x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Protectoarea Moldovei

Protectoarea Moldovei

de Mirela Cimpoi    |    17 Iul 2006   •   00:00

CUVIOASA PARASCHEVA
Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea Moldovei. In fiecare an, la 14 octombrie, Iasiul devine loc de pelerinaj pentru mii de persoane din toata tara.
CUVIOASA PARASCHEVA
Credinciosii ortodocsi vin la sfintele moaste si in "extrasezon"

Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea Moldovei. In fiecare an, la 14 octombrie, Iasiul devine loc de pelerinaj pentru mii de persoane din toata tara.

Sfanta Parascheva s-a nascut intr-o familie de crestini, la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, langa Kallicrateia, in Tracia, la 50 km sud-vest de Constantinopol, actualul Istanbul. Si-a petrecut toata viata in rugaciune si i-a ajutat pe sarmani. La 10 ani a avut o revelatie. Dupa ce a ascultat Evanghelia in care Mantuitorul i-a zis unui tanar bogat sa-si dea averea la saraci daca vrea sa mosteneasca imparatia lui Dumnezeu, micuta Parascheva a dat hainele unei fete sarace. Alta data si-a dat crucea de aur de la gat unei fetite sarace, iar intr-o iarna a renuntat la palton in favoarea unor copii care sufereau de frig pe drum.

PELERINAJ. A plecat la Constantinopol, unde a vizitat biserici si s-a inchinat la moastele mai multor sfinti. Dupa aceea, a mers la Ierusalim pentru a se inchina la Locurile Sfinte. S-a retras apoi intr-o manastire de maici din pustiul Iordanului. Dormea pe o rogojina si purta o haina veche si rupta. Se ruga mereu la Dumnezeu, iar intr-o noapte "a vazut un inger luminat sub forma de tanar, care a venit alaturi de ea si i-a zis: «Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta, unde vei da trupul tau pamantului - pentru ca pamant esti si in pamant te vei intoarce - , iar sufletul tau se va duce in cer, alaturi de Mirele tau»", se arata in cartile despre viata Sfintei Parascheva.

DESPARTIRE. La 25 de ani s-a intors acasa, la Kallicrateia, numita acum Mir Marsinan. Doi ani mai tarziu a trecut la cele vesnice. Trupul ei a fost inmormantat aproape de mare si a fost descoperit nealterat. Oamenii nu au dat importanta acestui lucru si au aruncat trupul marinarului in aceeasi groapa. Cartile sfinte spun ca, dupa un timp, un satean pe nume Gheorghe a visat cum Sfanta Parascheva i-a spus: "Luati repede moastele mele si le puneti intr-un loc de cinste".

SCHIMBARE. Trupul nestricat al Cuvioasei, care mirosea frumos, a fost mutat in Biserica Sfintilor Apostoli din Kallicrateia, unde a stat 200 de ani. Oamenii au inceput sa se roage la Moastele Cuvioasei Parascheva, despre care se spune ca au vindecat tot felul de bolnavi, infirmi si demonizati. Dupa aproximativ 200 de ani, Moastele Sfintei Parascheva au fost mutate la Tarnovo - capitala imperiului vlaho-bulgar. Cercetatorii spun ca aceasta stramutare s-a facut in ziua de 14 octombrie, care va deveni ziua de pomenire a Sfintei Parascheva. Dupa cucerirea orasului Tarnovo de turci, Moastele Sfintei Parascheva au fost duse in Vidin. In 1398 au ajuns la Belgrad, in Serbia, datorita Tarinei Milita, care le-a cerut de la Sultanul Baiazid. In 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucereste Belgradul, iar Moastele Sfintei Parascheva sunt duse in palatul sultanului de la Constantinopol.

FINAL. Moastele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iasi abia in 1641. Intampinate cu mare cinste de Vasile Lupu, mitropolitul Varlaam si de episcopii de Roman si Husi, moastele au fost asezate in Biserica Sfintii Trei Ierarhi, care arde in decembrie 1888. Paraclisul unde a fost asezata racla cu Moastele Cuvioasei a luat foc de la lumanarea din sfesnicul asezat langa ea. A ars totul in jur, dar sfintele moaste nu au fost atinse de flacari. Imediat ele au fost mutate in Catedrala mitropolitana, unde sunt si acum. La racla din lemn de chiparos, acoperita cu argint, vin si se roaga sute de mii de credinciosi. Moastele sunt scoase in curtea Mitropoliei in fiecare an la 14 octombrie, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Credinciosi din toate colturile tarii vin si se roaga la racla Sfintei, despre care se spune ca este facatoare de minuni.

"Precuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilinta ii aducem noi, nevrednicii pacatosi, pentru mijlocirile sale. Ca mari daruri ne-am invrednicit a dobandi de la izvorul cel pururea curgator de bunatati a Mantuitorului nostru, si sa-i cantam: Bucura-te, Sfanta Parascheva, mult folositoare!"
Acatistul Cuvioasei Parascheva

SFANTUL MUCENIC IOAN CEL NOU DE LA SUCEAVA

De la inceputul veacului al XV-lea, stravechea cetate voievodala Suceava adaposteste Moastele Sfantului Ioan, numit "Cel Nou". Originar din actualul oras Trabzon,Turcia, Sfantul Ioan se indeletnicea cu negustoria. Si pentru ca toate datele in legatura cu patimirea lui dateaza din jurul anului 1330, se presupune ca s-a nascut spre sfarsitul veacului al XIII-lea.

