x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Textierii

de Dana Andronie    |    Catalina Iancu    |    09 Ian 2006   •   00:00
Textierii
OF, VALOAREA LOR
"Doamne, ce amant mai am/ Ca-n revista Nekerman, / Toate femeile il vor/ La ele in dormitor". Doamne, ce texte au manelistii!

Cel mai de "valoare" textier manelist este Carmen Serban, care are in album un barbat "playboy la femei": "Din casa cand pleci nervos / Esti al naibii de frumos/ Ai femei daca le chem/ Jur ca-ti fac un harem!". Daca pana si rima este imperecheata, Carmencita nu poate ramane fara playboy. "Esti frumos, provocator / Ispita femeilor/ Sunt cu ochii in patru intruna / Sa nu mi te ia vreuna". Alesul cand e gigolo, cand e bataus: "Te-am ales dintre barbati / Sa ma iubesti, nu sa ma bati/ De cate ori iti este bine/ Te debarasezi de mine/ Ma bati, apoi pleci din casa/ Ma lasi cu inima arsa".

GROTESCA SERBAN. Cu asemenea texte, o trimitem la Bollywood, patria filmelor indiene! Toate cantecele ei sunt inspirate din viata reala, unde barbatii insala, femeile alearga dupa Mertane, baiatul sarac se indragosteste de printese etc. Numai ca mesajul contine un limbaj de mahala, "duhnind" a kitsch. Ea n-are nici o vina, caci nu stie ca ceea ce "compune" viruseaza muzica de petrecere. Din pacate, ratiunea nu functioneaza in acest caz. Kitsch-ul i-a spalat creierul lui Carmen Serban, iar noi trebuie sa-i induram prostul gust pe care posturile de televiziune il promoveaza ca drept exemplu. Cultul calitatii dispare putin cate putin, pana nu mai ramane nimic.

DE MAIMUTA. Dar cu ce ne mai ingroziti domnule Castor, pardon, domnule Guta? "De o luna si mai bine / Plang cerul pentru tine/ Stie ca te parasesc/ Din plans nu pot sa-l opresc", "Dar vreau sa beau cu prietenii/ Fiindca maine stiu c-o pun / Iara dau un mare tun. Cand o pun, o pun cu sacu’/ Merge mintea la baiatu’!", "Vine omul cu noroc,/ Reveniti cu norocosul/ Uite a venit sefu’ nostru/ Fratilor sa-i faceti loc/ Vine omul cu noroc". Ei, "barosane", avem o stire pentru tine: ai noroc ca romanii sunt prosti si te asculta, dar tu, draga Guta, n-ai minte nici cat o ceputa de maimuta. "Io va spun o vorba mare/ Pot sa ai orice valoare/ Sa fii domn e intamplare/ Sa fii om e lucru mare", de unde le scoti frate? Din... Guta gandirii?!

POATE-POATE II INFUNDA CINEVA. Feriti-va de Florin Seducatoru! "A aflat nevasta-mea/ Ca am fost iarasi la alta/ Da’ lasa sa afle, sa auda / Ca vreau sa-i fac in ciuda/ Ca femeia e perversa/ Perversa si rea / Te-ar tine legat in lesa/ Sa faci cum vrea ea/ De vreo doi-trei ani intruna/ Ma cert mereu cu nebuna." Cum trateaza Seducatoru femeile! Noi i-am pune botnita, ca sa nu mai cante! Lesa e prea blanda pentru Florin Seducatoru. Pazea, vine Salam! "Ma dau la televizor/ Ca pe un mare infractor/ Dar n-au nimic la dosare/ Ca am afaceri legale/ Am relatii peste tot/ Sunt sef de clan mafiot/ Gaborii n-au nici o proba/ Ca-s din lumea interlopa/ Procurorii s-au jurat/ Sa ma vada arestat/ Telefonul mi-l asculta/ Poate-poate ma infunda/ Ei ma cauta prin tara/ Eu imi fac viata pe-afara/ Cauta probe cu tona/ Eu ma plimb prin Barcelona". De remarcat ca toate versurile au rima. Cine ar fi gasit la "tona" rima "Barcelona"?! Doar Salamul alterat! "Cat ma poti plati sa-ti dau mintea mea o zi/ Sa poti sa produci bani multi, zi de zi/ Cat poti oferi, daca smecher vrei sa fii". Ce minte creata are Salamu! Doar Adi de la Valcea il poate intrece! "S-au strans smecherii la sfat/ Sa vada cine e cel mai bazat/ Pe mine nu m-au chemat/ De frica sa nu le dau la cap/ Dar ma duc neinvitat/ Sa vad cine in locul meu s-a asezat/ Ce, credeati ca am murit?/ Ati uitat cine v-a smecherit/ Valoarea e data de la mine/ Si v-o iau ca-mi apartine/ Nu uitati ca sunt campion/ Va fac sa ma visati si-n somn." Intr-adevar valoarea este data de manelistul de la Valcea si este de valoare nula. De aceea, el crede ca ne poate face pe toti. Chiar in somn sa-l visam. Ce cosmar!

