x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pangarite si exportate

Pangarite si exportate

de Oana Vataselu    |    28 Noi 2005   •   00:00
Pangarite si exportate
BISERICI
Printre indeletnicirile ilegale ale romanilor se inscrie si traficul cu obiecte de patrimoniu. De-a lungul timpului romanii au scos peste granita diverse obiecte de cult cu o valoare inestimabila, de la icoane si cruciulite pana la patrafire si cristelnite.

Cum in Occident cele mai cautate sunt cartile bisericesti foarte vechi, iar in Romania acestea se gasesc din belsug, traficantii se axeaza pe "exportul" acestora, dupa cum marturiseste Traian Tandin in dosarul sau "Jafuri celebre in Romania".

STIRILE CIRCULA. Nu demult, o stire publicata si reluata de toate agentiile de presa a facut rapid inconjurul tarii. O spargere de anvergura se produsese la Muzeul Manastirii Neamt, de unde a fost furata icoana "Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta" pictata de Nicolae Grigorescu in anul 1857. Lucrarea are o valoare de patrimoniu deosebita si nu a fost gasita. Inca. La fel si hotii.

In marea lor majoritate, obiectele de cult sustrase din lacasurile sfinte romanesti, fie ele ortodoxe, greco-catolice, ori de alte rituri, ajung peste granita la cei care le-au comandat. Pentru depistarea acestora este necesara solicitarea expresa a Interpolului. In vara anului 2004, politistii unguri in colaborare cu cei romani au recuperat icoane vechi si obiecte de cult furate din biserici romanesti, apreciate la valoarea de 6 milioane de marci germane.

Conform informatiilor primite de politisti, o parte din icoanele furate din Romania se gaseau la un cetatean italian, care a fost pus in urmarire prin Interpol. Era vorba de 25 de icoane furate din bisericile evanghelice din localitatile Fiser si Roades din judetul Brasov. Cele 25 de icoane au disparut intr-o noapte, autorii furtului nefiind inca identificati.

Icoanele, executate minutios in secolul al XVI-lea, au fost alese "pe spranceana". De aici, politistii au trasat cateva ipoteze. Prima este aceea ca hotii, fie erau cunoscatori in materie de arta, fie au actionat la comanda dupa un catalog bine pus la punct. Pentru ca oamenii legii au presupus ca icoanele au ajuns peste granita, acestea au fost date in urmarire internationala. Asa se face ca, in colaborare cu Biroul Interpol din Italia, au fost recuperate 13 din cele 25 de icoane furate de la Fiser si Roades.

SURPRIZE. Pe teritoriul Ungariei au fost recuperate mai multe obiecte de cult, printre care si 11 icoane pictate pe ambele fete si o cristelnita din bronz, executata in secolul al XVI-lea. Obiectele au fost scoase din Romania pentru a fi valorificate in tari vest-europene. Mare a fost surpriza polistilor romani sa constate ca cele 11 icoane recuperate de omologii lor unguri proveneau de la spargerile bisericilor evanghelice din localitatile Fiser si Roades din judetul Brasov. Politistii unguri au descoperit aceste icoane la o banda de traficanti de obiecte de arta, pe cand acestia le pregateau de comercializare. Pretul pentru care cotcarii doreau sa le vanda era de aproximativ 20.000 de marci germane. In cursul cercetarilor, traficantii au declarat anchetatorilor ca au cumparat icoanele dintr-un talcioc, de la persoane necunoscute.

NOAPTE ALBA. In ultimul timp politistii romani s-au confruntat cu un val de furturi de obiecte sfinte, la comanda. In general sunt preferate cele foarte valoroase, dar despre al caror pret real, hotul autohton, de regula sarac, habar nu are. De cele mai multe ori in spatele afacerii stau colectionari, miliardari rusi, italieni - oameni care "nu se coboara la munca de jos" si au si ceva bani si comanda actiunile unor traficanti - care cumpara aceste obiecte a caror valoare este de neapreciat la preturi infime, si le duc apoi in tara natala incasand averi, spune Traian Tandin.

In noaptea de 2 spre 3 martie 2000, biserica romano-catolica din Recas a fost pradata de hoti. Paguba? 20 de sfesnice, unele dintre ele aurite, valoarea obiectelor furate atingand, la acea vreme, 30 de milioane de lei. In aceeasi noapte, biserica catolica din Deta a fost sparta si pradata; hotii au intrat in lacasul de cult si au furat 14 sfesnice din arama. Aceasta biserica era acum victima hotilor pentru a treia oara, in ciuda sistemului de alarma instalat.

AUTORII CELOR DOUA JAFURI AU RAMAS NEPRINSI. Biserica catolica din Gataia, judetul Timis a fost si ea sparta in ultima zi a lunii februarie din acelasi an - 2000. Furtul - doua sfesnice, doua candelabre de perete, o cruce si un potir - a fost completat de un altul. De data aceasta biserica ortodoxa din Gataia a fost pangarita de hoti in aceeasi noapte. Tot in ultima seara a lunii februarie 2000, biserica catolica din Sanpetru Mic, din acelasi judet, Timis, a fost… pentru a cincea oara… sparta, ramanand fara doua statuete.

