Minte sanatoasa in corp sanatos. O maxima careia ar trebui sa i se acorde mai multa importanta in secolul al XXI-lea.
SERILE CAPSA
Minte sanatoasa in corp sanatos. O maxima careia ar trebui sa i se acorde mai multa importanta in secolul al XXI-lea.
Sedentarismul, stresul, alimentatia neechilibrata si gradul ridicat de poluare au generat o serie de probleme si discutii cu privire la modul in care trebuie sa ne reorganizam stilul de viata pentru a ne mentine in normalitate. Astfel a crescut interesul pentru salile de fitness, alimentele sanatoase, regimurile alimentare echilibrate sau metodele speciale de relaxare si eliberare a stresului. Prin urmare, asa cum se intampla in tarile din Vest, romanul a devenit un client mai selectiv, mai atent cu ceea ce cumpara, fiind interesat si de alte aspecte in afara de pret. O data cu dezvoltatrea economica s-a creat insa o situatie paradoxala. Mentinerea unui organism sanatos necesita bani si timp.
BANII, TIMPUL SI SANATATEA. Daca prima parte nu ar fi o problema, cea de a doua reprezinta una, deoarece romanul este obligat sa stea din ce in ce mai multe ore la serviciu, tocmai pentru a dispune de resursele financiare necesare sustinerii unui mod de viata sanatos. Majoritatea romanilor apreciaza ca in general starea sanatatii lor este buna. Depinde insa ce intelegi prin acest lucru: ca nu suferi de nici o boala sau ca duci un mod de viata sanatos? Iar daca modul de viata sanatos ni-l putem asigura prin propriile puteri, sunt alte situatii, cu privire la sanatate, ce necesita ajutor specializat. Daca 40% dintre romani apeleaza la medicul de familie in situatii mai speciale, 28% aleg sa se trateze singuri, apeland fie la tratamente naturiste (7%), fie la leacuri babesti (6%), fie la Paracetamolul, Aspirina sau Algocalminul de toate zilele.
CAT E HALATUâ?
|
Vorba aia: o atentie sau o maslina⦠iti poate salva viata. 36% dintre romani obisnuiesc sa dea bani, cadouri sau atentii medicilor sau asistentelor care ii trateaza, pe de alta parte, 59% nu dau nimic. Aparent, micile atentii nu provoaca raul nimanui, insa mai grav e ca ele genereaza un tratament preferential, in detrimentul pacientilor care nu dau spaga. Juramantul lui Hipocrat pare astfel o fraza de "mare angajament". Parerile sunt impartite si in privinta serviciilor sanitare: 40% sustin ca sunt de proasta calitate si tot 40% le considera bune. Acum, noi sa fim sanatosi si sa nu devenim ipohondri, ca halatuâ alb cu cheltuiala se tine.
|
Citește pe Antena3.ro