SENTINTE JUDECATORESTI
O metoda de expropiere au fost sentintele de confiscare a averii din procesele politice. Uneori, condamnatii fusesera sustinatori ai comunistilor.
Inginerii Alexandru Stefanescu si Emil Calmanovici, condamnati la munca silnica pe viata si confiscarea averii in "procesul Patrascanu" (1954), reprezinta cazuri deosebite in istoria regimului comunist.
Sustinatori ai partidului in ilegalitate, desi se numarau printre cei mai bogati oameni din Romania, au platit cu toata agoniseala lor, iar in final cu viata, increderea pe care-o avusesera in democratia de tip stalinist.
"MAGNATUL TEXTILELOR". Prin abilitati deosebite, Alexandru Stefanescu se distinsese de foarte tanar in ceea ce astazi se numeste managementul afacerilor, astfel ca primise, prin concurs, o bursa de studii in Anglia. Acolo dobandise increderea unor oameni care-l crediteaza ca partener de afaceri si reprezentant al lor in Romania. Astfel ca devine "reprezentantul capitalului englez in Romania". In actul de acuzare de la procesul din aprilie 1954, bunurile si functiile sale sunt enumerate dupa cum urmeaza: "Proprietarul fabricilor «Romano-Fir», Talmaciu-Sibiu si Postavaria Oltenia din Craiova, membru si presedinte in diferite consilii de administratie si reprezentant al mai multor intreprinderi industriale foarte importante din Marea Britanie (cum sunt: Englisch Electric, Stevaros et Comp. Loyd s Associated, Maschine Tods Manufactures) si altele la care era in acelasi timp actionar". Era nu doar bogat, ci si cu numeroase si variate legaturi in lumea politica.
"OMUL ENGLEZILOR". Alexandru Stefanescu a fost omul de legatura intre englezi (aliati cu sovieticii si adepti ai formarii "fronturilor populare" impotriva nazismului), Maniu si Antonescu in tratativele preliminare scoaterii Romaniei din razboiul alaturi de nazisti. In aceasta calitate a inceput colaborarea cu comunistii, de asemenea la indicatia serviciilor speciale britanice. Stefanescu este, conform sumelor varsate in fondurile partidului, al treilea important creditor al sau in anii 1943-1944, cand legaturile romanilor cu Moscova erau intrerupte, iar "ajutorul rosu", cu neputinta de primit.
Ca si alti industriasi romani - Auschitt, spre exemplu - a sustinut financiar scoaterea ziarului ilegal "Romania Libera". Capitalistul Alexandru Stefanescu a fost insa cel care, nu o data, a aruncat la Ploiesti ziarul partidului comunist in curtile oamenilor.
La primul nivel al blocului din Bd. Regina Elisabeta a locuit ing. Alexandru Stefanescu. Dupa arestarea lui, casa a fost repartizata ca sediu al Comitetului de Stat al Planificarii |
Citește pe Antena3.ro
|
CALMANOVICI, UCIS DE COMUNISTIEmil Calmanovici a fost al treilea antreprenor constructor din Romania. A intrat in randul comunistilor pe fondul ascensiunii nazismului, ca student in Germania.A fost principalul finantator al partidului din 1939 si pana in 1944, cand aproximativ 75%-80% din acumularile sale banesti s-au scurs in conturile sale. "Dupa 23 august 1944 - declara Calmanovici in ancheta - am refacut sediul Partidului Stefan Gheorghiu 16, Caminul Copiilor Aleea Alexandru 42, lucrarea conspirativa - Post Radio pentru alegeri (...). Precum am aratat mai sus, am predat in iarna 1946-1947 intreprinderea cu averea imobila si mobila Partidului cu suma de 1 miliard lei numerar. Pana la nationalizare s-au mai scos sume pe care nu le stiu." Asa cum reiese si din alte declaratii, partea de proprietate predata de bunavoie partidului de Calmanovici, inainte de nationalizare, consta din doua societati de constructii, sapte apartamente, terenuri in Bucuresti, actiunile de la fabrica de cherestea din Piatra-Neamt. Dupa 1944 a fost numit director tehnic in Ministerul Constructiilor si profesor la Institutul de Constructii. In 1951 "a fost retinut de organe", in scopul declarat al "scrierii unei istorii a partidului comunist in ilegalitate". Istoria a fost in asa fel scrisa, incat dupa imaginabile torturi, Calmanovici s-a declarat dusman al regimului comunist, spion american si agent sionist. A fost ucis in inchisoare, in timp ce-si executa pedeapsa, in 1956. Sotia, fiul si nora sa au ramas sa ocupe o singura camera (in calitate de chiriasi) din casa ce le fusese, cu toate bunurile, confiscata. |