELE
"Orice proiect s-ar face ar cadea in derizoriu sau ridicol. De exemplu, selectia pentru concursul Eurovisi-on. Concurentii s-au dus si s-au dat pe mana unui juriu. Nu a fost nevoie decat sa se incheie concursul, ca dupa aceea sa inceapa urletele. Furt. Sa vina Basescu sa faca ordine aici. Si asa se intampla peste tot. Pot da exemplul unei initiative a francezilor, este vorba despre colectia Les Belles Etrangeres, cand ei au ales 12 scriitori romani. In urma unor proteste ingrozitoare, oamenii s-au descurcat foarte bine, au strabatut Franta in lung si-n lat. Acolo nu se stia daca avem biblioteci, daca in orasele in care traim este lumina sau daca traim in orase. Deci cam asa stam la nivelul de promovare. Or, noi trebuie sa incepem promovarea prin a spune ca suntem o tara obisnuita. Primul lucru. Ca aici traiesc niste oameni care au doi ochi, doua maini, doua picioare si care obisnuiesc sa citeasca o carte, sa se uite la televizor, si sa faca sex in mod normal fara a-si manca partenerul. Cu asta trebuie inceput. Sigur, n-am venit dintr-un trib, dar nici departe de asta nu suntem in ochii lor."
×
Subiecte în articol: romania tara editie de colectie