x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Postirea in zilele noastre

Postirea in zilele noastre

de Costin Anghel    |    13 Noi 2006   •   00:00
Postirea in zilele noastre
MODERNI

Lumea s-a schimbat. Postul parintilor sfinti ai Bisericii pare ca s-a demodat... din contra, s-a modernizat! Postul, in conceptia contemporanilor, pare sa fie altul decat cel pe care sfintii parinti intemeietori ai Bisericii ni l-au lasat. Oamenii zilei de azi vor de multe ori un post mai putin aspru decat cel din vechime. Schimbarile societatii ar trebui sau nu sa modifice ori sa afecteze postul? Despre aceste dileme am discutat cu parintele Marian Mihai, preot la Biserica Sfantul Grigorie Palama, paraclisul Universitatii Politehnica. O parohie deosebita prin numarul enoriasilor si prin tineretea acestora.

Tineri, batrani. Putem vorbi despre postul clasic si postul modern ori despre postul batranilor si cel al tinerilor? "Omul intra in aceasta viata si iese din ea cu ajutorul si cu puterea lui Dumnezeu. Inainte de toate, trebuie sa ne raportam la EL. Traim intr-o societate in care religiosul parca a disparut. Oamenii alearga acum dupa cele profesionale, materiale, tehnica si dupa cele parca ce nu au legatura cu Dumnezeu. Este greu pentru tineri, pentru oameni sa implineasca toate datoriile acestea religioase, ca si postul, mai ales ca acesta este si un act de vointa", afirma parintele Marian. Potrivit spuselor preotului, in momentul in care omul este putin strain de Dumnezeu, toate practicile pe care Biserica ni le recomanda sunt foarte greu de pus in practica, inclusiv postul..




Chiar si vegetarienii pot tine post.

Chiar daca nu consuma carne, se pot abtine de la alte lucruri. Daca unui vegetarian ii plac bananele si nu poate sta fara sa manance asa ceva, atunci el poate posti abtinandu-se de la a consuma alimentele preferate.
Parintele Marian Mihai









El este mereu cu noi
"Nu poti sa spui despre Dumnezeu ca este invechit, ca nu mai este de actualitate. Iubirea lui Dumnezeu nu se termina niciodata. Nu poti sa spui despre invatatura divina ca este invechita ori ca practica postului din vechime era mai accentuata decat cea de azi si ca acum ii este greu tanarului ori omului contemporan sa posteasca", crede parintele de la Biserica Sfantul Grigorie Palama. Cu alte cuvinte, invatatura divina este perfect valabila. "Mantuitorul a promis ca va ramane cu noi pana la sfarsitul veacurilor", continua parintele.

Un post fara telefonie mobila O idee foarte interesanta a parintelui Marian este aceea conform careia, "daca este sa ne referim la omul contemporan, post este sa te abtii si de la calculator - daca nu poti sa stai fara el, sa te abtii de la vorbit pe mobil - daca iti place sa butonezi, de la cafea si de la toate lucrurile pe care nu le poti controla si care aduc placere mai mult trupeasca decat sufleteasca. Nu trebuie sa renuntam la aceste lucruri, dar trebuie folosite atat cat este nevoie de ele, nu trebuie sa facem abuzuri. Pot culege informatii ziditoare cu ajutorul tehnicii, al televiziunii, dar sa pierzi ore in sir uitandu-te la telenovele si la alte asemenea prostii... nu mai este bine".

Postul nu s-a invechit, ba chiar s-a modernizat...
Lumea s-a schimbat, toti stiu si realizeaza acest aspect. Viata oamenilor se raporteaza la alte elemente. Civilizatiile sunt altele. In anii pe care-i traim noi, patimi bat la poarta crestinilor, ademenindu-i si impingandu-i in pacat. "Pentru omul zilelor noastre, ideea de Rai cred ca este putin straina, desi Imparatia lui Dumnezeu ar trebui sa fie telul suprem. Oamenii se axeaza pe alte «destinatii», sa aiba o casa, sa aiba ce manca, sa aiba o masina la scara si astfel iau mai putin in seama sufletul si importanta sa. Omul zilelor noastre nu se compara cu sfintenia lui Dumnezeu, ii este mai comod sa se compare cu aproapele sau, care, aproape intotdeauna, parca este putin mai pacatos ca el". Prin rugaciune, prin post, noi ne apropiem de Dumnezeu, ne apropiem de o comuniune cu El, punem pietricele mici la temelia izbavirii sufletului nostru in Viata de Apoi. Prin postire ne curatam trupul si sufletul de "mizerii" si ne pregatim sa intampinam cu voie buna venirea Mantuitorului pe lume. Fara experienta postului, omul desacralizeaza Nasterea Fiului Omului, pierde fara sa-si dea seama esenta acestui eveniment binecuvantat.

×
Subiecte în articol: dumnezeu postul editie de colectie