LA MOSCOVA
1965: Ceausescu in septembrie la Moscova. 1966: Ceausescu in august la Moscova.
1967: Ceausescu in martie la Moscova, in noiembrie din nou la Moscova, decembrie tot la Moscova. Si asa mai departe...
Congresul al IX-lea al PCR din iulie 1965 asigura suprematia lui Ceausescu, devenit liderul partidului dupa moartea lui Gheorghiu-Dej (in martie 1965).
In iulie 1965, Leonid Ilici Brejnev era prezent la Bucuresti, in calitate de conducator al delegatiei PCUS participanta la Congresul al IX-lea al PCR.
"Proaspatul" prim-secretar al CC al PCUS Brejnev (fusese numit in 1964) devenit apoi conducator de partid si de stat sovietic l-a invitat atunci pe Ceausescu sa faca o vizita in URSS: "Cand delegatia PMR va veni la Moscova, asa cum ne-am inteles, va voi invita la vanatoare de rate salbatice...". Erau deja prieteni de conjunctura si tovarasi. Tavarisci...
PuSca Si banii. Inainte de a pleca la Moscova, intr-o sedinta a Comitetului Executiv al CC al PCR din 31 august 1965, delegatia romana a fost mandatata sa discute o serie de probleme de natura politico-economica, intre care si problema tezaurului Romaniei.
Vizita s-a desfasurat in perioada 3-11 septembrie 1965. In aceeasi zi in care s-a intors de la Moscova, intr-o sedinta a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, Ceausescu a facut informare sumara despre rezultatele vizitei: "... Le-am ridicat problema restituirii tezaurului care se gaseste la ei din 1916"(...). Ei mi-au daruit o pusca. Eu cred ca pana la urma o sa primim si aurul si atunci o sa am si pusca si banii".
INTALNIRI DESE. Stenograma discutiilor cu ocazia vizitei in URSS din septembrie 1965 este un document de 100 de pagini (conform "Magazin istoric", 1999). Delegatia romana a abordat atunci un grup mai larg de probleme, unele extrem de delicate: regimul uraniului romanesc, regimul Dunarii pe teritoriul Romaniei, reprezentarea echitabila a tuturor partilor in organele de conducere ale Tratatului de la Varsovia, restituirea arhivelor romanesti aflate la Moscova si altele.
Brejnev si Ceausescu s-au intalnit, mai apoi, in calitatea lor suprema, in 2-3 ani de cate doua ori pe an, la Moscova mai ales. Ca oameni politici se respectau reciproc. Dar, liderul sovietic nu-i putea ierta lui Ceausescu incercarea de adancire a desprinderii sale de marea si invincibila Uniune Sovietica.
| ||
"CEAUSESCU SE TEMEA CA VA PIERDE CONTROLUL" |
Citește pe Antena3.ro