"1 Aprilie, zic unii/E ziua pentru toti nebunii/De ce-i spun oamenii asa,/Nici eu, nici ei sa zicem n-am putea/Dar azi poporu-i pacalit/Si Pacaliciu-i fericit."
|
|
O carte se "bate" cu leul, la capitolul devalorizare
|
DIN ISTORIE. Chiar daca Ziua pacalelilor nu devenise inca o "institutie", Cleopatra este renumita pentru festele pe care i le facea lui Antoniu. Celebra este inscenarea pe care i-a facut-o iubitului, mare impatimit al pescuitului. Regina a mobilizat o "armata" de sclavi pentru ca Antoniu sa prinda cel mai mare peste... prajit! Alexandru Macedon este o alta figura istorica bine dotata cu simtul umorului. Vestitul conducator l-a facut pe Aristotel sa se indragosteasca de iubita lui. Ba, mai mult, a fost complice la "umilirea" filozofului, care, in vazul lumii, i-a carat iubita in spinare. Nici domnitorii romani nu au fost mai prejos. Ce-i drept, farsele pe care le-au aplicat, mai ales in bataliile cu turcii, au fost numite de istorie "strategii militare". Memorabile sunt batalia de la Rovine, in care Mircea cel Batran i-a atras pe otomani in mlastina, batalia de la Podul Inalt, unde Stefan cel Mare s-a folosit de ceata, frig si de relieful accidentat pentru a-i ingenunchea pe cei 120.000 de pagani condusi de Suleiman Pasa, ori batalia de la Calugareni, in care Mihai Viteazul l-a fortat pe Sinan Pasa sa-si aduca oamenii intr-un defileu al Neajlovului.
EROUL NOSTRU. Romanii nu sunt doar poeti, ci si hatri de fel, asa ca au creat un personaj si un joc dupa chipul si asemanarea lor: Pacala si Pacalici. Personajul cu traista-n bat, care se "razboieste cu un balaur cu o mie de capete: prostia", a fost muza pentru povestile lui Ion Creanga, Ioan Slavici ori Petre Dulfu, dar si eroul primelor desene animate romanesti, in 1920. Il ia gura pe dinainte, dar in spatele "prostiilor" pe care le spune se ascund fine ironii. Pacala "rade de cei prosti, vicleni, obtuzi, lacomi sau mincinosi", de nevestele care-si insala barbatii, de boierii care-si bat joc de servitori, de vecinii prea bagareti, de preotii care nu se tin de cele sfinte. Pacala traieste si astazi in fiecare din noi. Cartile de joc care ne-au bucurat copilaria au devenit in zilele noastre un instrument pentru reclama. Personajele din pachetul "comunist" erau femei si barbati imbracati in costume traditionale din diferite tari. Astazi, cartile de Pacalici, de vanzare in librarii, poarta desene cu papusi Barbie si masini straine. Pacaliciul s-a adaptat si el economiei de tranzitie.
GLOBALIZARE. Orice farsa este construita dintr-o minciuna care nu face rau si se bazeaza pe elementul-surpriza. Mihai Codreanu a inclus in colectia sa de Aforisme o definitie metaforica a ei: "Cand minciuna a venit intai si-ntai pe pamant, a pranzit c-un gazetar si-a fost poftita-n gazda la un avocat". Ce alegere mai buna ar fi putut face? E adevarat ca, in timp, minciuna si-a facut prozeliti in randul tuturor, ba chiar pentru unii e felul in care-si castiga painea, si ne referim aici la farsori. E de bonton sa pacalesti un cunoscut de 1 Aprilie. Mijloacele de comunicare in masa au permis cresterea considerabila a numarului de oameni "fripti". Televizorul, radioul, ziarele si Internetul au panicat si amuzat milioane de consumatori de informatie, la fiecare inceput de aprilie. Dar, pentru ca oamenilor le place sa rada, nu se mai limiteaza la o singura zi dedicata farselor si isi trimit zi de zi, prin Internet, fotografii trucate, povesti incredibile si strategii de imbogatire rapida.
Ca orice opera de arta, farsele si-au gasit locul in vitrinele unui muzeu. Virtual, ce-i drept, dar exista. Site-ul www.museumofhoaxes.com gazduieste cele mai reusite 100 de pacaleli de-a lungul istoriei, dar contine si idei de farse pentru cei "neinspirati". Inspirat a fost Oliver Pollock, americanul care, in 1778, a creat simbolul dolarului - $ - chiar la 1 Aprilie. O farsa mai adevarata nici ca se putea gandi! O traim cu totii cand ne luam lefurile sau cand se scumpeste benzina.
FARSORUL SECOLULUI XXI: SAPTE MESERII IN UNA SINGURA
|
Unii si-au facut din farsa un mod de viata care le aduce un venit stabil. Farsorii, caci despre ei e vorba, sunt un soi de oameni care glumesc si-n somn, au minte brici, o imaginatie aproape bolnavicioasa si multa stapanire de sine. Culmea, combinatia le umple buzunarele.
Farsorii sunt un fel de mascarici ai zilelor moderne, bufoni care mint de-ngheata apele, cu zambetul pe buze.
Citește pe Antena3.ro |
|
1 APRILIE,
O ZI ISTORICA
In 1859, dubla alegere a lui Al. Ioan Cuza ca domn al Munteniei si Moldovei este recunoscuta in cadrul Conferintei reprezentantilor puterilor garante de la Paris. In 1866, s-a infiintat Societatea Literara Romana, care devine Academia Romana in 1879. La 1 aprilie 1881, in satul Rasinari - Sibiu, se naste Octavian Goga, poet, publicist si om politic, fost prim-ministru al Romaniei in perioada decembrie 1937- februarie 1938. La 1 aprilie 1962, moare pictorul Camil Ressu (n. 1880), iar pe 1 aprilie 2003, lumea actorilor poarta doliu la moartea lui Mihai Mereuta (n. 1924).
RECOLTA DE SPAGHETTI In fruntea topului pacalelilor din toate timpurile, realizat de site-ul museumofhoaxes.com, se afla farsa jucata de postul de televiziune BBC, care, in 1957, a anuntat ca, datorita unei ierni foarte blande si a disparitiei "gargaritei de spaghetii", fermierii din sudul Elvetiei se bucura de o recolta bogata de spaghetti. Stirea a fost ilustrata cu imagini sugestive infatisand tarani care culegeau spaghetti din copaci. Multi telespectatori au muscat momeala, sunand in redactie pentru a afla cum ar putea sa cultive si ei delicioasele produse. Iar reporterii de la BBC le-au raspuns imediat: "Puneti o mana de spaghetti intr-o cutie de conserva de tomate goala si sperati ca o sa incolteasca!".
HAMBURGER PENTRU STANGACI In 1998, o cunoscuta retea americana de magazine fast-food, Burger King, a publicat o reclama de o pagina in revista USA Today, anuntand introducerea unui nou produs in meniu: "hamburger-ul pentru stangaci", special gandit pentru cei 32 de milioane de americani stangaci. Conform reclamei, in noul produs, ingredientele din hamburger-ul obisnuit erau rotite la 180 de grade, in beneficiul stangacilor. Pana la demascarea oficiala a farsei, mii de clienti au comandat noul produs. |