x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Telebucatar

de Daniela Cârlea Şontică    |    31 Oct 2005   •   00:00
Telebucatar
INSPIRATIE
Romanii mananca destul de sanatos daca 71% dintre respondenti spun ca gatesc mancarea prin fierbere. Sa vedem si de unde isi culeg retetele cand gatesc.

Credeam ca visul oricarui roman dornic de initiere in arta culinara este sa aiba in casa macar o carte de-a Sandei Marin. Cand colo, abia daca isi arunca o privire spre biblia bucatariei 12% dintre cei chestionati, in timp ce atat de multa lume - 83% - gateste dupa propria pricepere si inspiratie. N-au raspuns sau n-au stiut ce sa spuna 5% dintre intervievati. 71% dintre romani gatesc mancarea prin fierbere, 15% prin prajire, 5% la gratar, 5% la cuptor, iar 1% in alt mod. Un rezultat imbucurator, pentru ca mancarea fiarta este mai sanatoasa decat cea prajita, avand in vedere ca aproape jumatate dintre romanii intrebati gatesc zilnic, iar peste jumatate saptamanal si doar 1% nu gateste deloc.

CU CARTE SAU FARA. Care este profilul romanului in functie de dependenta sau independenta fata de cartea de bucate? Femeie (in general, femeile gatesc in tara noastra, iar din ele 13% dupa cartea de bucate), transilvaneanca (18%) sau moroseanca (19%), cu studii peste liceu, avand intre 31 si 55 de ani (15%), cu un venit peste medie (16%). Cel mai putin se folosesc de cartea de bucate respondentii care locuiesc in Muntenia (6%) si cei care nu au absolvit un liceu (89%), precum si persoanele care au trecut de 56 de ani (89%). De la o varsta este si normal, ori bucatarul stie ce face in bucatarie, ori asteapta sa faca mancare cineva mai tanar, fie si cu cartea de bucate in fata ori cu cicaleala in ceafa.

MIC ECRAN, MARE BUCATAR. Cine este un impatimit telespectator poate deveni si un inspirat bucatar daca mai are timp de gatit. Oferta emisiunilor de gen este bogata, unele dintre ele sunt amuzante, mizand pe farmecul unor prezentatori de genul regretatului Radu Anton Roman sau al englezului Jamie, a carui emisiune este preluata si de o televiziune romaneasca.

Daca 56% dintre chestionatii nostri au spus ca se uita la astfel de emisiuni, iar jumatate din acest procent gateste dupa retetele propagate acolo, inseamna ca un sfert dintre romani (subiectii sunt reprezentativi la scara nationala ca esantion) gateste ca la… televizor. Cand au fost intrebati daca gatesc dupa retetele pe care le urmaresc la tv, subiectii sondajului au raspuns astfel: jumatate da, iar cealalta jumatate - mai putin cei 4% din categoria "nu stiu, nu raspund" - a spus nu.

Click pt a mari imaginea
  • Rezultatele sondajului CURS pe tema alimentatiei la romani a scos in evidenta ca 20% dintre cei chestionati se uita des la astfel de programe TV si 3 % dintre ei au un adevarat cult pentru aceste programe, urmarinadu-le foarte des.
  • TINERETUL BUCATAR DE SEX FEMININ


    Aproape jumatate din tinerii telespectatori nu urmaresc emisiuni de gastronomie (49%), iar 58% dintre acestia gatesc dupa retetele de acolo, in timp ce 42% nu fac aceasta. Femeile urmaresc mai cu interes astfel de emisiuni (23%) fata de barbati (18%), este lesne de ghicit de ce. In timp ce 54% dintre barbatii intervievati de CURS au raspuns ca nu se uita deloc la programele mentionate, doar 34% dintre femei au raspuns la fel.

    UITE CINE GATESTE DUPA RETETELE DE LA TELEVIZOR


    Iata unde locuiesc cei care se amuza privind des emisiuni de bucatarie la televizor: 32% in Banat, 28% in Maramures, alti 28% in Bucuresti, iar foarte des privesc la acestea locuitori din Dobrogea (7%) si din Bucuresti (6%). Dintre locuitorii Olteniei, 42% se uita rar la astfel de emisiuni, iar 40% deloc si tot deloc nu se uita nici 45% dintre banateni. Locuitorii Munteniei nu se prea uita la astfel de emisiuni: 62% foarte rar sau deloc, 21% rar, 12% des si doar 4% foarte des. Dintre oltenii care privesc la programele tv dedicate genului, 86% testeaza retetele vazute. Jumatate din transilvanenii amatori de astfel de divertisment tv prepara mancarea de la emisiunea urmarita. Si dintre bucurestenii care raman pironiti la televizor, fermecati de retetele difuzate, 64% le pun in aplicare in bucatarie. Dobrogenii, in schimb, chiar daca privesc, nu prea gatesc ei tot ce vad pe micul ecran, doar 23% de telespectatori declarati in sondaj. Cel mai des se uita la emisiunile care le lasa gura apa persoane intre 31 si 55 de ani, curios, mai mult decat cei care merg spre varsta de pensionare - 56 de ani si peste aceasta (19%). Plictisiti de bucatarie, care nu mai are ce surprize sa le ofere, 51% dintre oamenii de peste 56 de ani se uita foarte rar la bucataria televizata.

    LA ORAS NU-I CA LA TARA


    Cei care urmaresc noutatile culinare la televizor sunt locuitori ai oraselor Romaniei, intrucat 23% dintre ei sunt telespectatori fideli, fata de 17% dintre cei din mediul rural. Acestia din urma nu se uita deloc la astfel de emisiuni in proportie de 53%, pe cand dintre cei de la oras doar 35% nu privesc deloc aceleasi emisiuni. Citadinii fac o mancare dupa reteta pe care tocmai au vazut-o la tv mai des (52%), fata de tarani (47%).

    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie