x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pentru copii

de Anca Alexe    |    18 Iul 2005   •   00:00
Pentru copii
RESPONSABILITATE
De cele mai multe ori, parintii sunt dornici sa dicteze viitorul copiilor lor. Simtul raspunderii ii obliga pe acestia sa se gandeasca la transformare si la ceea ce vor deveni micutii odata ajunsi la maturitate.

Nu exista dragoste sau prietenie ca aceea a unui parinte pentru copilul sau. E foarte usor sa-ti manifesti dragostea de parinte atunci cand copiii sunt inca mici. Dupa ce au atins varsta adolescentei insa, incep sa te tina la distanta. Vor sa-si formeze singuri viitorul si propria lor individualitate.

In opinia parintilor viitorul copiilor este unul dintre cele mai importante lucruri. Ce va face, cum va ajunge, cat de sus va urca pe scara sociala sau, si mai rau, daca va avea un viitor lipsit de bucurii si impliniri? Sunt numai cateva dintre intrebarile care apar o data ce micutii au trecut de varsta adolescentei.

CRITERII. Sondajul prezentat de CURS releva care sunt visele romanilor cu privire la viitorul copiilor. Astfel, la intrebarea "Ce va doriti pentru copiii dumneavoastra?", 24% dintre romani au raspuns ca o profesie de prestigiu, 20,3% sa castige multi bani, 20% sa-si intemeieze o familie, 11% sa mearga la scoala, sa devina un profesionist in domeniu si 3% sa plece din Romania. Doar 1,2% isi doresc ca micutii lor sa inventeze ceva extraordinar care sa schimbe lumea.
Dintre cei care le doresc copiilor sa aiba o profesie de prestigiu, 22% sunt barbati si 26% femei, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani (26%) si intre 31 si 55 de ani (28%), provenind din mediul urban (26%). In ceea ce priveste venitul si nivelul educational, 30% dintre acestia au liceul terminat si un venit peste medie (26%). Totodata, 21% dintre barbati si 20% dintre femei vor sa-si vada copiii impliniti din punct de vedere financiar.

A treia dorinta a romanilor este sa-si vada copiii intemeindu-si o familie. Cei care au considerat ca familia este pe primul plan sunt in proportie de 22% barbati si 19% femei. Dintre acestia, 25% au peste 56 de ani si un nivel de educatie sub liceu (22%). Zonele din care provin sunt Oltenia (26%), Transilvania si Dobrogea (25%) si Bucuresti (23%). In opinia a 10% dintre barbati si a 13% dintre femei, copilul ar trebuie sa mearga la scoala si sa devina un profesionist in domeniu.

SCOALA, FACTOR IMPORTANT


Transilvanenii (17%), muntenii (15%) si maramuresenii (13%) cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani, si cu un nivel educational peste liceu (15%), sunt de parere ca viitorul copilului depinde de scoala pe care o urmeaza, de profilul scolii si de cariera pe care si-o aleg. Cu toate ca romanii si-au format deja o idee in ceea ce priveste viitorul micutilor, printre cei intervievati exista si persoane care isi doresc altceva. 9,3% dintre respondenti au afirmat ca nu sunt siguri deocamdata cum vor sa-si vada copiii, iar 6,6% nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda.

A ALINTA, A PUPA SI A ZAMBI: MODALITATI DE A SPUNE "TE IUBESC"


A da dovada de dragoste neconditionata reprezinta baza conceptului de parinte.
Din fericire aceasta dragoste vine din interior foarte usor pentru majoritatea parintilor. Tocmai de aceea, ei le doresc copiilor tot ceea ce e mai bun. Natura ne-a programat in asa fel incat iubirea neconditionata pentru copiii nostri sa vina din interiorul nostru. Ne aratam iubirea prin afectiune si prin responsabilitate. A alinta, pupa si zambi la copilul tau sunt modalitati de a spune "te iubesc" fara cuvinte. De asemenea, ne aratam dragostea si prin modul prin care intelegem nevoile copilului nostru legate de fiecare stadiu al vietii sale si prin modul in care le satisfacem aceste nevoi. Pentru un bebelus asta inseamna securitate, pentru un copil mic inseamna incurajare constanta, pentru un scolar inseamna un profesor care il inspira pozitiv in legatura cu lectiile de viata, iar pentru un adolescent inseamna sfaturi bune si la timp.

MODEL PENTRU COPII


Toti parintii isi doresc sa il vada pe copilul lor ca evolueaza, ca ajunge o persoana responsabila, de incredere si plina de compasiune fata de ceilalti oameni. Dar a invata un copil valorile morale nu este acelasi lucru cu a-l invata sa inoate, sa cante la pian, sa joace fotbal. Cea mai buna metoda de a-l invata pe copil valorile morale este aceea de a fi pentru el un model. O viata petrecuta alaturi de un adult generos creeaza un alt adult generos. O copilarie in care bunurile materiale nu sunt foarte importante creeaza un copil care va intelege ca nu poate cumpara tot ce vrea.

Gandindu-va la copii, dumneavoastra ce ati dori pentru acestia?
  • 24% dintre romani au raspuns ca o profesie de prestigiu, 20,3% sa castige multi bani, 20% sa-si intemeieze o familie, 11% sa mearga la scoala, sa devina un profesionist in domeniu si 3% sa plece din Romania. Doar 1,2% isi doresc ca micutii lor sa inventeze ceva extraordinar care sa schimbe lumea.
  • 9,3% dintre respondenti au afirmat ca nu sunt siguri deocamdata cum vor sa-si vada copiii, iar 6,6% nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda .
  • Click pentru a mari imaginea

    ×
    Subiecte în articol: copiii să-şi editie de colectie