Din informatiile culese de politistii care au anchetat cazul a reiesit ca majoritatea din aceste furturi au fost comandate de traficanti italieni.

POLITIA, PE NET. Pe site-ul Politiei Romane sunt infatisate nenumarate obiecte de cult furate. Tintele preferate ale hotilor de biserici sunt, in special, obiectele de cult usor transportabile, dar de mare valoare artistica: sfesnice din metale pretioase, potire, tablouri pictate pe lemn, dar si usi de altar. Nu lipsesc furturile de candelabre si chiar de clopote, datorita valorii mari pe piata aliajelor de bronz din care acestea sunt construite. De multe ori obiectele sfinte sunt foarte greu recuperate sau niciodata, pentru ca hotii prefera sa le scoata rapid din judet si de acolo peste granita pe niste sume derizorii comparativ cu valoarea inestimabila pe care o au, de fapt.

CONSECINTE LEGALE. Faptasii identificati suporta consecinte legale minore, pentru ca dovezile concrete ale furtului nu mai sunt de gasit. Actiunile lor scandalizeaza comunitatile locale pagubite. Biserica ortodoxa din Rasinari, judetul Sibiu, a fost victima a doua furturi numai in perioada 1999-2000. Au fost furate doua icoane datand din secolul al XVIII-lea, iar din biserica Merghindeal, din acelasi judet, au fost subtilizate, in anul 2000, patru statuete de sfinti din secolul al XIX-lea, carora nu li s-a mai dat de urma.

Obiectele sfinte gasite de politisti, de regula, se pun la adapost de mai marii bisericilor respective pentru a nu mai ispiti colectionarii.

Pentru a preveni si combate fenomenul devalizarii lacasurilor de cult. In Ministerul de Interne a fost infiintat Serviciul Special pentru Combaterea Infractionalitatii din Domeniul Cultural National. Serviciul a devenit operational din 15 aprilie 2001.

ELDORADO... PE PLAIUL MIORITEI


De la inceputul anului 2005, 15 lacasuri de cult din judetul Sibiu au fost devalizate. Politistii sibieni care se ocupa cu anchetarea cazurilor de furt din bisericile sibiene spun ca, imediat dupa 1990, lacasurile de cult din tara noastra au devenit un adevarat "Eldorado" nu numai pentru hotii de obiecte religioase, dar si pentru clientii acestora, care ar da oricat sa-si infrumuseteze colectiile personale cu obiecte de arta, cu piese a caror valoare este data de vechimea lor, de stilul in care au fost lucrate si de cantitatile de metale pretioase sau lemn de esenta rara ce au fost folosite la realizarea lor.

PRINS CU OCAUA MICA. Principala problema a traficantilor nu este atat sa intre in posesia mult ravnitelor obiecte de patrimoniu, cat sa le scoata din tara. A fost o perioada in care vamesii romani de la granita cu Republica Moldova erau exasperati de astfel de cazuri. Traian Tandin povesteste din amintirile unui fost ofiter de frontiera: "Nu era tren la care sa nu gasim cel putin cativa calatori avand asupra lor diverse obiecte bisericesti, in special icoane. Era jale, erau studenti basarabeni, care faceau foamea la noi in tara, se duceau acasa si strangeau toate icoanele pe care le gaseau pe la bunici sau pe la rudele de la tara. Le luau cu ei si incercau sa le aduca in Romania, unde le vindeau cu cate 10-20 de dolari bucata. Cand ii prindeam incepeau sa planga si sa se jure ca sunt icoanele lor norocoase, ca le-au luat sa ii ajute sa aiba bafta la examene. L-am gasit o data pe unul care avea sub bancheta nu mai putin de doi saci plini cu icoane. Si mai era si student in ultimul an la Academia de Politie! Ce politist o fi ajuns ala la el in Chisinau…"

TRANSILVANIA, FURATA "CA-N CODRU"


Iata ce relata presa autohtona in iunie 2002 cu privire la pangarirea lacasurilor de cult din Romania: o retea de spargatori de biserici ce a jefuit zeci de biserici din Transilvania a fost anihilata prin arestarea sefului acesteia, Marian D., un tanar de 24 de ani din localitatea Copsa Mica, judetul Sibiu. In mai putin de trei ani, gruparea condusa de Marian D. a furat icoane, statuete si alte obiecte de cult in valoare de peste 260.000 euro. Cea mai mare parte a prazii a ajuns in colectiile private ale unor colectionari romani si straini.

Din cercetarile Serviciului Juridic din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu a reiesit ca banda lui Marian D. a spart biserici ortodoxe si evanghelice din judetele Sibiu, Valcea, Mures, Cluj, Brasov, Harghita si Arad, de unde a furat obiecte de valoare, pe care le-a vandut mai apoi colectionarilor.

Cel mai valoros obiect recuperat de politisti este o cristelnita din lemn datand din secolul al XVIII-lea, furata din Biserica Evanghelica Buzau, a carei valoare este estimata la 40.000 de euro. Obiectul, care are inaltimea de 1,2 metri, diametrul de 0,6 metri, era utilizat pentru botezul nou-nascutilor si este printre ultimele de acest gen din Romania. Cristelnita a fost descoperita de politisti in casa unui aradean si constituia exponatul de baza al colectiei sale.
×