x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sa fiu mare

05 Iun 2005   •   00:00

MEDICUL SI COPILUL
Nu exista nimic mai fascinant pe lume decat sa urmaresti cum creste si se dezvolta un copil.

  • de OANA VATASELU

  • Lucrurile sunt mult mai complicate. De aceea, copilul mic nu trebuie privat de controalele medicale, sfatuieste medicul Elena Dan, seful Sectiei de pediatrie a "Spitalului Elias", pentru ca un medic pediatru poate aprecia daca acesta se dezvolta normal sau nu. La intrebarea "Cat de des ati efectuat controale medicale periodice ale copilului dumneavoastra?", conform sondajului realizat de CURS, lucrurile stau foarte prost. Intr-o proportie de 48%, femeile raspund: des, foarte aproape de barbati - 43%.

    CONTROVERSA. Medicul Elena Dan afirma ca parintii sunt foarte constiinciosi cand vine vorba de copiii lor; in special in primul an de viata, parintii vin foarte des cu pruncii la vizitele medicale, chiar si pentru a li se confirma ca totul este in regula. "Eu as sfatui sa nu treaca luna in primul an de viata fara sa fie vazut de pediatru", continua doctorul. Lucrurile stau la fel de bine si la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani? 50% din tati isi duc des copiii la medic, iar mamicile, intr-o proportie de 44%. Dupa 3 ani, si medicul, si sondajul sunt de acord: mersul la doctor se face din ce in ce mai rar. Si barbatii, si femeile isi duc micutii la controale medicale intr-un procent egal - 39%.

    BATRANII, GRIJULII. Dupa categoriile de varsta, parintii cu varste pana in 30 de ani isi duc des pruncii de pana la 1 an la doctor intr-o proportie de 26%, cei care au intre 31 si 55 de ani, intr-o proportie de 41%. Cei mai grijulii sunt parintii cu varsta de 56 de ani si peste, care in proportie de 52% isi duc des copiii la medic. La copiii de pana la 3 ani, lucrurile parca se imbunatatesc. Iata cum arata, in sens crescator al varstei, clasamentul la capitolul foarte des: cei foarte tineri sunt pe picior de egalitate cu cei mai in varsta chestionati: 22%, ceilalti foarte aproape - 21%. Medicul Elena Dan este de o alta parere: copiii de pana la 1 an sunt adusi la controalele medicale foarte des si cu cat ei cresc, vizitele se raresc.

    "In special in primul an de viata, parintii vin foarte des cu copiii la vizitele medicale, chiar si pentru a li se confirma ca totul este in regula. Eu as sfatui sa nu treaca luna in primul an de viata fara sa fie vazut de un medic pediatru" - Elena Dan sef Sectie pediatrie "Spitalul Elias"
    Cat de des ati efectuat controale medicale periodice ale copilului/copiilor dvs.?

  • Controalele medicale periodice ale copilului/copiilor cu varsta de peste 3 ani sunt respectate intocmai de respondentii cu studii liceale: 15%, fata de persoanele cu studii sub liceu - 7%.
  • Periodicitatea controalelor la copilul cu varsta de peste 3 ani este respectata de 12% dintre cei cu studii peste liceu.
  • Cand copilul da semne de boala, 86% dintre "rurali" isi duc micutii la dipensar sau la spital, fata de 81% dintre "urbani".
  • CAND COPILUL DA SEMNE DE BOALA

    Temperatura ceva mai ridicata nu inseamna intotdeauna ca bebelusul e bolnav, spune medicul Elena Dan, seful Sectiei de pediatrie din cadrul "Spitalului Elias". Dar daca e combinata cu alte simptome: vomita sau are diaree, este letargic, nu mananca... daca vi se pare ca nu-i este bine, apelati la medic. De aceeasi parere - ducem copilul la dispensar sau la spital - sunt si 84% din barbatii chestionati, respectiv 83% dintre femei. Cei cu venit sub medie sunt un pic mai prudenti - 7% aplica tratamente micutilor fara control de specialitate - decat cei cu un venit peste medie - 8%.

    SI LEACURILE BABESTI SUNT FOLOSITE

    Operatorii CURS intreaba: "Cand copilul da semne de boala, in mod obisnuit ce faceti?". Estul raspunde: 88% din cei de aici prefera varianta dispensar sau spital. Cu un pas inapoi sunt cei din sud (86%). 19% dintre bucuresteni prefera sa cheme doctorul acasa, atunci cand copilul da semne de boala, la polul opus aflandu-se locuitorii din estul tarii, doar 2% actioneaza la fel. Leacurile babesti sunt utilizate de 1% din locuitorii sudului, iar bucurestenii isi trateaza copiii la primele semne de boala in familie, fara control de specialitate intr-o proportie de 11%.

    SI NOI AM FOST CANDVA COPII

    Aveam 6 ani si jumatate cand am hotarat toti copiii din fata blocului sa mergem la cirese. Adica la furat de cirese. Intram in gradina, ne cataram care mai de care in pomi si incepem sa ne infruptam: ia uite ce mari sunt ale mele... ba ale mele... ba nu, ale mele. Galagia a trezit-o din atipire pe "baba Maria", care intra pas-pas in livada si, cum a ajuns in dreptul meu, incepe sa ma altoiasca cu bastonul. Cobor din pom, speriata, si cand sa sar gardul, imi rup pantalonasii cei noi. De atunci nu am mai trecut prin fata gradinii cu pricina, de rusinea lu’ baba Maria.
    ×
    Subiecte în articol: copiii copilul medicale editie de colectie