x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Prea saraci ca sa ignoram

Prea saraci ca sa ignoram

27 Mar 2006   •   00:00
Prea saraci ca sa ignoram

Romanii par a fi un popor de oameni sanatosi sau cel putin asa releva datele investigatiei sociologice realizate de CURS. Daca ne gandim ca aceiasi romani atunci cand sunt intrebati de ce au nevoie ca sa fie fericiti pun pe primul loc sanatatea, iar printre temerile lor se afla, in primul rand boala, ne putem imagina de ce concetatenii nostri se preocupa de acest aspect al vietii lor.

CERCETAREA
Romanii par a fi un popor de oameni sanatosi sau cel putin asa releva datele investigatiei sociologice realizate de CURS. Daca ne gandim ca aceiasi romani atunci cand sunt intrebati de ce au nevoie ca sa fie fericiti pun pe primul loc sanatatea, iar printre temerile lor se afla, in primul rand boala, ne putem imagina de ce concetatenii nostri se preocupa de acest aspect al vietii lor.

Ionela Sufaru, sociolog

Aproape doua treimi din populatie declara ca au starea de sanatate buna si foarte buna, mai mult chiar, 37% dintre ei apreciaza ca au o sanatate mai buna decat a conationalilor, lucru ce se confirma si din raspunsurile privind apelarea serviciului de urgenta. Aproape 75% nu au apelat la aceste servicii in ultimele 12 luni. Romanii declara in proportie de 68% ca mananca sanatos, iar la o greutate medie de 71 kg si o inaltime medie de 1,67 m, putem spune ca suntem usor supraponderali. Chiar si asa romanii sunt multumiti de propriul aspect fizic, 79% dintre conationalii nostri declarand ca nu ar apela la chirurgia estetica.

ACTIVITATI FIZICE. Starea buna de sanatate a romanilor le permite acestora sa desfasoare diverse activitati fizice cum ar fi: alergat, ridicat obiecte grele, practicarea sporturilor, urcarea mai multor etaje, situatii in care aproape un sfert dintre ei declara ca sanatatea e un impediment. Acest fapt ii determina sa se aplece asupra activitatilor fizice benefice pentru sanatate si mentinerea conditiei fizice. Peste jumatate dintre romani (53%) afirma ca merg pe jos cel putin o ora pe zi, si din ce in ce mai multi romanii, (inca timid, dar pe drumul cel bun) se orienteaza spre activitati de intretinere: 25% dintre ei declara ca merg la sala de fitness, fac aerobic sau alearga cel putin 15 minute zilnic.

Pe fondul acestei stari generale bune de sanatate, romanii pot fi caracterizati de o nota de optimism, 75% declarand ca aproape niciodata nu se gandesc ca viata nu merita traita, in vreme ce 32% au rar acest sentiment.

GRIJA FATA DE PROPRIA SANATATE. Conform datelor, romanii sunt atenti la tensiune si declara ca si-o masoara cel putin o data la 6 luni asta avand explicatia si in faptul ca inima este principala cauza care le provoaca boli cronice. Astfel, 10% declara ca sufera de hipertensiune, 10% de afectiuni cardiace, 8% de cardiopatie ischemica si 11% de reumatism. Pe ansamblu, romanii se pot considera ocoliti de astfel de maladii, deoarece 72% dintre ei declara ca nu sufera de asa ceva.

Depasind barierelele traditionalismului, romanii apeleaza la metodele moderne de tratament atunci cand se simt rau. Circa 40% dintre ei consulta un medic, iar 28% sunt proprii lor medici autoadministrandu-si medicamentele. Procente semnificative din populatie declara ca au in casa tot timpul si le considera a fi cele mai importante medicamente in viata de zi cu zi, principalele 3 antibiotice: paracetamol (17%), aspirina (16%) si algocalmin (16%). Numai 7% dintre romani mai au o viziune mistica asupra problemelor legate de sanatate si apeleaza la leacuri babesti sau la preot pentru a se vindeca.

MULTUMIREA. Desi cu un sistem sanitar in moarte clinica de ceva ani buni, opinie impartasita de 53% dintre romani atunci cand vine vorba de aprecieri negative fata de serviciile de ingrijire medicala din Romania, este surprinzatoare increderea oamenilor in profesionistii din domeniu. 86% dintre ei se declara multumiti de medicul de familie pe care il au, dar mai mult de doua treimi frecventeaza mai degraba clinicile de stat decat pe cele particulare.

TEMERI SI PRECAUTII. Principala temere a romanilor in privinta bolii este cancerul, probabil si pe fondul proliferarii si mediatizarii acestei maladii. Dar putem fi multumiti ca avem un popor de oameni precauti care se ingrijesc de sanatatea lor, cifrele indicand ca in proportie de 63% romanii isi fac control periodic medical si cam o vizita pe an la stomotolog.

Faptul ca nu au o sanatate precara pe ansamblu si ca se intereseaza de sanatate nu le da bataie prea mare de "buzunar" romanilor in ce priveste costul tratamentului. In medie, romanii cheltuiesc intr-un an circa 3 milioane lei vechi pe medicamente si cam 1,3 milioane lei vechi pentru spitalizare. Atentiile acordate medicilor sunt inca o cutuma pentru circa o treime dintre respondenti (36%) care au trecut pe la medic pentru o consultatie.

IGIENA ROMANILOR. Iginena este un capitol la care ni s-a cam batut obrazul de multe ori comparativ cu europenii, insa pare ca lucrurile merg spre bine si invatam sa ne corectam. Cel mai bine stam din acest punct de vedere in privinta folosirii sapunului si a pastei de dinti: o medie de 2 tuburi de pasta de dinti pe luna si 3,5 bucati de sapun plus 65 ml sapun lichid folosit intr-o singura luna. Cel mai putin bine stam in ce priveste igiena cosmetica. Produsele cosmetice pentru ingrijirea pielii nu sunt una dintre grijile prioritare ale romanilor, circa 66% folosind astfel de produse rar, sau foarte rar, unde diferenta evidenta este legata de gen, femeile acordand mai multa atentie produselor cosmetice decat barbatii, circa 45% fata de 17%.

Nu ne prea putem lauda in privinta accesului la utilitatile de locuire moderne. Apa rece curenta au cam jumatate din cei intervievati, si chiar mai putin, 38%, apa calda curenta, cifre mai mici decat proportia urbanului la nivel national.

Prin urmare, ne-am putea caracteriza ca fiind un popor optimist, sanatos si ferit de prea multe boli cronice, increzator in personalul medical, dar nemultumit de serviciile pe care sistemul sanitar romanesc le ofera, preocupat de propria sanatate si care incepe sa valorizeze din ce in ce mai mult igiena personala.

"Conform datelor, romanii sunt atenti la tensiune si declara ca si-o masoara cel putin o data la 6 luni asta avand explicatia si in faptul ca inima este principala cauza care le provoaca boli cronice. Astfel, 10% declara ca sufera de hipertensiune, 10% de afectiuni cardiace, 8% de cardiopatie ischemica si 11% de reumatism" - Ionela Sufaru, Sociolog

DATE DESPRE CERCETARE
Sondaj de opinie reprezentativ la nivel national. Noiembrie 2005. Metodologie
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 2.000 de subiecti, cu varste de peste 18 ani, de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), in perioada 14-22 noiembrie 2005. Interviurile s-au desfasurat la domiciliile subiectilor, eroarea maxima fiind de ±2.2% la o probabilitate de 0.95. Tipul esantionului este probabilist, selectie aleatoare a punctelor de esantionare si a subiectilor.
×