JOCURI DE NOROC
Unii au avut norocul ca din "prima" sa se intoarca acasa cu portofelele burdusite, altii si-au pierdut si banii de paine. La jocurile de noroc.
Prima oara cand pasesti intr-o sala de jocuri iti spui ca iti satisfaci doar curiozitatea sau poate vei avea parte de o zi buna si speri ca vei reusi sa castigi niste bani. Daca pierzi, nu e nici o suparare, daca vei castiga, realizezi ca iti place si iti doresti sa continui.
Cine nu a trecut vreodata, intorcandu-se de la slujba, pe langa o fosta alimentara, actuala sala de "aparate"? De obicei, cand sunt in dreptul acestora e inevitabil sa nu aud zgomotul produs la contactul degetelor barbatului cu tastele mecanismului de smuls banii. E un sunet ciudat, nu as avea cu ce sa il compar. O buna parte din copilarie mi-am petrecut-o batand mingea in fata blocului si urmarind personajele care se jucau pocher cu aparatele. Mi-am pus si eu banii deoparte si, impreuna cu un vecin mai mare, m-am dus la pocher. Izbeam cu putere tastele masinariei. Era o senzatie unica... Cine sunt acei oameni care apeleaza la jocurile de noroc si ce se intelege astazi prin ele? Inainte de Revolutie exista termenul de "barbugiu". Daca de barbut vorbeam inainte de â89, imediat dupa â90, prin pietele aglomerate, era o persoana cu gura mare care sucea de zor pe o cutie de carton trei cercuri din cauciuc. Pe partea opusa doar una singura avea lipit un abtibild. Inainte ca sa ghiceasca cineva, dupa procesul de invartire, care cerc are lipitura pe el, un tovaras de-al sau paria o suma imensa pe varianta corecta. Si surpriza... castiga! Urma escrocheria: curiosii luau plasa la greu. Apoi, jocurile electronice de noroc. Las Vegas se mutase in Romania.
INVATATURA. Mi s-a intamplat si mie sa castig la celebrele aparate la care introduci un anumit numar de fise si apoi tragi de maneta si daca iti ies trei simboluri identice castigi.
Eram atat de extaziat, incat am luat toti banii in poala si am iesit afara. Bineinteles, am fost oprit la "Iesire". Nu de alta, dar acelea erau chiar fise care trebuiau schimbate in bani valabili. Si am mers si a doua zi. Nimic. M-am dus si a treia zi. Ioc. A patra zi la fel... si ar fi continuat la nesfarsit daca nu afla tata si nu imi dadea o cafteala... nu a fost chiar asa de greu!
|
ROMANII NU PREA PARIAZALa intrebarea "Dumneavoastra jucati jocuri de noroc sau faceti pariuri?", 90% dintre respondenti au raspuns categoric "Nu". Sa fie oare romanul destul de matur, incat sa nu creada intr-atat in noroc? Doar 10% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ. In continuare, voi acorda o atentie deosebita celor 10 procente. Acestora li s-au mai adresat inca patru intrebari care au incercat sa urmareasca daca este vorba de dependenta, daca acest obicei este subiect de disputa, frecventa la care au loc pariurile si suma alocata lunar acestei activitati. Citește pe Antena3.ro SI FEMEILE CRED IN IMBOGATIREA RAPIDA81% dintre cele 10 procente care au raspuns afirmativ la intrebarea "Dumneavoastra jucati jocuri de noroc sau faceti pariuri?" au declarat ca nu au incercat sa se lase de aceste jocuri, insa 19% au incercat. Jocurile de noroc sau pariurile sunt surse de conflict doar pentru 6% dintre cei care au aceste obiceiuri, restul de 94% nu au nici o problema. 3% dintre cei care pariaza au acest obicei zilnic, 34% o data pe saptamana, 24% de 2-3 ori pe luna, 32% o data pe luna sau mai rar, 7% o data pe an sau mai rar. La ultima intrebare, "Cam cati bani cheltuiti lunar dumneavoastra personal pentru aceasta activitate/obicei?" (medie), a reiesit suma de 334.000 de lei vechi. Diferentierea pe sexe: 14% dintre barbatii chestionati au marturisit ca pariaza si joaca jocuri de noroc. 86% au raspuns negativ. La femei, procentajul celor care au astfel de indeletniciri este mai mic: doar 6%. Din totalul femeilor care pariaza sau joaca la jocuri de noroc, 2% dintre acestea fac asta zilnic, la barbati cifra este dubla, adica 4%. 20% dintre barbati si 18% dintre femei au spus ca au incercat sa se lase de aceasta activitate. Media sumei pe care barbatii o aloca acestei activitati este mai mare decat cea alocata de femei (402.809 lei, fata de 215.098 lei). TINERII VOR SA RENUNTE LA TABIETProcentajul cel mai ridicat al celor care au dorit sa se lase de aceste tabieturi este intrunit de cei aflati in categoria de varsta 31-55 de ani, 30%. Tot prin prisma categoriilor de varsta, cei care obisnuiesc sa parieze ori sa joace la jocuri de noroc sunt cei aflati intre 15 si 30 de ani, 11%. 40% dintre cei care au ori sunt trecuti de 56 de ani si pariaza sunt cei mai activi. O data pe saptamana isi amintesc sa treaca pe la centrul de pariuri sportive sau se duc la "aparate". Se pare ca si in acest caz educatia are un rol important. |