x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Trei muchii

de Carmen Anghel    |    12 Sep 2005   •   00:00
Trei muchii
VICTIME
Iata doua intrebari fundamentale pentru a vedea daca o societate este civilizata: Atunci cand ati fost elev dumneavoastra ati fost batut de profesor/ invatator?, Dumneavoastra sunteti de acord cu pedepsele corporale/batai aplicate elevilor in scoala?

Nu stiu altii cum sunt, vorba ceea, dar eu, cand ma gandesc la scoala, de obicei zambesc unor amintiri frumoase. Atunci cand a trebuit sa scriu acest articol, amintirile s-au cam intunecat. Si nu numai amintirile mele. In cateva minute, dintr-un birou in care sunt 20 de persoane, cel putin jumatate si-au amintit ca au fost agresate intr-un fel sau altul in timpul scolii.

"Pe mine m-a batut cu linia la palma profesoara de anatomie, pentru ca nu voiam sa invat despre «amiba»; diriginta mi-a tras o palma, pentru ca am refuzat sa citesc din...; pe noi, profesorul de mate in liceu ne plesnea peste cap; ne tragea de perciuni; ne pipaia profesorul de sport; in clasa a VIII-a, dirigintele, enervat ca eram prea obraznic, m-a chemat in fata clasei si mi-a dat un genunchi in cap; pe mine ma batea profa de sport, ca mestecam ciunga; profesoara de sport m-a pus sa sar coarda o ora ca pedeapsa ca nu am vrut sa sar capra, dupa aia am facut bronsita; pe mine, educatoarea m-a tinut in frig afara, ca sa ma pedepseasca; aveam colegi care faceau pe ei de frica atunci cand o vedeau pe profa de fizica; profa de desen a venit plouata, s-a dezbracat in clasa si l-a pus pe unul sa ii calce fusta; eram prin clasa a VI-a." Chestii dragute din timpul scolii...

CU CIUCURELE IN GAT. Va mai aduceti aminte de linia cu trei muchii? Eu am facut cunostinta cu ea. De mai multe ori. Si cu sora ei, linia cea plata, am avut de-a face. Si trasul de urechi era la ordinea zilei. Prima oara, urechile mele au fost lungite pe vremea cand eram la gradinita. Dar, intr-un fel, acestea se intamplau tuturor. Si reuseai sa treci mai usor peste ele...

Eram prin clasa a II-a. La o scoala de tara, acolo unde, conform sondajului, bataia e bine-venita. Invatam bine, imi vedeam de treaba, in clasa I luasem premiul I. In clasa a II-a, pentru ca au aflat ca din anul urmator plec la parintii mei, la oras, tovarasa a facut tot ce i-a stat in putinta sa nu iau premiul I si nu l-am luat. Pe langa faptul ca invatam bine, mai aveam un talent: cantam foarte frumos muzica populara. Asta ma invatase bunicul meu. Si de cate ori avea chef tovarasa invatatoare, eu trebuia sa cant. Intr-o zi a vrut sa se dea mare ca uite ce elev tare la cantat are ea si l-a chemat pe profesorul de sport sa dau un spectacol. Numai ca eu eram un copil timid de felul meu si, cand l-am vazut pe tovarasul profesor - nici acum nu i-am uitat numele! - , mi-a ramas melodia in gat si nu am mai putut canta. Nici cu rugaminti, nici cu amenintari de note proaste. Cu nimic. Tovarasul profesor si-a iesit din minti pur si simplu, a luat caciula unui coleg si mi-a indesat pe gat ciucurele acesteia! Am ramas socata de acest gest. Mi-am luat jucariile si am plecat acasa. Nu am povestit nimanui incidentul; cred ca bunicul meu, cat era el de taran simplu, s-ar fi dus peste ei si i-ar fi luat la omor. Stiti care a fost urmarea acestui incident? Atat m-a inhibat, incat nu am mai cantat niciodata muzica populara. Si cati or fi patit ca mine...

