x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Placere pe bani

Placere pe bani

29 Mai 2005   •   00:00

Comert legal cu placeri. Un subiect incomod pentru romani. Sa ne protejam sanatatea, ar striga unii. Sa igienizam desfraul, sa ne dam acordul pentru sclavie?, spun altii.

  • de ANA-MARIA LUCA
  • LEGALIZAREA PROSTITUTIEI
  • Daca s-ar face un referendum in ceea ce priveste legalizarea prostitutiei, romanii care ar vota pentru casele de tole-ranta ar castiga. Dar la mustata. Un pic mai mult de jumatate dintre respondentii sondajului CURS, 50,3% mai precis, s-ar simti mai linistiti daca ar exista stabilimente specializate in comertul cu sex.

    In cealalta jumatate a romanilor chestionati, predomina un "nu" categoric, cu 41,2%. Mai sunt si unii nehotarati, 3,3%, care ar vrea bordeluri legale in anumite conditii. Au mai fost si altii care fie nu sunt la curent cu subiectul, fie nu si-au format o parere, fie nici n-au vrut sa auda de asa ceva si n-au stat la discutii.

    BARBATII SI URBANII. Ei sunt cei care au raspuns in favoarea bordelurilor cu acte. Proportia este de 60% pentru legalizare, fata de 32% care nu vor sa auda de asa ceva. Cele mai multe femei s-au pronuntat impotriva legalizarii prostitutiei. Aproape jumatate din respondente, 49%, au spus "nu". Orasenii sunt si ei, in proportie de 59%, in favoarea bordelurilor legale. Celor care locuiesc in mediul rural nu prea le surade ideea: 53% au spus nu.

    TINERI CU MORALA. In favoarea legalizarii caselor de toleranta sunt oamenii intre 31 si 54 de ani. 54% dintre ei au raspuns ca sunt pentru. Nici oamenii mai in varsta de 54 de ani nu sunt la multe procente distanta. Cei mai multi, 48%, au fost pentru casele de toleranta legale. Tinerii sunt cei care conduc in clasamentul celor care nu vor prostitutie legala: 44% dintre cei pana in 30 de ani au spus nu.

    Persoanele cu studii superioare, 69%, si venituri peste medie, 63%, au hotarat ca e mai sigur pentru sanatate sa existe case de toleranta cu acte in regula, in timp ce persoanele care nu au terminat liceul s-au pronuntat in majoritate, 52%, impotriva.

    CITITORII INFORMATI. Oamenii care citesc presa sunt in proportie de 57% in favoarea legalizarii prostitutiei. Cei care nu citesc ziarele, nu sunt deloc de acord. Procentul este acelasi: 57%. Parerile se mentin si in ceea ce priveste urmarirea emisiunilor de televiziune: cei care se uita mai mult la televizor sunt de acord cu legalizarea, cei care nu se uita deloc nu sunt de acord. Banatenii sunt cei mai non-conformisti: 63% au raspuns ca vor bordeluri legale. Le urmeaza transilvanenii, maramuresenii, bucurestenii si oltenii. Muntenii, moldovenii si dobrogenii se impotrivesc legalizarii prostitutiei, in proportie de 46-47%.

    Considerati ca ar trebui legalizata infiintarea bordelurilor/caselor de toleranta?
  • Da 50,3%
  • Nu 41,2%
  • NS/NR 5,2%
  • Da, dar... 3,3%
  • Se legalizeaza bordelurile in Romania si doi prieteni se duc pentru prima data la curve...
    Intra primul si dupa vreo 20 de minute iese:
    - Nasol, mai tare e nevasta-mea. Intra si al doilea, tot peste 20 de minute iese si el:
    - Ai dreptate, e mai tare nevasta-ta...

    PRO SI CONTRA BORDELURILOR
    Cea care a initiat proiectul de lege pentru legalizarea prostitutiei in 2001, deputatul PRM Constanta Popa, a venit cu propunerea pentru ca "in ultimii ani am constatat ca in Romania (...) a crescut foarte mult" flagelul. Iar bordelurile legale ar strange de pe strazi prostituatele si le-ar aduce in evidenta medicilor. Criticii au alte argumente. "Legalizarea bordelurilor nu elimina violenta, ci doar legitimeaza abuzurile la care sunt supuse femeile. Clientul, care pentru o suma de bani devine pentru un timp dat stapan pe trupul femeii care se prostitueaza, va putea recurge la orice mijloc pentru a-si satisface placerea bolnava".

    Vine Ion din comunitatea europeana si se duce la o prostituata din satul natal. Incepe negocierea: 100 euro. Raspuns: Nu. 200 Euro. Nu. Un celular? Da. Dupa terminarea lucrarii, Ion se imbraca si da sa plece. Ea intreaba:
    - Pai, ai zis un celular. Ion raspunde:
    - Da. Ia de noteaza: 07...............
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie