x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pregatirea

13 Mar 2005   •   00:00

PREVESTIREA PATIMILOR
In saptamanile dinaintea rastignirii, Iisus ii pregateste pe ucenici pentru clipele grele prin care vor trece pentru despartire.
CATALIN PRUTEANU

Postul Pastilor este tinut de crestini in amintirea acestor saptamani. "Omul Acesta face multe minuni. Daca-L lasam asa, toti vor crede in El, si vor veni romanii si ne vor lua tara si neamul" - asfel se sfatuiau fariseii dupa ce Mantuitorul il inviase pe Lazar din Betania, o asezare langa Ierusalim. Lazar, un ucenic drag al lui Iisus, se imbolnavise, dar Mantuitorul nu a plecat spre casa lui decat peste doua zile, cand Lazar deja raposase si fusese inmormantat. Ucenicii, care inca nu intelegeau ca rastignirea lui Hristos este conditia pentru viitoarea mantuire a neamului omenesc, incearca sa-l impiedice sa se apropie de Ierusalim. "Invatatorule, acum cautau iudeii sa Te ucida cu pietre, si iarasi Te duci acolo?", argumenteaza ei. Ziua invierii lui Lazar este, dupa cum spune evanghelistul Ioan, aceea in care fariseii se hotarasc sa-l ucida.

MINUNILE. Miracolele savarsite de Mantuitor inaintea rastignirii devenisera din ce in ce mai suparatoare pentru mai-marii acelor zile. Iisus vindecase un orb din nastere intr-o zi de sambata, zi sacra in religia iudaica, iar aceasta binefacere devine motiv de cercetari: sunt chemati sa depuna marturie chiar parintii vindecatului. Tot intr-o zi de sambata este vindecata o femeie "care era garbova, de nu putea sa se ridice in sus nicidecum". "Credinta ta te-a mantuit", ii spune Mantuitorului unui orb care cersea langa cetatea Ierihonului si ochii acestuia se deschid miraculos. Indreptandu-se spre Ierusalim, zece leprosi il intampina pe Iisus. Toti sunt tamaduiti, dar numai unul se intoarce din drum pentru a-i multumi pentru binefacere, un samarinean, un om care nu apartinea poporului iudeu.

IERUSALIM. In zilele de dinaintea intrarii in Ierusalim, Iisus ii linisteste pe ucenici: "Nu este nici unul care a lasat casa, sau femeie, sau frati, sau parinti, sau copii, pentru imparatia lui Dumnezeu, si sa nu ia cu mult mai mult in vremea aceasta, iar in veacul ce va sa vina, viata vesnica". Patimile sunt vestite de trei ori, dar ucenicii par sa nu accepte viitoarele suferinte si prigoniri. Le spune ca va fi biciuit si ucis, dar "ei n-au inteles nimic din acestea, caci cuvantul acesta era ascuns pentru ei". Toate acestea reprezinta pregatiri pentru intrarea in Ierusalim. De doua mii de ani, crestinii urca, in Postul Pastilor, treptele catre un alt Ierusalim, cel ceresc.

"Adevarat graiesc voua: Nu este nici unul care a lasat casa, sau femeie, sau frati, sau parinti, sau copii, pentru imparatia lui Dumnezeu, si sa nu ia cu mult mai mult in vremea aceasta, iar in veacul ce va sa vina, viata vesnica" - Luca 18, 29-30

INDRUMAR PENTRU BUNUL CRESTIN

Postul Mare reprezinta zeciuiala anului, timpul dintr-un an pe care-l dedicam lui Dumnezeu printr-o viata mai angajata in rugaciune si infranare. Dupa invatatura Bisericii, postul alimentar reprezinta infranarea totala sau partiala de la hrana buna si imbelsugata si mai ales de provenienta animala. El este o jertfa trupeasca ce are valoare spirituala atunci cand e impodobit cu faptele bune.

DOBANDIREA CUNUNII LUI IISUS

Pentru multi chiar si numai pronuntarea cuvantului "post" face deodata posibila aparitia unei figuri supte si uscate a postitorilor de altadata, al caror trup pare descarnat si fara substanta. Multi chiar se intreaba astazi: oare viata crestina se poate lipsi de chinul postului ca de o haina invechita, nepotrivita pe trupul crestinilor de astazi? In lumea de astazi circula zeci de variante de slabire iar printre ele gasim multe inspirate din experienta calugarilor si a pustnicilor de odinioara.

CALUGARI ROMANI PE MUNTELE ATHOS

Nu cred ca este o mai mare bucurie pe Muntele Athos decat aceea de a-I canta Maicii Domnului imnuri de slava in Post si rugaciune. Slujbele sunt impartite de asa natura pe Athos incat rugaciunea este continua, neintrerupta. Daca cineva merge in Athos, omul acela se intoarce schimbat, este o experienta care te marcheaza pentru toata viata. La schitul romanesc Prodromu, slujbele se tin dupa tipicul din Romania, in rest slujbele se tin dupa tipicul vechi, bizantin.

HRANA, ECHILIBRU SI SANATATE

Din punct de vedere alimentar, postul este o perioada in care avem ocazia sa ne debarasam de excesul de proteine animale, grasimi, glucide. Acesta presupune si o dieta echilibrata, nu doar un regim lipsit de alimente de dulce (proteine si grasimi animale). Pentru a avea un regim echilibrat, trebuie sa consumam cat mai multe legume si fructe proaspete.
×
Subiecte în articol: Ierusalim editie de colectie