Nancy Brandes (primii zece ani) si apoi Liviu Tudan au fost liderii uneia dintre cele mai importante formatii de la noi.
ULTIMII ANI
Nancy Brandes (primii zece ani) si apoi Liviu Tudan au fost liderii uneia dintre cele mai importante formatii de la noi.
Infiintat in 1963, Rosu si Negru se numara printre cele mai "vechi" grupuri din Romania. Pana sa ajunga sa rada toate premiile puse in joc la primul festival de muzica pop, Rosu si Negru acompania diferite soliste: Bela Scortaru (alias Mirabela Dauer), Anda Calugareanu - la inceput, Suzana Georgescu sau Dida Dragan - mai tarziu. Formatia a activat la Bucuresti, apoi la Iasi si din nou la Bucuresti, avand o componenta variabila. De-a lungul anilor, aproape toti marii chitaristi romani au "trecut" pe la Rosu si Negru, Florin Marcovici, Nicky Dorobantu, Nutu Olteanu, Florin Ochescu, Adi Ordean, Nicolae Enache, Sorin Tudoran, Gabi Nacu, Cristi Marinescu si altii.
VIZA. In ciuda unor conditii grele (cenzura, instalatiile de sunet si chiar instrumentele erau improvizate etc.), Rosu si Negru se afirma ca un grup valoros, primind oferte importante (si substantiale) din Franta, Germania si Olanda. In urma raspunsurilor negative la aceste contracte, Brandes decide sa paraseasca definitiv tara. Si daca, atunci, plecarea "afara", legal, era un vis greu de indeplinit, pentru Nancy a fost mai usor. "Orice evreu care voia sa plece din tara trebuia sa astepte doi ani. Eu am primit viza intr-o luna. Asa de mult au vrut ei sa scape de mine" (Nancy Brandes). In 1977, Tudan incearca un proiect fabulos si nemaiintalnit: doua dintre cele mai tari formatii romanesti isi unesc fortele pentru a forma un super- supergrup! Astfel, Florin Ochescu, Liviu Tudan, Dumitru Badila, Harry Coradini si Loti Herdina pun bazele proiectului ROSU SI NEGRU-PROGRESIV T.M., care dureaza un an si jumatate. In formula Tudan- Ordean-Nacu-Ochescu-Vintile-Hriscu, grupul ia locul I la Dresden International Festival (1984).
ULTIMUL CONCERT. Anul 1989 a fost, din punct de vedere concertistic, unul dintre cei mai buni din istoria formatiei. Din februarie pana in decembrie, Liviu & Co. au cantat in 94 de localitati, cate doua (uneori trei) spectacole pe zi, in formula Liviu Tudan - bas si voce, Florin Ionescu - tobe, Cristi "Porta" Marinescu - chitara solo, Laur Simniceanu - ch. armonie, Emanuel "Fisa" Gheorghe - clape, Dorian Ciubuc - sunet, Paul Popi - lumini, efecte speciale. A fost bine si anul urmator, iar la data de 20 septembrie 1993, pe Stadionul Dinamo, are loc ultimul concert Rosu si Negru. In cadrul Skip Rock Festival, Rosu si Negru a evoluat (inainte de celebrul grup de rock progresiv Asia) cu Liviu Tudan - bas, voce, Ovidiu "Tandarica" Lipan - tobe, Cristi Marinescu & Florin Ochescu - chitare solo, Cornel Cristei - clape. Grupul se retrage in studioul de inre-gistrari, iar Liviu este angajat la TVR, unde realizeaza o emisiune rock. Dorinta de a reface Rosu si Negru este mare si in iunie 1999, Tudan & Marinescu au planuri marete, care se naruiesc si din cauza bolii pe care o descopera Liviu. In 2004, Tudan face un transplant de ficat, aparent reusit, dar un an mai tarziu se stinge din viata. R.I.P. LIVIU.
In 1989,
Rosu si Negru
a inregistrat un
adevarat record:
din februarie pana
in decembrie,
Liviu & Co. au cantat
in 94 de localitati,
cate doua (uneori trei) spectacole pe zi.
Citește pe Antena3.ro
Chitaristul "Porta" Marinescu si Tudan, impreuna si pe scena, si in afara ei |
|
NOROCUL LUI TANDARICAPILDA: TREBUIE S-AJUNGI JOS CA SA TE RIDICIRosu si Negru facea o combinatie foarte reusita si elevata de jazz si rock. "Am avut mare succes in randul intelectualilor si formatia a fost foarte apreciata in anii â70." Publicul asculta atunci cu mare placere, era foarte receptiv si nu aplauda doar de dragul aplauzelor. Astazi insa, peisajul muzicii rock pare c-ar fi luat-o pe-o panta descendenta. "Cred ca va reveni", spune Tandarica. "Trebuie s-ajungi jos ca sa te ridici. Tendinta de revenire e puternica, mai ales afara, pentru ca se simte nevoia de real. Capitolul muzicii virtuale va exista, dar senzatiile adevarate sunt date de prospetimea transmiterii live. Muzica virtuala ajunge sa nu mai aiba mesaj. E perfectiune si asta nu mai are ce transmite." (Miruna Mihalcea)ALBUM IN MEMORIAM TUDANPeste doua luni urmeaza sa apara la Zone Records un album - tribut adus memoriei marelui muzician Liviu Tudan. Discul va avea 11 piese, in care basul si tobele sunt inregistrate de Tudan, la chitare e Marinescu, iar la clape - Fisa. Pe primele zece piese, vocile sunt asigurate de Cristi Minculescu, Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Leo Iorga, Dan Bittman, Dida Dragan, Bodo si Stefan Banica Jr, in timp ce ultima ("Lumea ca o prada") e interpretata chiar de Tudan, vocea fiind inregistrata cu ani in urma, pentru un disc nefinalizat. |