x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Tavarisci...

de Roxana Roseti    |    23 Ian 2006   •   00:00
Tavarisci...
LA MOSCOVA
1965: Ceausescu in septembrie la Moscova. 1966: Ceausescu in august la Moscova. 1967: Ceausescu in martie la Moscova, in noiembrie din nou la Moscova, decembrie tot la Moscova. Si asa mai departe...

Congresul al IX-lea al PCR din iulie 1965 asigura suprematia lui Ceausescu, devenit liderul partidului dupa moartea lui Gheorghiu-Dej (in martie 1965). In iulie 1965, Leonid Ilici Brejnev era prezent la Bucuresti, in calitate de conducator al delegatiei PCUS participanta la Congresul al IX-lea al PCR. "Proaspatul" prim-secretar al CC al PCUS Brejnev (fusese numit in 1964) devenit apoi conducator de partid si de stat sovietic l-a invitat atunci pe Ceausescu sa faca o vizita in URSS: "Cand delegatia PMR va veni la Moscova, asa cum ne-am inteles, va voi invita la vanatoare de rate salbatice...". Erau deja prieteni de conjunctura si tovarasi. Tavarisci...

PuSca Si banii. Inainte de a pleca la Moscova, intr-o sedinta a Comitetului Executiv al CC al PCR din 31 august 1965, delegatia romana a fost mandatata sa discute o serie de probleme de natura politico-economica, intre care si problema tezaurului Romaniei.

Vizita s-a desfasurat in perioada 3-11 septembrie 1965. In aceeasi zi in care s-a intors de la Moscova, intr-o sedinta a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, Ceausescu a facut informare sumara despre rezultatele vizitei: "... Le-am ridicat problema restituirii tezaurului care se gaseste la ei din 1916"(...). Ei mi-au daruit o pusca. Eu cred ca pana la urma o sa primim si aurul si atunci o sa am si pusca si banii".

INTALNIRI DESE. Stenograma discutiilor cu ocazia vizitei in URSS din septembrie 1965 este un document de 100 de pagini (conform "Magazin istoric", 1999). Delegatia romana a abordat atunci un grup mai larg de probleme, unele extrem de delicate: regimul uraniului romanesc, regimul Dunarii pe teritoriul Romaniei, reprezentarea echitabila a tuturor partilor in organele de conducere ale Tratatului de la Varsovia, restituirea arhivelor romanesti aflate la Moscova si altele.

Brejnev si Ceausescu s-au intalnit, mai apoi, in calitatea lor suprema, in 2-3 ani de cate doua ori pe an, la Moscova mai ales. Ca oameni politici se respectau reciproc. Dar, liderul sovietic nu-i putea ierta lui Ceausescu incercarea de adancire a desprinderii sale de marea si invincibila Uniune Sovietica.

"CEAUSESCU SE TEMEA CA VA PIERDE CONTROLUL"


25 mai 1987, Gorbaciov in Romania. Pentru ultima oara. Venea cu Raisa, sotia lui, sa fie vizita mai amicala. "Am ajuns in capitala Romaniei pe o vreme calda si insorita.(...) Tasneau strigate de salut bine exersate: «Ceausescu - Gorbaciov!», «Ceausescu!», «Ceausescu!». (...) Mi se parea ca asist la o reprezentatie de circ", spune Mihail Gorbaciov in "Memoriile" sale publicate in 1995 la Moscova. Gorbi a fost ferm cu Ceausescu in 1987: "Nu ati aplicat nimic din ceea ce urma sa puneti in practica. Din perestroika si glasnost, asa cum au procedat multe tari vecine noua" (cf. Gen. mr. Marin Neagoe - cartea "35 de ani umbra lui Ceausescu"). 4-6 octombrie 1988. Intoarcerea vizitei la Moscova. La Kremlin, in marea sala Gheorghievski, Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au fost intampinati de Mihail Gorbaciov - secretar general al CC al PCUS, presedintele Prezidiului Suprem al URSS si Raisa Gorbaciova. Au facut obisnuita poza oficiala (foto). Au urmat zile cu toasturi, spectacole de gala, intalniri cu personalitati sovietice, depuneri de coroane la mausoleul lui Lenin si la mormantul soldatului necunoscut... Gorbaciov isi aminteste de vizita din octombrie 1988: "Si de data aceasta, presedintele roman a cerut insistent sa se mareasca livrarile de titei sovietic. Tot timpul s-a plans de faptul ca noi discriminam Romania, deoarece ii vindem mai putin titei decat altor tari din cadrul Pactului de la Varsovia. Dar planurile ambitioase ale conducerii romanesti au avut si aici, cum am mai spus-o, urmari fatale. (...) Ceausescu se temea ca va pierde controlul total asupra tarii sale". Ruptura era declarata. (Roxana Roseti)
×
Subiecte în articol: ceausescu Moscova editie de colectie