FAMILIE MARE
In comuna sibiana Orlat, doua mame au fost binecuvantate de Divinitate. Rafira a adus pe lume 11 copii, iar sora sa, Ana, a dat viata la 12 prunci.
Lucru mare sa-ti intemeiezi o familie si sa aduci pe lume macar un urmas al omului. Sa nasti 11, respectiv 12 prunci... e lucru inca si mai mare. Rafira si Ana sunt mame eroine, chiar daca doar prima dintre ele este "eroina" cu acte in regula, cu Brevet. Comuna Orlat seamana cu un muzeu in aer liber. Casele, unele foarte vechi, pastreaza stilul sasesc, cu porti inalte si solide. Desi turcii n-au mai dat navala de ceva sute de ani, stilul s-a pastrat, omenia locuitorilor asemenea.
In Orlat, pe toti cei pe care i-am intrebat stiau de cele doua surori "cu copii multi", "a luâ Candin" si "a luâ Pop". Ar fi de mirare sa nu le cunoasca, doar sunt "unicat" in zona.
LA MARGINEA SATULUI. Drumul spre eroine nu este intotdeauna cel mai scurt sau usor. Treci un pod, pasesti peste altul si calci pe inca un podet. Urci pe firul apei si dai de-o poarta aproape verde. E poarta Rafirei Candin-eroina, mama eroina!
La poarta Rafirei te intampina doi caini, cam puriculosi ei si cam amenintatori, dar numai de fatada. Daca vorbesti cu ei, amenintarea dispare, puricii raman. Batrana se invarte prin curte, e ora pranzului si trebuie data apa la animale. Dar despre copii, lumina ochiilor ei, intotdeauna are timp de povestit.
PE LINIE MATERNA. "Eu am fost mai credincioasa si daca am crezut mereu in Dumnezeu, eu am iubit tare copiii, nici nu pot sa spun cat de mult i-am iubit. Aveam 13-14 ani si voiam sa ma duc slujnica la copii, asta pana m-am bagat la fabrica", afirma "eroina".
Mai pe urma s-a maritat, la 23 de ani, cu Candin Ion. A avut sapte fete si patru baieti: "Pe fete le cheama Lena, Maria, Ana, Rodica, Rafila, Iuliana si Dorina. Pe baieti Niculae, Dumitru, Vasile si Gheorghe - asta mi-o murit.
Citește pe Antena3.ro
Militarie in familie, militarie si-n viata reala |
O fotografie de familie de pe vremea cand "al batran" inca traia si le dadea sfaturi de viata copiilor sai |
Un tata "eroin" cum se descurca oare?
"Barbatul meu ii iubea si el mult de tot. Doar cand mai era baut ii mai jercanea, ii mai atingea cate-un pic. Ii bateam io mai mult ca el." Pai ziceati c-au fost cuminti? "Au fost, dar oricat de cuminti ar fi, tot mai gasesc ei un motiv sa se incaiere. Io nu suportam sa-i vad ca se incaiera si cand se luau, luam coada de la matura si ma bagam intre ei sa-i potolesc. Asta de sta cu mine imi mai zice ca pe el l-am batut cel mai rau. Dar daca io ii dadeam mereu haine curate si el se baga mereu in noroi la rau, de se murdarea tat, io ce era sa-i fac? Il bateam, il schimbam si el tot la rau se ducea, de venea mereu murdar, asa era firea lui! Cu fetele n-am avut probleme. Era una de invatase sa se bata dâala cum se bat baietii. Nu se lua nimeni de ele, rar sa fi fost vreun baiat care sa o fi biruit-o". CAND LE-O VENIT VREMEA. Greu sa-i faci, greu sa-i cresti, dar nici sa-i casatoresti nu era de chiar de colo. "Noi i-am dat cu vorba buna. Cand era sa facem nunta, puneam noi jumate, parintii lui sau a ei jumate si... asa faceam treaba. Taiam tot ce era nevoie, porci, vitei... pasari! Doua au facut nunta in Sibiu si doua in "Regat". Una e langa Valcea... Cu ginerii ma impac mai bine decat cu copiii mei".
O poza cu toti fratii e valoroasa, foarte valoroasa |
| ||
SORACand e sa mearga treaba struna... apai merge struna. In timpul in care Rafira isi depana povestea vietii materne, pe poarta a intra Ana, sora ei - mama eroina farâ de brevet. "Pe sora mea nu or facut-o mama eroina. Trecuse termenul ala pe care l-am prins eu. Degeaba a avut copii multi", explica Rafira.Ana Pop este mai tanara, mai in putere. Nici pe ea viata nu a reusit sa o biruiasca. Are puterea sa rada, sa povesteasca cu foc si sa priveasca inapoi, in amintiri, fara manie. Povestea celor doisprezece copii ai sai este plina si cu bune si cu rele. "Prima data am facut patru. Pana la urma am ajuns la 12. Unul mi-o murit la trei luni. M-or tinut copiii acasa, ca trebuia sa am grija de ei. Nu mi-o fost greu sa-i cresc, ca m-am invatat cu multi. Dar era altfel, era lumea mai rabdacioasa. N-aveam atata grija. Am avut mereu vaci, oi, capre, porci. Odata am dat doi vitei, dar si pâaia ni i-au dat tot ei sa-i crestem. Noi, cand aveam nevoie, taiam. Vitel, porc...ce ne trebuia", povesteste Ana. |
|
Povestiri cu dobitoaceSa cresti dobitoace in curte este ceva normal in gospodariile Orlatului. De cand se stiu, localnicii au avut animale in curte. Fie ca vorbim de oi, de vaci, capre, porci si alte surse de friptane, satenii au de toate. Pe vremea regimului comunist, lucrurile stateau altfel. Animalele erau date mai mult statului, si-n gospodarii, grajdurile si cotetele ramaneau cam goale. Numai cu pita si soia de-ale Elenei Ceausescu nu puteai trai. Amandoua surorile au cate o povestioara cu dobitoace...Prima povesteste Rafira, ca doar e mai in varsta, nu? "Odata am taiat vaca s-am suit-o in pod. Cand or venit de la primarie sa ne intrebe unde-i vaca... Vin doi insi si intra in grajd. Se uita ei acolo... unde-i o vaca? La care omul meu le zice: Uita-te in pod! In pod era vaca taiata in doua jumatati. Au zis aia ca n-au mai vazut asa ceva. Le-a zis sotul meu. Io nu va dau nimic, dau la copii sa manance, nu va dau voua!" Sora mai mica, Ana, continua si ea cam pe aceeasi linie umoristica. "Odata au venit si la noi sa ne certe, ca de ce am taiat vitelul? Barbatul meu nu s-a lasat intimidat: «Pai de ce sa nu-l taiem? Numai aia de la azil (orfelinat) sa manance cu carne? Copiii mei ce-au daca mananca cu carne? Ce, daca nu-s de la azil n-au voie?». Au mai dat aia din gura, dar nu ne-au facut nimic, ce era sa ne faca?" |