x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Te judeca

de Oana Vataselu    |    03 Oct 2005   •   00:00
Te judeca
GURA SATULUI
Mai ales in provincie conteaza toate lucrurile marunte, nebagate in seama in capitalele aglomerate. Gura lumii, un fel de gura satului in straie de oras, te judeca fara regrete.

Oraselul e un fel de familie mai mare, unde vecinii tin socoteala de cate ori s-a intalnit cutare cu nea’ cutarica. O atmosfera sufocanta unde te simti pandit de numerosi ochi ce-ti analizeaza orice miscare. Si sa te fereasca Dumnezeu sa cazi pe gura satului, vorba lu’ Slavici. Pentru ca gura satului face din tantar armasar.

LUMEA NOUA. O viata traita cu dorinta ca lumea sa te poata vorbi numai de bine... Dar, deodata, te cuprinde nevoia de a evada intr-un loc in care nimeni sa nu stie de tine. Mirajul Capitalei te imbie, dornic sa-ti iei zborul intr-o lume noua...

Intri pe poarta marelui oras, care te priveste neprietenos si rece, un loc strain unde nu stii pe nimeni. Dar chiar si aici, surpriza... gura satului a venit. Omul nostru - care pleca de acasa de gura targului - ar raspunde afirmativ la intrebarea "Dumneavoastra va considerati un om caruia ii pasa de «gura satului»".

"Mai degraba imi pasa", au bifat 30% dintre respondentii sondajului realizat de CURS. Si nu-i de colea sa te-nfratesti cu atatia oameni care au studii superioare, (35%), varsta de 56 de ani si peste (32%), sunt majoritate femei (34%), locuiesc in mediul urban (32%), si au un venit sub medie (31%).

Conform sondajului, banatenii sunt cei mai cu frica gurii satului. Intr-o proportie de 39%, acestia sunt pe primul loc. La celalalt capat al clasamentului se afla locuitorii Olteniei cu 27 de procente.

VORBA LU’ SLAVICI. Iata cum arata topul: am spus deja de primul si ultimul loc. Pe locul doi stau cumintei, ca nu cumva sa vorbeasca lumea de ei, dobrogenii cu 37 de procente. Moldovenii si bucurestenii ocupa ultimul loc de pe podium - 32%.

Nu-i vorba, spunea Slavici, rai sunt oamenii, incat mai rai nici n-ar putea sa fie. Chiar si acela pe care toata lumea il stie de bun isi are ceasurile de rautate. Aveti incredere in oamenii care barfesc? Romanii spun clar si raspicat nu intr-un procent de 77. Cei mai inversunati in aceasta privinta sunt barbatii - 78% - , cu studii superioare - 80% - , cu varsta de 56 de ani si peste - 80% - , un venit peste medie - 78% - si care traiesc in Bucuresti.

Click pentru a mari imaginea
Dvs. va considerati un om caruia ii pasa de "gura satului" (de ce zice lumea)?
  • Mai degraba nu imi pasa 67%
  • Mai degraba imi pasa 30%
  • NS/NR 3%
  • ROMANII NU PUN PRET PE GURA LUMII
    Romanu’ e stresat. Poate ceva mai mult decat acum 15 ani, dar ceva mai putin decat acum 50 de ani. Numai ca acum da pe gura ce are sub caciula. Nu mai are nici o frica. Nici de Dumnezeu, nici de secretarul de partid, nici macar de gura satului. Conform sondajului, locuitorii tarisoarei noastre din mediul rural nu mai pun la suflet ce spune gura lumii asa cum o faceau altadata. Intr-o proportie de 67% ei ii depasesc pe oraseni, care au afirmat ca mai degraba nu le pasa de gura satului intr-un procent de 66%. Se mai gasesc si romani conservatori care traiesc toata viata ca lumea sa-i poata vorbi numai de bine; ca asa au invatat ei de la parinti. Acestia reprezinta 32% dintre cei intervievati de operatorii CURS ce locuiesc in mediul urban si 29 de procente dintre rurali. Au fost si oameni care nu au stiut cum sa raspunda. La categoria urbani, doua din 10 persoane au replicat in fata sondajului nu stiu sau nu raspund. Si intre populatia rurala au fost persoane indecise intr-un procent de 4%. Intrebati daca au incredere in oamenii care barfesc, cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani au iesit cei mai creduli (13%). Tot ei, tinerii, au fost cei care au replicat cel mai vehement nu stiu (16%).

    Click pentru a mari imaginea
    Dvs. aveti incredere in oamenii care barfesc?
  • Nu 77%
  • NS/NR 13%
  • Da 10%
  • Familie 6,2%
  • FESTIVALUL GURA SATULUI


    Stiti ca gura satului are cinstea de a avea un festival? Si nu unul de orice fel ci unul international, chiar aici pe meleagurile patriei noastre. Intre 5 si 7 august, in satul Macea din Arad a avut loc Festivalul Gurii Satului - un eveniment de satira si umor satesc. Gura satului se desfasoara din 1983 fara intrerupere, din doi in doi ani. Manifestarea a ajuns deja la cea de-a 12-a editie. Umbla vorba-n targ cum ca acest festival este unic in Romania. Timp de trei zile in comuna aradeana vin tot felul de formatii de muzica din tara si de peste hotare. Anul acesta Festivalul "Gura satului" s-a desfasurat pe sectiunile: caricatura, grafica si pictura si interpretare.
    ×
    Subiecte în articol: satului gura editie de colectie