SUCCES MARE, BANI PUTINI
"Hai vino iar in gara noastra mica" spune de cate ori este nevoie Gabriel Dorobantu. Cantecul este cartea de vizita a solistului si n-a existat spectacol in care sa nu-l fi interpretat.
Datorita lui Gabriel Dorobanutu, multi romantici au trait imaginativ sau nu experiente similare intamplarilor evocate in versurile piesei. Dorobantu chiar a crezut, la un moment dat, ca va face cunostinta cu pumnul hotarat al unui sot gelos... Din fericire pentru solist, atunci a fost vorba doar de o farsa.
INCEPUT DE ROMANTA. Povestea cantecului incepe in 1986. "Compozitorul Dumitru Lupu, care era dirijor la Teatrul Alexandru Davila din Pitesti, mi-a prezentat un proiect de cantec, care atunci nu mi s-a parut deloc interesant. Dumitru Lupu mi-l cantase la chitara si mi s-a parut ca este o romanta, ceea ce m-a facut sa cred ca nu mi se va potrivi. Insa a insistat foarte mult sa cant piesa. Iata ca «Hai vino iar in gara noastra mica» a devenit mai tarziu o carte de vizita pentru amandoi, neasteptandu-ne sa fie un mare slagar, fredonat si astazi de multa lume", spune Dorobantu. "Dar, pentru ca la vremea aceea Dumitru Lupu imi propusese sa fac ceva care nu-mi placea, m-am prezentat la studio cu lectia neinvatata. Obisnuiam, si atunci si acum, sa merg la studioul de inregistrari foarte bine pregatit. De data aceea nu a mai fost asa. Am cantat piesa, nu mi-a iesit foarte frumos acest lucru, iar Dumitru Lupu chiar m-a apostrofat si mi-a spus ca niciodata n-am sa ajung un profesionist asa cum doresc eu sa fiu, deoarece nu se vine la studioul de inregistrari cu lectia neinvatata".
DOAR DREPTURI. Ei bine, nu dupa mult timp au realizat amandoi ca piesa este un mare slagar, lucru descoperit si in decursul timpului. "Nici azi nu ne explicam de ce a fost atat de puternic impactul asupra publicului. Fie ca a fost un text sincer, care s-a potrivit manusa cu melodia, fie ca oamenii descopereau in cantec un refugiu sentimental, fie ca descopereau in mine un interpret care se exprima intr-un anume fel, spre intelegerea publicului... Cred ca bucuria si mai mare ar fi fost de partea lui Dumitru Lupu daca-si putea incasa drepturile de autor care i se cuvin. Este de neconceput ca un compozitor care face un slagar atat de mare sa nu poata fi bine remunerat. Prin urmare cred ca el trebuia sa fie un om bogat, si eu la fel, din incasarile de pe acest disc. Nu s-a intamplat acest lucru. Nu este o tristete, nu este o disperare din partea noastra, dimpotriva, am continuat sa facem si alte slagare."
Versurile piesei "Hai vino iar in gara noastra mica" apartin textierului Florin Pretorian, fost actor al Teatrului Alexandru Davila din Pitesti. In prezent, el continua sa-si duca activitatea de textier si poet, la Constanta.
"Cine crede ca
poate sa convinga cantand acest cantec poate s-o faca.
Dar am auzit niste maimutareli pe care unii le-au numit remix - nu stiu cine canta, insa, in afara de
parodie si misto,
nu am inteles nimic -
ceea ce poate
face oricine,
oricand, in gara de la Predeal" - Gabriel Dorobantu
IUBIRI PE UN PERON DE GARA
Citește pe Antena3.ro
"MAI CONTINUI SA CANTI «GARA MICA»? TU MI-AI NENOROCIT NEVASTA!"
PREMIAT DOAR DE PUBLIC
Singurul premiu pe care l-a obtinut Dorobantu cu acest cantec a fost unul de suflet, din partea publicului. "Niciodata nu mi s-a acordat vreun premiu din partea cuiva, in afara de cel oferit de Uniunea Compozitorilor in 1996. De atunci, nimeni nu m-a premiat, nu m-a chemat sa cant la vreun festival de la Mamaia sau de la Brasov. Si nici nu ma mai intereseaza acest aspect." Gabriel Dorobantu a plecat, de curand, in Israel, pentru a cincea oara. Turneul cuprinde zece mari orase ale tarii sfinte.