BANATUL E IN TOP. A devenit oarecum desuet sa tot spui ca Banatul e fruntea, in diverse activitati, dar am avut surpriza sa constatam ca 30% dintre banateni sunt de acord cu pedepsele corporale la scoala! Sunt urmati, pe picior de egalitate, de munteni si de dobrogeni cu cate 26%, apoi vin oltenii si cei din Crisana-Maramures cu cate 22 de procente; doar 21% dintre transilvaneni sunt de acord cu bataia, urmeaza moldovenii cu 8% si pe ultimul loc, laudabil de data aceasta, sunt bucurestenii. Doar 2% din ei admit bataia la scoala. Cand ajungem la discutia despre chelfanelile primite de la dascali, cei mai napastuiti au fost dobrogenii: 50%, urmati de munteni si de cei din Crisana-Maramures cu 43%, de banateni cu 38%, de transilvaneni cu 37%, de olteni cu 36%. Cel mai putin batuti au fost moldovenii, cu 29%, si bucurestenii - 18%. Stau acum si ma gandesc, oare de ce spun cei din alte regiuni ale tarii, cum ar fi Banatul, ca la Bucuresti ar fi cea mai mare necivilizatie?

SOLUTII SI NIVELUL DE EDUCATIE

Interesanta este si proportia celor care au incasat-o la scoala, dar au studii sub liceu - 43%, sau care sunt de acord cu pedepsele, 27%. La cei care au facut liceul, doar 29% au fost urecheati si doar 11% din ei ar privi asta ca pe o solutie, 29% din cei cu studii superioare au incasat-o, dar sunt de acord cu bataia doar 9%. Concluzia: cu cat ai mai multa carte, cu atat nu ai parte de bataie si de pedepse, si cu atat mai putin consideri ca bataia este mama invataturii.

BARBATII AU RECUNOSCUT CA AU INCASAT-O MAI TARE

Aproape jumatate din intervievatii barbati, 46%, au recunoscut ca au fost batuti de profesor sau de invatator. Femeile au cazut in mai mica masura victime nervilor dascalilor, doar 27%. Totusi, procente bune au trecut prin scoala fara sa cunoasca ce inseamna vorba "bataia este rupta din Rai", respectiv 52% barbati, 69% femei. Intrebati daca sunt de acord cu pedepsele corporale, 20% dintre barbati si 17% dintre femei au spus da. Din cei care au peste 56 de ani, 38% spun ca au fost batuti, de altfel cel mai mare procent, si 28% din acestia sunt de acord si cu bataia la scoala. Din cei din segmentul 31-55 de ani, 37% spun ca au fost batuti, iar de acord cu pedepsele la scoala sunt 16%. Surpriza placuta ne-o ofera cei mai din zilele noastre, cei mai tineri, intre 18 si 30 de ani: 29% au fost batuti, dar numai 6% sunt de acord cu pedepsele. Ceea ce demonstreaza ca ne-am mai civilizat si noi la capitolul scoala. Sa vedem cum influenteaza banii urecheala: cei cu venituri sub medie spun, in proportie de 39%, ca au fost batuti si in proportie de 30% ca sunt de acord cu pedepsele. In schimb, la categoria celor cu venituri peste medie, doar 21% au fost batuti si doar 12% sunt de acord cu pedepsele corporale. Concluzia este simpla: ai bani, nu esti urecheat si nici nu iti ramane asta in cap ca o solutie pentru rezolvarea unor probleme care apar la progeniturile tale.

URECHEATI DE SARACIE

Dintre cei din mediul rural, saracii au fost cei mai afectati de comportamentul dascalilor: 43%, in timp ce dintre oraseni doar 30% au fost chelfaniti. Cand vine vorba de pedepse, 11% dintre oraseni spun ca sunt de acord, in timp ce procentul creste in cazul celor din mediul rural, 27%. Demn de remarcat, la rezultatele acestui sondaj in ceea ce priveste bataia, este ca raspunsurile au fost impartite intre "da" si "nu", cele de "nu stiu/nu raspund" obtinand procente insignifiante.
×