Gradina Maicii
Editorial de Carmen Anghel |
"Maicuta Domnului, ajuta-ma!" De cate ori nu ati rostit cuvintele acestea? De cate ori, intrand in linistea unei biserici, nu v-ati oprit, cu inima strapunsa de lacrimi, in fata unei icoane cu Maica Domnului?
Iar Ea a devenit "complicele" rugilor voastre. Puteti uita cum o impovarati cu pacatele voastre si Ea se duce sa capete iertarea pentru voi?
Santamaria Mica si Santamaria Mare sunt sarbatori respectate cu sfintenie de romani. Pentru femei, Maica Precesta este cea mai apropiata prietena, pentru ca le ajuta sa aiba copii si sa nasca usor. Trupul acesta de lut, ales de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului lumii, maicuta aceasta, care a suferit mai mult decat toate mamele din lume, este foarte iubita de romani. Iubirea este intoarsa de Maica Precesta. Dintotdeauna, romanii au stiut si au simtit ca traiesc in Gradina Maicii Domnului.
Fecioara Maria este pentru ei raspunsul la aproape toate durerile si nefericirile. "Maicuta Domnului,
ajuta-ma!" Si Ea nu ii lasa niciodata. Este invocata de fete sa se marite, de femei sa nasca usor, de mame sa aiba copii sanatosi.
Rugile din viata de zi cu zi au fost transferate in basme si legende. In basme, Fecioara ajuta eroinele sa iasa din impas, vindeca boli grele, reda vederea fiicei orbite de mama vitrega, inzestreaza fecioara vrednica si ascultatoare si o casatoreste cu fiul de imparat.
In Gradina Maicii Domnului nu e loc pentru durere.