"MUZICA E VIATA MEA"
Viata lui Gica Petrescu a intrat, cu bilet, la
Cinematograful Scala,
in 1987. Filmul documentar a fost filmat acasa la maestru, intr-un decor memorabilâ¦
Un pian, un bradut, o masuta cu o fructiera in care domneau doua-trei portocale, doua televizoare, puse unul peste celalalt. Doar cel mic functiona. Cel mare era, probabil, pentru musafiri. Sau poate era defect, iar maestrul nu se indura sa-l abandoneze⦠M-a induiosat acest "pleonasm" tehnic, care imi amintea de papusile Matriosca. Acesta era decorul din casuta lui Gica Petrescu.
SECURITATE MAXIMA. "Muzica e viata mea" a avut premiera la Cinematograful Scala in 1987. Dupa aproape doua decenii de la premiera, am fost la Arhiva Nationala de Filme Jilava pentru a viziona filmul in care Gica Petrescu este distribuit in propria sa viata. Am intrat in curtea institutiei. Am fost primita de vreo sase patrupede cu plamani sanatosi. M-au latrat pana cand un jandarm s-a apropiat si mi-a cerut actele la control. Mai exact, buletinul. Am lasat actul de identitate la poarta si m-am indreptat catre o cladire care abia se mai tinea pe picioare⦠Securitate maxima peste saracie, mi-am zis. Am patruns apoi in sala de vizionare: o camaruta friguroasa, cu scaune de pe vremea lui Tutankamon. Sau de pe vremea lui nea Gica⦠Unu, doi trei, pe panza de pe perete apare Gica Petrescu, cantand la chitara. Langa el, la pian, se afla Henry Malineanu. Toata actiunea filmului documentar s-a desfasurat in apartamentul maestrului. Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Stefan Banica, Tamara Buciuceanu, Dem Radulescu apar in viata lui Gica Petrescu, cu cate o sceneta. Arsinel a avut, printre altele, si rolul de a raspunde si la o intrebare spinoasa: "Cati ani are Gica?". Raspunsul: "N-are!".
"Muzica e viata mea", regizat de Iulian Mihu, contine si imagini inedite cu Gica Petrescu. Un Gica Petrescu bucatar pe vas, care sufla si canta in polonic⦠"As vrea iar anii tineretii", "Dragostea mea ai fost si esti tu", "Pe cine as fi iubit", protagonistul le-a interpretat ba in metrou, ba in Oltcit. Daca asa era scenariul⦠Apare si Cezarina, pentru a-i da un pahar cu apa⦠Ce femeie! Pacat ca acest documentar este de o calitate indoielnica, la limita kitsch-ului. Are totusi un merit: Gica Petrescu va trai intotdeauna gratie acestei pelicule. Si totusi nu-mi pot reprima o observatie cinica, de ziarist: Arhiva Nationala de Filme, in care se afla depozitat documentarul, e pazita de sase caini si un jandarm. In Romania, orice lucru serios este bruiat de propria lui caricatura...
In Cismigiu cu sotia, 1986
|
Citește pe Antena3.ro