Au fugit din tara si s-au intors. S-a despartit si s-au reunit. Au renascut din propria cenusa, ca pasarea Phoenix.
CANTAFABULE MEMORABILE
Au fugit din tara si s-au intors. S-a despartit
si s-au reunit.
Au renascut din propria cenusa, ca pasarea Phoenix.
Phoenix s-a nascut pe vremea cand multi dintre noi nici nu erau pe lume. In 1961, la Scoala medie nr. 2 din Timisoara. Initial, erau Sfintii, dar numele lor nu era pe placul autoritatilor, care-l considerau prea mistic, asa ca si-au spus Phoenix. Iar eroii erau Nicu Covaci (chitara, voce) Florin (Moni) Bordeianu (vocal), Gunter Reininger (pian orga), Bela Kamocsa (bas), Ioan (Pilu), Stefanovici (baterie). Interpretau piese din repertoriul Beatles, The Shadows sau Rolling Stones. Si cantau in cantina Facultatii de Medicina din orasul de pe Bega. Succesul era garantat.
CE VREMURI! In 1968 au obtinut marele Premiu la Festivalul National al artei studentesti de la Iasi. Se intrevedeau "Vremuri" bune pentru Phoenix. A dat startul emigrarilor Moni Bordeianu, care a plecat in SUA. Au avut loc schimbari de trupe, anul 1971 gasindu-i in componenta: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Iosif Kappl, Gunter Reininger si Costin Petrescu. Pe langa "Cei ce ne-au dat nume" a mai venit Valeriu Sepi (percutie). Interesanta a fost povestea cooptarii lui Iosif Kappl in formatie. Ioji s-a rugat zile in sir de Covaci sa lucreze impreuna, dar Nicu nu si nu. Pana intr-o zi cand a venit la Kappl si i-a zis ca au de vorbit. Si-au vorbit o noapte intreaga! Au pus la cale strategii si proiecte bazate pe folclorul autentic. Au stat inchisi in casa unei matusi de-a lui Covaci vreo trei luni, timp in care au mancat tone de iaurt si cornulete. Apoi s-au prezentat in fata publicului cu "Cei ce ne-au dat nume". In sala era liniste, ei s-au retras la garderoba si... s-au resemnat. Apoi s-a auzit, ca o explozie, reactia publicului. Nu se mai opreau din urale si aplauze. Dar ce nebunie avea sa urmeze la concertele Phoenix!
CA-N FILME! In perioada 1972-1973, trupa facea spectacol la spectacol aducand pe scena masti populare, capre, goarne si talangi. Pe-atunci doar numele grupului trecea peste granita. Au fost invitati la festivalurile "Lira de aur" din Cehoslovacia, la "Festivalul discului" din Polonia, in Ungaria si Iugoslavia, iar in tara, cu Cenaclul Flacara, adunau mii de oameni. "Andrii Popa", "Mugur de fluier", "Mica Tiganiada" faceau furori. Dar si lor li s-a pus pumnul in gura. In 1975, Covaci a fost luat la Politie si interogat zi de zi, timp de doua saptamani, in urma unor acuzatii false. A renuntat la cetatenia romana si un an mai tarziu a pleacat in Olanda. S-a intors in 1977 si, infruntand riscurile, a scos din tara toata gasca, mai putin pe Mircea Baniciu, care n-a vrut sa plece. Dupa doua concerte de pomina la Constanta si Tulcea, membrii trupei au trecut granita, ascunsi in... instalatia lor de sonorizare. Secretul era asa de bine tainuit, ca Nicu nu le-a spus ce avea sa se intample decat cand au ajuns in Timisoara. Boxele Marshall, cu baietii pititi inauntru, au luat drumul Germaniei. In timp ce Mircea Baniciu a incasat sapuneala autoritatilor. Odata ajunsi in Germania, au inregistrat, cu Moni Bordeianu si violonistul Erland Krauser, albumul "Medhouse". Iar in 1982, Nicu Covaci si Ovidiu Lipan Tandarica au scos "Transsylvania Phoenix". Prima revenire in Romania a avut loc, evident, dupa Revolutie, la Festivalul Rock â91, in formula Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Volker Vaessen, Mani Neumann, Ovidiu Lipan. A urmat o perioada fara Baniciu, o alta fara Tandarica si Kappl. Dar la lansarea albumului "Baba Novak", Sala Palatului a fost arhiplina. In 2001 si-au dat din nou intalnire, la Sala Operei Romane, concert in care s-au reunit Covaci, Baniciu, Tandarica, Manfred "Mani" Neumann si basistul de jazz, Eugen Tegu. Dar show-ul show-urilor a fost in 2003: "Phoenix 40 de ani".
Phoenix 40 de ani |
Citește pe Antena3.ro
| |
LE-AU FURAT SUCCESULIn fiecare iarna, baietii se retrageau la o cabana din Muntii Semenicului unde compuneau piese. Ioji povestea ca i-a fost foarte greu sa paraseaca tara, fiindca au plecat in culmea gloriei si au simtit ca li s-a furat succesul. Cand li s-au interzis concertele, s-au hotarat sa plece. Dupa Revolutie, se intrebau daca fanii isi mai aduc aminte de ei. Nu numai ca si-au adus aminte, dar nepotii si copii acestora le stiu fiecare cantec.COLABORARE ROMANO-GERMANA, IN UMBRA MARELUI URSDISCOGRAFIA DIN ROMANIA"Phoenix" - 1968, "Phoenix" - 1969, "Cei ce ne-au dat nume", "Phoenix (Mesterul Manole)" - 1973, "Muguri de fluier" - 1974, "Cantafabule" - 1975, "Remember Phoenix" - 1990, "Symphoenix - Timisoara" - 1992, "Evergreens" - 1995, "Aniversare 35" - 1998, "Vremuri, anii â60" - 1998, "In umbra marelui urs" - 2001, "Baba Novak" - 2003. Si in Germania: "Medhouse (From East... to West") - 1979, "Transsylvania Phoenix" - 1982. |