x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Poveste scrisa cu mascara

Poveste scrisa cu mascara

06 Mar 2005   •   00:00

BIJUTERIE
Mascara e bijuteria cu care fetele isi impodobesc genele. Acum o fac din ratiuni estetice, dar pe vremuri era cel mai bun antidot impotriva "privirilor diavolesti".
MIRUNA MIHALCEA

Frumusetea femeii in "Ilustratiunea romana"
Romanii erau atat de convinsi de puterile supranaturale ale vrajitoarelor cu "privirii ucigase" incat le foloseau pentru a scapa de dusmani. In India si Orientul Indepartat, tiganii erau considerati cei mai periculosi, pentru ca posedau ochiul diavolesc. In fapt, fizionomia lor era de vina. Cu ochii mari, de un alb patrunzator, prin comparatie cu pielea smeada, tiganii erau temuti si de aceea pusi sub acuzatia de vrajitorie. Iar europenii Evului Mediu devenisera maniaci de-a binelea si orice privire indrazneata obtinea un tichet dus, cu directia esafod.

PUPILLA. Antropologii au incercat sa gaseasca o explicatie faptului ca aceasta credinta despre privire a fost imprumutata de atatea culturi. Folclorul face trimitere la faptul ca pupilele celui pe care-l privim reflecta propria noastra imagine, in miniatura. Coincidenta sau nu, cuvantul pupila vine din latinescul "pupilla", care inseamna "papusa mica". Teama popoarelor ca imaginea reflectata e de fapt furata a fost intarita de triburile primitive africane, acum mai putin de-un secol, care se fereau de fotografii, terorizati ca aparatul fura sufletul.

SOLUTIA SALVATOARE. Egiptenii au fost primii care au gasit o solutie. Creionul khol, negru, dadea contur atat ochilor femeilor, cat si barbatilor. Era prima forma de mascara, preparata din prafuri metalice si alte ingrediente. Insa femeile, ingenioase, isi preparau propriile retete, ferite de ochii celorlalti. Spre exemplu, in Grecia antica, cenusa era cea care-mpodobea genele. Nu se stie daca mascara a stins sau nu pericolul imaginat de stramosi, dar sigur e ca un contur puternic absoarbe lumina si reduce efectul de reflexie. Dar faptul ca egiptenii erau incojurati de desert nu-i exclus sa-i fi indrumat spre aceasta varianta ca solutie de ordin practic, pe langa dorinta de a suprima privirile de vrajitoare.

MASCARA MODERNA. Specialistii sustin ca formula de succes, care s-a perfectionat pana in zilele noastre, dateaza din anii 1913 si apartine lui T.L. Wiliams. Chimistului i-a venit stralucita idee dupa ce a analizat-o pe sora sa, Mabel, colorandu-si genele dupa o reteta proprie. A perfectionat reteta, pe baza de vaselina si praf de carbune, si a pus in cele din urma bazele unei adevarate industrii cosmetice. Insa abia prin 1950 apare mascara in tub, asa cum o stim astazi. Pana atunci era nevoie de o pensulita si de apa pentru a aplica pe gene substanta comercializata in cutiute.

OCHI DE VEDETA. Femeile care s-au constituit, de-a lungul timpului, in modele de frumusete au impus diferitelor epoci stiluri si stiluri de machiaj, inclusiv de "impodobire" a genelor. Marilyn Monroe folosea mascara pentru volumul genelor pleoapei de sus si obtinea o privire languroasa, insinuanta. Brigitte Bardot sau Sophia Loren au optat pentru gene delicate, iar Twiggy a ales varianta extrema, cu genele ambelor pleoape ultraincarcate. Astazi industria produselor de infrumusetare e inca si mai prolifica, punand la dispozitia tuturor mascara in toate nuantele si culorile, pentru orice tinuta si ocazie, precum si... vestitele genele false!

PUDRA TOFFANA CEA UCIGASA
Pudra de arsenic a fost utilizata multa vreme, in ciuda avertismentelor despre toxicitatea ei. La achizitionarea pudrei Aqua Toffana doamnele din inalta societate erau povatuite sa o foloseasca doar in prezenta sotilor lor, stiute fiind pericolele la care sunt supusi cei care inhaleaza substantele din care era realizata pudra. Toffana, persoana care a creat aceasta "pomada" ucigasa, a fost executata dupa descoperirea a 600 de nobili ucisi astfel. "Signora Toffana" a fost inchisa, torturata si condamnata la moarte. Pana azi, ramane una din cele mai cunoscute ucigase.

FAIMOSUL OCHI EGIPTEAN
Faimosul ochi egiptean, conturat cu negru, face trimitere la ochii leilor si gheparzilor, animale venerate de egipteni. Substanta aplicata pe rama interna a ochiului se numea "mesdemet" la egipteni si "kohl" la arabi. Originea metodei se afla in mitologie. Legenda spune ca dupa ce zeul Horus si-a pierdut un ochi in lupta cu Seth, mama lui, zeita Isis, l-a oblojit cu "mesdemet", acesta recapatandu-si vederea.

TARI, SECOLE SI CULORI
Fardul roz a fost initial folosit de prostituatele spaniole, in ideea ca aceasta culoare le va ajuta sa fie mai usor recunoscute. In Italia secolului XIII, aceeasi culoare a fardului demonstra ca bogatasele isi pot permite produse considerate, deja, lux. Iar secolul XIV manifesta tentatia buzelor carnoase, in timp ce culorile fardurilor se diversifica, pe langa verde si albastru fiind folosite si nuante de gri si maro.
×
Subiecte în articol: editie de colectie mascara