x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

SINCRONism

de Dana Andronie    |    13 Mar 2006   •   00:00
SINCRONism

Verisoara renumitului actor Mircea Crisan, Lili Dumbrava, a distribuit Sincronul in "Cei sapte magnifici".

DRUM BUN
Verisoara renumitului actor Mircea Crisan, Lili Dumbrava, a distribuit Sincronul in "Cei sapte magnifici".

Cu siguranta, a fost mana destinului! Cornel Fugaru si ceilalti "sincronisti" i-au inlocuit pe membrii formatiei Olimpic ’64, care fusesera scosi din "Cei sapte magnifici" de fostul ministru al Culturii din acea vreme pe motiv ca solistul lor, Niki Prodanov, indraznise sa danseze...

"Am inceput sa repetam in pivnita din sediul ONT-ului, transformata intr-un depozit pentru materiale de propaganda comunista. Eu aveam cheile, caci facuse si un atelier de pictura si grafica... Aici se afla si casa liftului, iar cand se intampla sa mai si porneasca facea un zgomot asurzitor, fiind nevoiti sa ne oprim din cantat. Era frig, baietii purtau manusi fara degete si de multe ori abia strangeam bani pentru un suc", isi aduce aminte Emil Kost - managerul si impresarul Sincron.

DA, ANDA! "Un prieten de-al nostru avea un amic actor la Teatrul din Pitesti. El i-a zis ca o vecina mica, grasuta si negricioasa se joaca sub scara blocului cu papusile si canta toata ziua, chiar si in franceza. Ne-am dus s-o vedem si am hotarat pe loc sa ni se alature. Fata era Anca Miranda Calugareanu. Mai exact, Anda Calugareanu", ne-a spus Bebe (Fugaru).

La doar un an de la debut, in 1965, baietii Sincron semnau primul lor contract de lunga durata cu Teatrul de Revista "Constantin Tanase", urmand sa evolueze ca o "tanara formatie de chitare electrice", cu solista Anda Calugareanu, in spectacolul "Aventurile unei umbrele", de Nell Cobar. O piesa de revista cu Puiu Calinescu, Gica Petrescu, Zizi Serban, Ion-Antonescu-Carabus, Marina Voica etc.

JOS HAINELE! Primul mare spectacol cu public s-a jucat la Teatrul de Vara din Parcul Herastrau. Toata lumea stia ca va concerta o formatie, care se apropia de stilul Shadows sau Beatles. Nu existau decoruri, astfel ca Emil Kost a montat pe scena patru carti de joc de dimensiuni foarte mari. Erau, de fapt, cei patru asi. S-au stins brusc reflectoarele, a inceput sa cante muzica si abia apoi si-a facut aparitia Sincron. Spectatorii erau in delir! Se dezbracau si isi dadeau foc la camasi. Isteria a atins cote maxime in Rusia. Fanii urcau pe scena si incercau sa le ofere "sincronistilor" ceasurile, hainele de pe ei sau orice aveau la indemana. Celebritatea lui Cornel Fugaru si a celorlalti colegi de trupa era greu de stavilit, spre disperarea conducerii de partid. A fost interzisa o scurta perioada de timp, dar Sincron a mers pe drumul ei. A parcurs atatia kilometri cati i-au fost dati!

PE ECRAN, DOAR DOUA ZILE

"8 minute de vis." Film de scurt metraj. Realizat si regizat de Mihai Constantinescu, la propunerea lui Andrei Blaier. Coloana sonora: George Grigoriu si Temistocle Popa. Premiera, in 1967, la Cinematograful Scala. Mii de spectatori s-au inghesuit sa vada "8 minute de vis" cu Sincron. Lumea se calca in picioare, spargea geamurile cinematografului... Asemenea manifestari nu erau tolerate! Dupa numai doua zile de la premiera, filmul a fost interzis.

SE STRANGEAU CU SUTELE LA POARTA CA SA-i ASCULTE

Mihai Viziru, fratii Antonio si Constantin Cobarzan, Dan Voinescu, Sandu Arion, Ucu Bratu-Voicescu, fratii Stefan si Ion Berindei, Silviu Hera, Octav Zemlicica, Dan Andrei Aldea, Mircea Tudoran, Arpad Cenuser, Victor Boz, Puiu Breck, Ion Cristian, Cornel Ionescu, George Stavri, Gerhard Gerl si Doru Tufis au trecut pe la Sincron. Cornel Fugaru a fost piesa de baza. In ’63, Sincron canta la Casa de Cultura "Lenin" din Rahova. La concertele lor veneau chiar si Sile Dinicu, Richard Oschanitzky, Dan Pita, Temistocle Popa etc. "De multe ori ii invitam la mine acasa. Vecinii aflau imediat ca a venit Sincronul si se strangeau cu sutele la poarta, pentru a-i asculta. Se adunau si a doua zi, in speranta ca ii vor mai vedea o data", povesteste Andrei Balier.

IMPUSCATURI PE PORTATIV

Cornel Fugaru, de ieri si de azi
In 1967, Cornel Fugaru debuta, alaturi de Margareta Paslaru, in filmul "Impuscaturi pe portativ", regizat de Cezar Grigoriu. O comedie muzicala. Coloana sonora: George Grigoriu. Coregrafia: Oleg Danovski. "Aparitia lui Bebe a revolutionat muzica si dansul anilor ’60 si cred ca ar fi meritat sa faca film dupa film... Cum pot sa uit modul in care dansatorii profesionisti incercau sa invete miscari si figuri de dans à la Bebe?!", spune Margareta Paslaru in "Fugaru prin lumea muzicii", carte scrisa de Oana Georgescu.
×
Subiecte în articol: editie de colectie fugaru sincron