x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Strada-i de vina

Strada-i de vina

05 Iun 2005   •   00:00

EXPRESII VULGARE
Cei din Estul tarii cred ca ai lor copii au invatat cuvinte urate din familie. 42% dintre romani cred ca micutii au invatat cuvintele urate pe strada.

  • de CRISTIAN PETRU

  • Primele cuvinte urate le-am invatat atunci cand eram mic. Nu mai stiu exact de unde, dar asta nu m-a impiedicat sa le folosesc. Atunci mai rar sau doar pentru ca voiam sa par mai interesant, acum mai des si doar cand ma enervez. Toata lumea injura. Fie ca ne enerveaza soacra, soferul autobuzului sau masina oprita in fata noastra la semafor, le spunem ceva de dulce si mergem mai departe. Uneori ai impresia ca ai invatat toate expresiile vulgare si cuvintele urate posibile. Dar e de ajuns sa mergi pana in piata si sa mai auzi ceva nou. Sau de ce nu, sa citesti scris cu spray-ul pe un gard. Dar ce se intampla cand, dupa ce va intoarceti de la serviciu si i-ati "urat" ceva, in gand sau cu voce tare, soferului care v-a stropit din cap pana in picioare, il auziti si pe copilul dumneavoastra care e inca la gradinita sau chiar si in clasa a VIII-a spunand aceleasi cuvinte urate?

    Ii explicati ca nu e bine, ca nu e frumos, ca nu trebuie sa spuna asa ceva? Sau il lasati in pace, considerand ca oricum toata lumea vorbeste urat? Asta parca niciodata.

    VARIANTE. Il intrebati pe copil de unde a auzit expresiile vulgare si copilul incepe sa va povesteasca: "Mergeam sa cumpar paine si am auzit un nene suparat care o trimitea undeva pe o tanti. La scoala, doi colegi se certau si «si-au dat de mancare». Am iesit sa ma joc in fata blocului si Lili, fetita lu’ tanti de la etajul III, isi baga ceva ce nu are. Ma uitam la un post de muzica si am auzit o formatie care canta unele chestii". Sau de ce nu, copilul ar putea sa raspunda ca v-a auzit pe dumneavoastra injurand. Ii explici inca o data copilului ca nu e bine si nu e frumos, micutul spune ca a inteles si a doua zi te poti trezi cu mama lu’ Lili de la etajul III ca vine sa iti reproseze ca al tau pusti i-a stricat inocenta fetitei injurand. Sau te suna dirigintele ca, nervos ca a luat o nota mica, micutul dumneavoastra i-a urat ceva printre dinti unui profesor. Ori si mai rau, la o masa in familie in care vine si matusa scortoasa, unchiul mult prea credincios sau, si mai rau, seful tau, copilul isi varsa putina ciorba pe el, se arde si... nu-i mai tace gura.

    PROCENTE. La intrebarea "De unde credeti ca invata in primul rand copilul dumneavoastra expresii vulgare/cuvinte urate?", 42% dintre respondenti au spus ca de pe strada, 24% cred ca de la scoala, 20% din anturaj.

    Televizorul este, in viziunea a 5% dintre cei care au raspuns la aceasta intrebare, sursa relelor, iar 2% spun ca din familie. 8% dintre respondenti spun ca nu stiu sau nu raspund.
    De unde credeti ca invata in primul rand copilul dvs. expresii vulgare/cuvinte urate?

    n 25% dintre cei cu studii peste liceu dau vina pe anturaj pentru cuvintele urate sau expresiile vulgare invatate de copiii lor

    AMINTIRI DIN COPILARIE

    Persoanele care au participat la sondaj si au varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani s-ar putea sa isi aduca aminte mai bine de unde au invatat expresiile vulgare. 47% dintre acestia spun ca micutii lor invata de pe strada, 13% de la scoala, tot atatia din anturaj, 11% de la televizor si 16% nu stiu sau nu raspund. Nici unul dintre cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani nu crede ca pustii invata cuvinte urate de acasa. 51% dintre cei care au nivel de educatie sub liceu cred ca expresiile vulgare au fost invatate de pe strada, in timp ce 25% dintre cei care au studii peste liceu cred ca ai lor copii au invatat sa vorbeasca urat din anturaj.

    RASPUNSURI PE SEXE

    Femeile care au participat la acest sondaj cred in proportie de 25% ca plozii lor au invatat expresiile vulgare la scoala, in timp ce barbatii cred asta in proportie de 23%. Barbatii, care de obicei injura sau, ca sa spunem mai frumos, folosesc expresii vulgare mai des decat femeile cred in proportie de 2% ca ai lor copii au invatat din familie sa foloseasca vorbe urate. Un procent mai mare dintre barbatii intervievati (8%), fata de femeile respondente (7%), nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda.

    IN MOLDOVA SI IN BUCURESTI, INJURATURI INVATATE ACASA

    Se pare ca la scolile din orase mai multi copii invata cuvinte urate decat la tara. 25% dintre cei din mediul urban cred ca micutii lor au invatat expresii vulgare de la scoala, in timp ce persoanele din mediul rural au crezut asta in proportie de 23%. Cei de la tara cred insa mai mult decat cei de la oras, adica 5% dintre cei din mediul rural fata de 4% dintre cei din mediul rural ca propriii copii au invatat cuvinte urate de la televizor. Romanii din estul tarii au perceptii diferite asupra locului de unde au invatat copiii lor expresii vulgare. Daca aceia din restul Romaniei cred in proportie de peste 40% ca micutii au invatat de pe strada, doar 25% dintre cei din Est cred asta. Cei din aceasta regiune dau vina pe scoala (30%) sau pe televizor (10%). Moldovenii si bucurestenii se pare ca injura cel mai mult. 5% si respectiv 4% dintre acesti respondenti cred ca micutii lor au invatat cuvinte urate din familie. In celelalte zone, respondentii cred asta in proportie de 1%-2%.
    ×