x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Riscul meseriei

Riscul meseriei

de Anca Alexe    |    27 Feb 2006   •   00:00
Riscul meseriei
CARACTERIZARE
Romanilor le place sa munceasca. Mai mult, mare parte dintre ei considera ca slujba pe care o au in prezent implica doar responsabilitate...

Atunci cand vine vorba de alegerea unui serviciu, standardele romanilor sunt destul de ridicate. Ca atare, potrivit sondajului realizat de CURS, angajatii au recunoscut ca actualul loc de munca este agreabil si... fara nici un fel de riscuri. Afirmatia din urma a fost bifata de 47% dintre respondenti. 52% sunt femei, cu liceul terminat (49%) si cu venituri peste medie (47%). In acelasi timp, 40% dintre subiectii din mediul urban si cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (43%) au declarat ca munca pe care o au este riscanta. De asemenea, 13% nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda.

DE RASPUNDERE. A doua optiune a romanilor in ceea ce priveste caracterizarea slujbei este responsabilitatea. Astfel, 73% dintre intervievati au marturisit ca desfasoara o munca de raspundere. 75% sunt barbati si 71% femei, cu varste de peste 56 de ani (90%), venituri peste medie (79%) si provin din Bucuresti (90%), din sudul tarii (75%) si din est (69%).

Procentul celor care si-au catalogat serviciul ca fiind fara prea multa raspundere este de 21. Dintre acestia, 27% au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, liceul terminat (28%), venituri sub medie (28%) si provin din mediul rural (29%). Din categoria celor care nu au vrut sau nu au stiut ce sa raspunda 7% sunt femei si provin din vestul tarii (9%).

SATISFACTIE. Cel mai important aspect cu privire la serviciu ramane insa domeniul de activitate si placerea cu care angajatii isi desfasoara sarcinile. 75% dintre persoanele intervievate au recunoscut ca au o slujba care... le place. In functie de categorii, 76% sunt femei, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (77%) si studii superioare (78%). Pe de alta parte, 11% s-au aratat nemultumiti de ceea ce fac. 14% au studii sub liceu si venituri sub medie. Totodata, 15% sunt bucuresteni, iar 13% provin din estul tarii. 14% dintre femeile cu varste de peste 56 de ani, (25%) nu au vrut sa raspunda.

SLUJBA ADITIONALA. "Mi-as lua doua slujbe daca partea financiara s-ar imbunatati"… sau "nu ma intereseaza daca raman fara timp liber… daca sunt bine platit muncesc si in trei locuri", spun romanii. Drept dovada, la intrebarea "cum ati proceda daca vi s-ar oferi un loc de munca in afara celui pe care il aveti acum?" 50% au marturisit ca ar accepta chiar daca nu ar mai avea timp de nimic. 51% au varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, un nivel de educatie sub liceu (52%) si venituri peste medie (54%).

Optiunea "as ramane cu un singur loc de munca si mi-as pastra timpul liber" au ales-o 45% dintre angajati. Majoritari sunt cei cu varste peste 56 de ani (70%), cu liceul terminat (48%) si cu venituri sub medie (45%).

DACA VI S-AR OFERI UN LOC DE MUNCA IN AFARA DE CEL PE CARE IL AVETI ACUM, CUM ATI PROCEDA?
  • 45% dintre respondentii sondajului au declarat ca ar ramane cu un singur loc de munca si si-ar pastra timpul liber.
  • din totalul persoanelor angajate intervievate, 5% au ales optiunea nu stiu/nu raspund.

    Intrebati cum ar proceda daca li s-ar mai oferi un loc de munca in afara celui pe care il au acum, 50% din cei chestionati au raspuns ca ar accepta, chiar daca ar avea mai putin timp liber.
  • ×
    Subiecte în articol: editie de colectie varste munca