TEZAURUL DE LA PIETROASA
In 1837 se descoperea la Pietroasa cel mai mare tezaur antic din lume. Din cele aproape 40 de kilograme de aur s-au furat, pierdut si deteriorat jumatate. In 1867 a fost expus la Paris la Expozitia universala, iar in 1875 a fost furat din muzeu. Intre 1917 si 1956, cat a fost la Moscova, in pastrare, inima romanilor a batut cu teama ca vor ramane fara comoara istorica nepretuita. Astazi, "maiastra" si puii ei de aur, atatia cat mai sunt, se afla la Muzeul National de Istorie a Romaniei.
In primavara anului 1837, Stan Avram si Ion Lemnaru, socru si ginere, din Pietroasa Mica, judetul Buzau, scoteau piatra din cariera de langa sat. Izbiturile tarnacoapelor lor au scos la suprafata cea mai valoroasa colectie de obiecte antice de pe teritoriul tarii noastre, ceea ce cunoastem astazi cu numele de Tezaurul de la Pietroasa.
Ce vor fi simtit ei la vederea ciudatelor lucruri care au sarit dintre lespezi? Au banuit probabil ca trebuie sa fie ceva valoros din moment ce le-au tinut in podul casei vreun an, dar nici prin cap nu le-a trecut ca acolo ar fi aur. Necunoscand valoarea obiectelor, unul dintre ei a dat unui tigan o bucata dintr-o piesa pentru a-i carpi un vas din gospodarie, crezand ca e de arama, iar tiganul a "zvarlit cat colo bucata de metal, zicand stapanului ei ca nu e buna de nimic", aflam din insemnarile lui Alexandru Odobescu.
Cei doi tarani s-au dovedit a fi insa pe cat de necunoscatori, pe atat de naivi, incheind targul cu Anastase Tarba Verusi, care le-a oferit patru mii de lei si cateva cadouri pentru "comoara" lor. Acest albanez, supranumit de Odobescu "aventurier balcanic", era antreprenorul insarcinat cu repararea podului construit peste Calnau de catre Kiseleff si care ameninta cu prabusirea din pricina ploilor abundente. Fiindu-i necesara piatra pentru reparatiile in cauza, Verusi facea dese drumuri la cariera din Pietroasa si astfel le incoltise pietrarilor in minte ideea de a-i arata lucrurile pe care le tineau in podul unei rude, Gheorghe Baciu.
La data aceea, "Closca cu puii de aur" era cel mare tezaur antic descoperit in lume, abia peste un secol avand sa fie descoperit cel al lui Tutankamon.
Nu vom sti niciodata cu precizie din ce era compus initial tezaurul, dar din ceea ce au declarat pietrarii instantelor dupa denunt s-a dedus ca erau 22 sau chiar 24 de piese. Cert este ca, pe mai nimic, antreprenorul Verusi a luat de la cei doi pietrari in jur de 40 de kilograme de aur si pietre pretioase.
Citește pe Antena3.ro
Cele douasprezece piese ce compun Tezaurul de la Pietroasa se afla astazi la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, in sala Tezaurului.
|
LA MUZEUL NATIONAL DE ISTORIETezaurul de la Pietroasa, numit de catre cei care l-au descoperit "Closca cu puii de aur", datorita fibulelor in forma de pasare, are 12 piese cu o greutate totala de 19, 820 kilograme de aur si dateaza din secolul IV, d.H. Piesele care il compun sunt: o fibula mare in forma de vultur, care poarta pe piept marele caboson oval, marginit simetric, in cruce, de patru cabosoane mici si rotunde, o fibula mica, doua fibule mijlocii, o tava, o cana-oenoche, o patera, doua cosulete poligonale, un colan cu inscriptie, un colan simplu, un colan cu balama. LEGENDE SI BASME DESPRE PASAREA FERMECATA SI PUII DE AURIn zona Pietroasa batranii inca mai povestesc celor mici legende despre regele Athanaric, care si-ar fi ingropat aici comoara, si despre viata tragica a celor doi pietrari care au gasit-o. Exista si o poveste a "Clostii cu puii de aur" aducatoare de noroc si fericire, din care s-a inspirat Petre Ispirescu atunci cand a scris "Praslea cel voinic si merele de aur". Pentru ca era razboi, in 1917, Tezaurul a fost trimis la Moscova spre pastrare, dar, dupa evenimentele petrecute acolo, "Closca cu puii de aur" s-a intors in tara in 1956, astfel incat ea nu a devenit pentru noi ceva de domeniul legendelor. TEORII DESPRE PROVENIENTACe popor a realizat piesele Tezaurului de la Pietroasa, cand au fost facute, cum au ajuns pe teritoriul tarii noastre? Dumitru Ion Dinca, autorul cartii "Nevazuta fata a Tezaurului de la Pietroasa", crede ca cercetatorul Mircea Lerian are dreptate in teoria sa, care spune ca in zona Pietroasa, dupa retragerea romana din 271, s-ar fi consolidat un regat care ar fi rezistat tuturor vicisitudinilor istoriei si lor le-ar fi apartinut Tezaurul. Pe de alta parte, inginerul Gheorghe Francu a cercetat independent desenul de pe vasul patera si a ajuns la concluzia ca acolo se afla reprezentat simbolic un fel de tratat de pace intre locuitorii de la nord de Dunare si Imperiul Roman. |