x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Stiristii de altadata

Stiristii de altadata

de Paula Mihailov Chiciuc    |    11 Dec 2006   •   00:00
Stiristii de altadata
TELEJURNAL
Dintotdeauna, Telejurnalul a fost emisiunea de baza a televiziunii.

Telejurnalul a fost inainte de 1989 principala emisiune de stiri a Televiziunii Romane. Durata editiei de seara era de o jumatate de ora. O data cu intensificarea cultului personalitatii lui Ceausescu, primul calup de stiri era dedicat exclusiv activitatii "celui mai mare om politic al tuturor vremurilor". "Osanalele" se trimiteau la televiziune direct de la agentia nationala de stiri Agerpres si nu trebuia sa sufere vreo modificare.

ECHIPA STIRILOR. In prima echipa a prezentatorilor de stiri, aleasa de redactorul-sef al Departamentului Stiri - Eugen Preda - , au intrat Paul Soloc, Cornelius Rosiianu, Nicolae Melinescu, Sergiu Marinescu. De la Cornelius Rosiianu am aflat cum se pregatea un Telejurnal. Materialele de prezentat erau realizate in colaborare cu echipele de reporteri de teren, dar si pe baza stirilor transmise de Agerpres. Sursele de documentare si subiectele erau "comandate" politic. Scrierea stirilor si alcatuirea programului cadea in sarcina prezentatorilor. Cu doar cateva ore inainte de prezentarea Telejurnalului de seara, "tovarasii de la viza" vizionau ceea ce urma a se da pe post. In functie de conformitatea stirilor cu "politica la zi" a regimului, ele primeau sau nu viza de transmitere "la televizor".

Reportajele, anchetele si stirile Telejurnalului i-au avut in prim-plan pe conducatorii partidului si pe "oamenii muncii" din fabrici si uzine

Spre deosebire de jurnalele de stiri din zilele noastre, Telejurnalul "epocii de aur" nu continea materiale "incendiare" despre violuri, omoruri sau vanzari de copii.

LA VREMURI NOI. Astazi, prezentatorilor de stiri li se spune "stiristi". Au la dispozitie tehnica moderna, care-i ajuta in meseria lor. Ajutati de editorii care compun stirile si alcatuiesc jurnalele, stiristilor nu le ramane decat sa le citeasca direct de pe prompter. Inmultirea agentiilor de presa le ofera posibilitatea verificarii stirilor din mai multe surse. Noile resurse tehnice le permit sa intre in legatura cu corespondenti din orice punct al globului.

"Este foarte important pentru un prezentator sa cunoasca jurnalul de stiri in integralitatea lui. De la cap la coada. Pe vremuri, prezentatorul Telejurnalului era si redactorul stirilor. Dar, ca emisia sa reuseasca pe deplin, trebuia sa aiba si cunostinte si de montaj, si de imagine, si de sunet, pentru a sti ce sa ceara colegilor sai, tehnicienilor, cu care colabora la realizarea materialelor. Intotdeauna va fi nevoie in televiziune de profesionisti, nu de cititori de prompter"
Cornelius Rosiianu
×
Subiecte în articol: stiri editie de colectie