BISERICI
Printre indeletnicirile ilegale ale romanilor se inscrie si traficul cu obiecte de patrimoniu. De-a lungul timpului romanii au scos peste granita diverse obiecte de cult cu o valoare inestimabila, de la icoane si cruciulite pana la patrafire si cristelnite.
Cum in Occident cele mai cautate sunt cartile bisericesti foarte vechi, iar in Romania acestea se gasesc din belsug, traficantii se axeaza pe "exportul" acestora, dupa cum marturiseste Traian Tandin in dosarul sau "Jafuri celebre in Romania".
STIRILE CIRCULA. Nu demult, o stire publicata si reluata de toate agentiile de presa a facut rapid inconjurul tarii. O spargere de anvergura se produsese la Muzeul Manastirii Neamt, de unde a fost furata icoana "Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta" pictata de Nicolae Grigorescu in anul 1857. Lucrarea are o valoare de patrimoniu deosebita si nu a fost gasita. Inca. La fel si hotii.
In marea lor majoritate, obiectele de cult sustrase din lacasurile sfinte romanesti, fie ele ortodoxe, greco-catolice, ori de alte rituri, ajung peste granita la cei care le-au comandat. Pentru depistarea acestora este necesara solicitarea expresa a Interpolului. In vara anului 2004, politistii unguri in colaborare cu cei romani au recuperat icoane vechi si obiecte de cult furate din biserici romanesti, apreciate la valoarea de 6 milioane de marci germane.
Conform informatiilor primite de politisti, o parte din icoanele furate din Romania se gaseau la un cetatean italian, care a fost pus in urmarire prin Interpol. Era vorba de 25 de icoane furate din bisericile evanghelice din localitatile Fiser si Roades din judetul Brasov. Cele 25 de icoane au disparut intr-o noapte, autorii furtului nefiind inca identificati.
Icoanele, executate minutios in secolul al XVI-lea, au fost alese "pe spranceana". De aici, politistii au trasat cateva ipoteze. Prima este aceea ca hotii, fie erau cunoscatori in materie de arta, fie au actionat la comanda dupa un catalog bine pus la punct. Pentru ca oamenii legii au presupus ca icoanele au ajuns peste granita, acestea au fost date in urmarire internationala. Asa se face ca, in colaborare cu Biroul Interpol din Italia, au fost recuperate 13 din cele 25 de icoane furate de la Fiser si Roades.
Citește pe Antena3.ro
|
ELDORADO... PE PLAIUL MIORITEIDe la inceputul anului 2005, 15 lacasuri de cult din judetul Sibiu au fost devalizate. Politistii sibieni care se ocupa cu anchetarea cazurilor de furt din bisericile sibiene spun ca, imediat dupa 1990, lacasurile de cult din tara noastra au devenit un adevarat "Eldorado" nu numai pentru hotii de obiecte religioase, dar si pentru clientii acestora, care ar da oricat sa-si infrumuseteze colectiile personale cu obiecte de arta, cu piese a caror valoare este data de vechimea lor, de stilul in care au fost lucrate si de cantitatile de metale pretioase sau lemn de esenta rara ce au fost folosite la realizarea lor. PRINS CU OCAUA MICA. Principala problema a traficantilor nu este atat sa intre in posesia mult ravnitelor obiecte de patrimoniu, cat sa le scoata din tara. A fost o perioada in care vamesii romani de la granita cu Republica Moldova erau exasperati de astfel de cazuri. Traian Tandin povesteste din amintirile unui fost ofiter de frontiera: "Nu era tren la care sa nu gasim cel putin cativa calatori avand asupra lor diverse obiecte bisericesti, in special icoane. Era jale, erau studenti basarabeni, care faceau foamea la noi in tara, se duceau acasa si strangeau toate icoanele pe care le gaseau pe la bunici sau pe la rudele de la tara. Le luau cu ei si incercau sa le aduca in Romania, unde le vindeau cu cate 10-20 de dolari bucata. Cand ii prindeam incepeau sa planga si sa se jure ca sunt icoanele lor norocoase, ca le-au luat sa ii ajute sa aiba bafta la examene. L-am gasit o data pe unul care avea sub bancheta nu mai putin de doi saci plini cu icoane. Si mai era si student in ultimul an la Academia de Politie! Ce politist o fi ajuns ala la el in Chisinauâ¦" |
|
TRANSILVANIA, FURATA "CA-N CODRU"Iata ce relata presa autohtona in iunie 2002 cu privire la pangarirea lacasurilor de cult din Romania: o retea de spargatori de biserici ce a jefuit zeci de biserici din Transilvania a fost anihilata prin arestarea sefului acesteia, Marian D., un tanar de 24 de ani din localitatea Copsa Mica, judetul Sibiu. In mai putin de trei ani, gruparea condusa de Marian D. a furat icoane, statuete si alte obiecte de cult in valoare de peste 260.000 euro. Cea mai mare parte a prazii a ajuns in colectiile private ale unor colectionari romani si straini. Din cercetarile Serviciului Juridic din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu a reiesit ca banda lui Marian D. a spart biserici ortodoxe si evanghelice din judetele Sibiu, Valcea, Mures, Cluj, Brasov, Harghita si Arad, de unde a furat obiecte de valoare, pe care le-a vandut mai apoi colectionarilor. Cel mai valoros obiect recuperat de politisti este o cristelnita din lemn datand din secolul al XVIII-lea, furata din Biserica Evanghelica Buzau, a carei valoare este estimata la 40.000 de euro. Obiectul, care are inaltimea de 1,2 metri, diametrul de 0,6 metri, era utilizat pentru botezul nou-nascutilor si este printre ultimele de acest gen din Romania. Cristelnita a fost descoperita de politisti in casa unui aradean si constituia exponatul de baza al colectiei sale. |