x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie SIDA, boala secolului

SIDA, boala secolului

29 Mai 2005   •   00:00

SIDA a aparut la inceputul anilor ’80 in America si in Europa, la barbatii homosexuali si la cei care si-au facut transfuzii de sange, devenind foarte repede o problema atat sociala, cat si medicala.

  • de FLORENTINA VOICU
  • VIRUSUL MORTAL
  • La intrebarea "Dvs. personal va luati unele masuri pentru a va feri de infectare cu virusul HIV/SIDA?", 37,7% din romani sustin ca se protejeaza impotriva virusului "mortal". Inspaimantatoare este cifra la fel de mare - 37,1% - a romanilor care nu folosesc nici o masura de protectie contra infectarii cu HIV/SIDA. 15,1% din cei intervievati nu au stiut sau nu au raspuns la aceasta intrebare. In ceea ce priveste categoriile de sexe, cei care au raspuns cu da sunt in proportie de 44% barbati si 33% femei. 49% dintre cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani au raspuns afirmativ la intrebare, fata de 37% din cei intre 31 si 55 de ani si numai 13% din categoria celor de peste 56 de ani.

    q. In urma sondajului reiese ca romanii cu studii superioare si cu o situatie financiara peste medie se protejeaza mai mult. In cazul romanilor cu studii sub liceu, 28% dintre ei afirma ca se protejeaza impotriva virusului. Un procent satisfacator se afiseaza printre persoanele care au absolvit liceul (44%) si cele care au studii superioare (49%).

    Saraci sau bogati, romanii tot trebuie sa se fereasca de infectarea cu virusul HIV/SIDA. Intervievati de specialistii de la CURS, romanii cu un venit gospodaresc peste mediu (46%) sustin ca isi iau masuri de protectie contra virusului, spre deosebire de romanii cu un venit pe gospodarie sub mediu (30%).

    Cei mai multi dintre cei care au raspuns afirmativ la intrebare citesc presa scrisa (44%), se uita la televizor (38%) sau asculta radioul (39%) de mai multe ori pe saptamana.

    DE LA SAT, DE LA ORAS. Bucurestenii sunt cei mai multi dintre romanii care se protejeaza (53%), spre deosebire de moldoveni, care se inscriu cu un procent de 27%. 45% dintre cei care locuiesc in mediul urban pun protectia pe primul plan intr-o relatie sexuala, iar dintre cei din mediul rural, doar 29%. Cei care locuiesc la tara (41%) dintre acestia cred ca protejarea "sexului" nu este o problema existentiala, spre deosebire de cei care locuiesc in mediul urban (34%). Dintre olteni, transilvaneni, banateni, munteni si maramureseni, 47%, 43%, 40%, 35%, respectiv 31%, sustin ca "sexul" trebuie protejat.

    Dvs. personal va luati unele masuri pentru a va feri de infectare cu virusul HIV/SIDA?
  • Da 37,7%
  • Nu 37,1%
  • NS/NR 15,1%
  • Da, uneori 10,1%
  • Un soldat se intoarce din armata cu o mare intrebare pentru tatal sau, care era medic ginecolog:
    - Tata, cat am stat in armata, am invatat o multime de lucruri, am devenit barbat, dar am o nedumerire… zi-mi si mie cum se ia SIDA asta?
    - Pai… prin contact sexual si prin mucoasa!…
    - Auzi, atunci poti lua SIDA si de la o mucoasa de 16 ani?

    SONDAJELE ARATA REALITATEA
    In prezent exista in intreaga lume peste 44 milioane de persoane infectate cu HIV. La fiecare 6 secunde o noua persoana se infecteaza. In Romania, din 1985 pana in prezent, numarul persoanelor inscrise infectate cu virusul imunodeficientei umane (HIV) a crescut pana la 14.981. "Cifrele reale este posibil sa fie insa mai mari, avand in vedere ca in multe tari sistemele de supraveghere lasa mult de dorit sau ca pacientii nu se prezinta la doctor pentru un eventual control", ne-a declarat dr. Simona Erscoiu, seful Sectiei de Infectie HIV/SIDA Adulti, din cadrul Spitalului "Victor Babes".

    SINDROMUL IMUNODEFICIENTEI UMANE SE TRANSMITE PRIN…
    "Calea principala de transmitere a virusului este contactul sexual, deoarece virusul este prezent intr-o cantitate foarte mare in sperma unui barbat infectat. Astfel poate fi transmis prin contact sexual, vaginal sau anal. Virusul este prezent si in sangele persoanelor infectate, putand fi transmis prin ace de seringi folosite in comun. De asemenea, poate fi transmis prin sange contaminat (la o tranfuzie) si de la o mama infectata la un nou-nascut, ori in uter, ori in timpul nasterii", ne-a relatat dr. Simona Erscoiu.

    NU SE TRANSMITE DE LA INSECTE!
    De la inceputul epidemiei cu HIV s-a pus problema transmiterii virusului prin muscaturile insectelor. Cu toate acestea, studiile conduse de cercetatatori nu au confirmat aceste ipoteze, nici macar in zonele unde exista o mare raspandire a bolii si un numar mare de insecte. Lipsa unor izbucniri epidemice in aceste zone sustine ideea ca HIV nu se transmite prin insecte. Astfel, chiar daca virusul intra intr-un tantar sau alta insecta care musca si suge, insecta nu va fi infectata si nu poate astfel transmite HIV la urmatorul om pe care il musca.
    ×
    Subiecte în articol: virusul editie de colectie