x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Turistul Badescu

Turistul Badescu

de Carmen Anghel    |    04 Dec 2006   •   00:00
Turistul Badescu

A mostenit talentul, dar mai ales dragostea pentru natura de la tatal sau, Gheorghe Badescu. Daniel Badescu. Daniel Badescu este un senior al fotografiei. Dar asta nu inseamna ca traieste izolat si doar din amintiri. Specialitatea sa: fotografierea naturii.

Coltul de rai

A mostenit talentul, dar mai ales dragostea pentru natura de la tatal sau, Gheorghe Badescu. Daniel Badescu. Daniel Badescu este un senior al fotografiei. Dar asta nu inseamna ca traieste izolat si doar din amintiri. Specialitatea sa: fotografierea naturii. Peisaje pe care, numai cautandu-le indarjit, le poti gasi. A lucrat pentru reviste de turism. Tatal sau a lucrat pentru Revista Oficiul National de Turism. De la el a mostenit aceasta mare dragoste pentru natura. A fost o pasiune de o viata. Iar visul sau este sa "poata avea din nou o expozitie".

"Tot ce am lucrat eu pana acum - peste 3.000 si ceva de diapozitive - pe Laica, pe film mare, sunt pe diapozitiv color. Nu vreau sa mor pana cand nu fac o expozitie. Visul meu este sa ajung sa gasesc vreodata un sponsor, ca sa public un album «Romania Turistica». Nu mi-au stat picioarele. Masina, filme, aparat, plecat. In zone punctate, frumoase. Un album turistic..."
Imagine din primul album foto despre Romania, realizat de un fotograf neamt in 1935.

S-a apucat de fotografie la indemnul tatalui sau, care l-a lecuit de avioane, zboruri si alte visuri de copil. A facut ucenicia la IS Decorativa, Sectia Foto. "Asta era puiul viitoarei Case a Scanteii, unde a fost Sectia de Foto. Si acolo am inceput ucenicia cu niste oameni de mare meserie, pe care tata ii cunostea. Era asa o atmosfera frumoasa cand ii vedeai pe ceilalti fotografi mai in varsta cum lucrau imagini de teatru, de exemplu. Dupa alti ani au inceput cu uzinele. Marea tragedie este ca multi dintre ei, 80%, daca nu mai mult, au plecat la ceruri: Lufner, Comanescu, Mihailopol, Savulescu."

Era cenzura pe vremea cealalta? "Pentru unii era umilinta, altii s-au simtit foarte bine. Se cam luptau toti asa, sa fie «gradul zero», adica sa poata sa-l fotografieze pe Ceausescu. Eu unul nu l-am pozat niciodata pe Ceausescu."

La expozitii in strainatate mergeau doar arhitectul care se ocupa de expozitii si tamplarul care le aranja. "Romanii aveau succes afara. Din cate auzeam si eu, se tineau sedinte cu salariatii. «Uite, s-a facut acolo, la Amsterdam, la Londra, a avut mare succes!» Ca o fi avut, ca n-o fi avut… cine stie?"
×
Subiecte în articol: editie de colectie