Prin anul 1330 sau 1332 s-a indreptat din Trapezunt spre Cetatea Alba, pe corabia unui oarecare Reiz, catolic din Venetia. Pe drum a avut cu el discutii privitoare la credinta, sustinand cu darzenie credinta ortodoxa. Ajungand in Cetatea Alba, Reiz si-a pus in gand sa se razbune pe Ioan, care-l infruntase in discutiile purtate pe corabie. S-a dus la conducatorul cetatii, spunandu-i ca Ioan doreste sa treaca la religia tatarilor. Dandu-si seama de uneltirile lui Reiz, Ioan a raspuns: "Sa nu-mi fie mie a ma lepada de Hristos, caci ce-ar putea desparti inima mea de «Rasaritul cel de sus» si a ma intoarce in intunericul necunostintei de Dumnezeu? Preaputernice eparhe, vorbele care ti s-au spus despre mine sunt mincinoase, sunt iscodiri rautacioase. Eu nu voiesc sa ma lepad de Hristos".

Pentru cutezanta de care a dat dovada, Ioan a fost batut cu toiege. Spre surprinderea chinuitorilor sai, Ioan marturisea cu si mai mult curaj credinta cea adevarata: "Binecuvantat esti Dumnezeule si preamarit esti Lumina in trei straluciri: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Multumescu-ti Tie Hristoase ca m-ai invrednicit a-mi spala pacatele cu sangele meu si a ma sfinti cu puterea Sfantului Duh spre dobandirea vietii celei vesnice". Dupa ce a fost indelung chinuit, a fost legat in lanturi si aruncat in inchisoare.

Spre a-l deosebi de Sfantul Ioan Botezatorul, a fost numit Cel Nou. La mijlocul veacului al XIV-lea, Alexandru cel Bun a decis sa aduca Moastele Sfantului Ioan cel Nou la Suceava, pentru ca tara lui sa aiba un sfant ocrotitor.

Alaiul cu Moastele Sfantului Ioan au fost intampinate la locul numit "Poiana Vladicai", in apropiere de Iasi, de domnitor si sotia sa, de mitropolitul Iosif, de mari dregatori, calugari, preoti si credinciosi care l-au insotit pana la Suceava. Acolo au fost asezate in Biserica Mirauti. (Oana Vataselu)

OCROTITOAREA SOLDATILOR

In timpul celor doua razboaie mondiale, Catedrala mitropolitana nu a fost atinsa de nici un obuz. Mitropolia Moldovei si Bucovinei ii citeaza pe batrani, care spun ca "ostasii vedeau noaptea, in timpul razboiului, o femeie uriasa imbracata in alb deasupra Iasilor, ocrotindu-l de ocupatie si bombardamente". In ziua de azi, Primaria Iasi a decis ca la fiecare sarbatoare a Bisericii Ortodoxe si in fiecare week-end, circulatia sa fie inchisa pe Bulevardul Stefan cel Mare, acolo unde se afla intrarea in curtea Mitropoliei.

MINUNILE FACUTE DE SFANTA PARASCHEVA

Din datele oferite de Mitropolia Moldovei si Bucovinei reiese ca multi credinciosi s-au vindecat dupa ce au atins Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Cea mai mare minune a Sfintei Parascheva este, potrivit Bisericii, "preamarirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecarii de boli si al izbavirii de multe nevoi si primejdii". Si faptul ca moastele nu au fost atinse de incendiul din 1888 reprezinta o minune: "S-a topit argintul care imbraca racla, dar lemnul si moastele, desi erau invaluite in jaratec, au ramas intregi si nevatamate, spre intarirea credinciosilor si uimirea celor indoielnici", se arata pe site-ul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. O tanara bolnava de leucemie s-a vindecat in 1950, dupa ce s-a rugat doua luni la Moastele Sfintei. Alta minune savarsita de Cuvioasa Parascheva face referire la o ieseanca grav bolnava, programata pentru operatie. Se spune ca femeia s-a rugat inainte de internare la Sfanta Parascheva. Dupa trei zile de la internare i s-au facut toate analizele. La urma, medicii i-au spus sa plece acasa, pentru ca nu are nici o boala.

A ALUNGAT SECETA DIN MOLDOVA

La seceta din vara lui 1974, Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase in procesiune prin satele Moldovei. Credinciosii le asteptau si le intampinau cu lacrimi de bucurie si cu faclii in maini. In urma veneau nori de ploaie bogata si adapau pamantul. Drept multumire, credinciosii se rugau si inaltau cate o troita in amintirea aducerii Moastelor Sfintei Parascheva in satele lor. Moastele au fost purtate in judetele Vaslui, Neamt si Baia pana la sfarsitul lunii august. In fruntea procesiunii a mers Arhimandritul Teoctist Arapasu, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
×