UN BAIAT SUPERUNICAT


Cine-i cel mai tare din parcarea cu Mertane? Sorinel Pustiu care zice: "Cine e stapanul?/ Cine e jupanul?/ Cine este smecherul numarul 1?/ Nu mai e nevoie ca sa ma prezint/ Eu sunt platina, aur si argint/ Eu sunt o valoare / Eu sunt number 1/ Pe dusmanii mei nu dau nici un ban/ Eu sunt o valoare cu adevarat/ Eu sunt un baiat super unicat/ Mor dusmanii mei/ M-au invidiat/ Au facut greseala de m-au provocat/ La timpul potrivit le arat eu lor/ Ca cine rade la urma/ E invingator". Am plans la inceput, iar la urma ne-am tavalit de ras.

PUSTOAICELE SMECHERITE DE PURISANI SUNT IUBITE


Urmasii lui Minune, pustanii Sorin Copilul de Aur si Laura Vass, s-au bagat pe felie cu Guta. A iesit un cantecel sa moara dusmanii, iar noi sa murim de inima, nu alta. "Ce pustoaice smecherite/ De purisani sunt iubite/ Ne-au uitat pe noi, pustanii/ S-au vandut cu purisanii/ Sa-i goleasca de toti banii/ Mie imi plac mai mult pustanii/ Dar nu stau bine cu banii/ As iubi mai mult pustanul/ Purisanul da cu banul/ Mi-a cumparat si Mertanul/ Esti pustoaica si arati bine/ M-am indragostit de tine/ Si nu stiu daca e bine/ Of, of, ce mai gagica/ Esti sucara, dar esti mica/ Of, of cat sa ma abtin/ Hai sa te sarut putin. Of, of, mai purisane/ Te las daca-mi dai parale/ Of, of daca ma vrei/ Te costa multi dolarei/Of, of, voi nu stiti/ Ei sunt fraieri smecheriti/ Of, of stim cum sa-i luam/ Si de bani ii scuturam." Ce copii! De aur din tinichea. Sunt atat de smecheriti! Pai, daca au avut de invatat de la Adi de la Valcea, de la Guta, de la Salam, de la Vijelie si de la alte fenomene paramaneliste…

LANTUL SLABICIUNILOR


Ce poate face dragostea din Adi de la Valcea. "Femeia se duce-n lume/ Si baga venin in tine/ Aveai vorbele ca mierea/ Sufletul amar ca fierea/ Ce-ai facut din mine, fata?/ O frunza din pom picata/ Frunza de tine calcata/ Luata de vant si aruncata". Adi a ajuns frunza taiata la caini. "Lantul amintirilor/ Inimii da ocol/ Lantuie si te strange/ Si la groapa cin’te plange/ Tot mama ta, forta aduce." Nu radeti , maine-poimaine, la ce elan au prins manelele, asa o sa sune un necrolog din cimitirul vesel!
×
Subiecte în articol: editie de colectie