x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Saptamana frumusetii

Saptamana frumusetii

de Claudia Daboveanu    |    29 Mai 2006   •   00:00

TOATE ANOTIMPURILE LUI
Incepand de astazi pana la 4 iunie, marele artist are, la Sala Palatului, un proiect demn de un record.
TOATE ANOTIMPURILE LUI
Cu cobza sau cu chitara, nu e nici lautar, nici folkist. Sau e si una, si alta. E pur si simplu Tudor Gheorghe

Incepand de astazi pana la 4 iunie, marele artist are, la Sala Palatului, un proiect demn de un record.

Se cheama "Saptamana risipitorului de frumuseti" si este cadoul pe care-l face Tudor Gheorghe, timp de sapte seri la rand, tuturor celor care tanjesc dupa muzica buna. Semne bune vara are, pentru ca artistul a concentrat in acest megaconcert toate recitalurile sale de succes. Nu uitati, toate concertele incep la ora 20:00. Se vor succeda si "Anotimpurile". Dar nu ale lui Vivaldi…

SA CANTE MUZICA! O reverenta facuta cantecului popular este concertul din 31 mai: "Petrecerea cu taraf". Pe scena prinde viata o lume autentica pe care o credeam pierduta. Un univers al muzicii si poeziei populare, o imagine unica a sufletului romanesc nealterat de trecerea timpului.

Si tot o intoarcere in timp este recitalul pentru copii si pentru toti aceia care au ramas copii: "Diligenta cu papusi". De 1 iunie vor canta copii din provinciile istorice ale Romaniei, inclusiv de peste Prut - patru formatii corale din orasele Craiova, Targu-Mures, Suceava si Chisinau. Total: 120 de copii. Nu este un spectacol destinat copiilor, ci unui public matur care, ascultand poemele selectate si urmarind jocul scenic, va retrai nostalgia si frumusetea copilariei.

Va fi si o premiera (doar) pentru bucuresteni: concertul din 2 iunie, "In cautarea dorului pierdut", cu care Tudor Gheorghe a efectuat in iarna-primavara acestui an un turneu prin tara. Acest demers ni-l reda in formula scenica a debutului sau artistic - aceea a unui om cu chitara. Este un recital-destainuire. O viata de om, cu suisuri si coborasuri, evolutia sa artistica de-a lungul vremii. Te duce cu gandul la Marcel Proust, la romanul sau "In cautarea timpului pierdut", dar Tudor Gheorghe n-a pierdut timpul defel. Altceva cauta el, veti vedea cum, veti auzi ce...

"N-am facut niciodata vreo deosebire intre Eminescu si Macedonski. Cand eram tanar, am facut un spectacol, «Noptile poetilor», cu care mi-am atras furia puristilor. Incercam sa-i «impac» asa, cantand Macedonski si recitand Eminescu, eu necantand niciodata Eminescu…"

BUCIUMUL SUNA CU JALE...

E stiut faptul ca Tudor Gheorghe canta doar compozitii proprii. Numai ca fiecare regula are si cate o exceptie. Iar cand exceptia se cheama "Sara pe deal", poti sa-ti scoti palaria. Concertul "Vara simfonic", ultimul din seria "Anotimpurilor", se deschide cu o compozitie a lui Vasile Popovici. Poate numele nu va spune mare lucru. Dar el este acela care a pus pe muzica poezia lui Mihai Eminescu, "Sara pe deal". Candva, Mihail Sadoveanu a innobilat cu vocea sa piesa din care corul Madrigal a facut o nestemata.

O SUCCESIUNE DE NEUITAT A CELOR PATRU ANOTIMPURI

"Anotimpurile" debuteaza astazi cu "Primavara simfonic". In 2000, "Primavara" a insemnat prima colaborare cu tanarul si talentatul dirijor Marius Hristescu. In acelasi an obtine titlul de Cel mai bun album simfonic al anului la Premiile Industriei Muzicale Romanesti. "Stai si te intrebi, scria N. Barbu, «E teatru? E recital folcloric sau de poezie culta?». Da, este din toate cate ceva, si mai mult, toate acestea toate la un loc. Tudor Gheorghe e un artist care, deocamdata, nu incape intr-o definitie". La 30 mai avem "Toamna". Ciudat se succed anotimpurile-n vara asta, nu? Dupa efervescenta primaverii, universul sonor al toamnei te face sa visezi si sa simti ca viata e frumoasa si traita intr-un ritm mai lent, in parfum amarui de crizanteme... "Iarna" se instaleaza la 3 iunie. Un anotimp care te face, o data cu sarbatoarea sfanta a Craciunului, sa rezonezi cu armoniile colindelor si-ale clopoteilor. "Vara" incheie, la 4 iunie, "Anotimpurile" si cele sapte nopti magice, cu maci de foc si cerul instelat deasupra noastra...

PUTINTICA STATISTICA

40 de ani de cariera artistica a lui Tudor Gheorghe inseamna o saptamana: "Saptamana risipitorului de frumuseti". Sapte seri inseamna sapte spectacole cu sapte decoruri de scena diferite. Sunt asteptati peste 20.000 de spectatori, stiut fiind faptul ca spectacolele lui Tudor Gheorghe se joaca cu casa inchisa. Vor fi interpretate peste 200 de melodii si recitate peste 50 de poezii scrise de cei mai mari poeti ai culturii noastre. Pe scena, alaturi de maestru, vor urca peste 700 de muzicieni. Transportul acestora este asigurat de 35 de autocare.
×
Subiecte în articol: gheorghe tudor editie de colectie