x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Un modern… premodern

Un modern… premodern

de Oana Antonescu    |    12 Feb 2007   •   00:00
Un modern…  premodern
DIMITRIE CANTEMIR
Carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic si scriitor roman… Dimitrie Cantemir.

Domn al Moldovei de doua ori, in 1693 si intre 1710 si 1711, primul roman ales membru al Academiei din Berlin in 1714. Bun cunoscator al mai multor limbi straine: rusa, greaca, persana, araba, germana, italiana, franceza, latina, turca…

Despre Dimitrie Cantemir, George Calinescu spunea: "Cantemir este un Lorenzo Medici al nostru" (politician italian si conducator al Republicii Florentine in timpul Renasterii italiene). De asemenea, Zoe D. Busulenga afirma: "Cantemir a fixat un tip de intelectual plurivalent. Nota originala pe care o aduce Cantemir in epoca sa este cutezanta intelectuala". Iar contemporanii l-au apreciat ca "filosof intre regi si rege intre filosofi".

Cine a fost insa cel pe a carui lespede sunt gravate cuvintele: "Aici intors din lunga si prea greaua pribegie, infruntata pentru libertatea tarii sale, odihneste Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei"?

ZALOG. La 26 octombrie 1673 se naste in localitatea Silisteni din judetul Falciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui, in partea de sud a orasului Husi, fiu al lui Constantin si al Anei. Invata la Curtea Domneasca din Iasi cu preotul grec Cacavela, avand o memorie extraordinara.

La 15 ani, Dimitrie este luat ostatic la Constantinpol, zalog al tatalui, ajuns domn, pe langa Inalta Poarta, inlocuindu-l pe fratele sau, Antioh. Va sta 22 de ani in capitala otomana, timp in care isi va continua studiile la Academia greaca a Patriarhiei.

Dupa moartea tatalui sau, in martie 1693, Dimitrie este inscaunat de turci, socotindu-l om de incredere, domn al Moldovei. Pentru ca nu este confirmat de Inalta Poarta, in luna aprilie din acelasi an 1693 se intoarce la Constantinopol pentru a studia.

DIPLOMAT. La scurt timp, Antioh, fratele mai mare, si-a insusit intreaga mostenire, lasandu-l intr-o situatie precara. Se casatoreste cu fiica lui Serban Cantacuzino, Casandra, care-i daruieste mai multi copii, intre care viitorul preot si diplomat Antioh Cantemir (1708-1744).

DIN NOU… In ajunul razboiului ruso-turc, la 18 noiembrie 1710, Dimitrie Cantemir e numit domnitor al Moldovei din nou, spre a apara ca vasal credincios al Portii hotarele de miazanoapte ale Imperiului.

Insa, dupa un an de domnie, a incheiat la Lutk, in Rusia, un tratat de alianta cu Petru cel Mare, in speranta eliberarii tarii de sub domnia turceasca. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi si a fost impotriva transformarii taranilor liberi in serbi.

Dupa ce a fost infrant de turci la Stanilesti- Falciu pe Prut, neputandu-se intoarce in Moldova, a emigrat in Rusia, unde a ramas cu familia. Aici a avut o fecunda activitate stiintifica.

"Dimitrie Cantemir este un om de cultura de talie universala, dupa Miron Costin si aproape contemporan cu Constantin Catargiu. Dimitrie Cantemir a afirmat cultura romana la un nivel european la acea vreme. Formatia sa multiforma - carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, orientalist etc. - l-a ajutat sa lase o opera care a ramas pana astazi. A fost cel dintai european care s-a ocupat de istoria otomanilor din interior, traind acolo, lucrand in arhivele si bibliotecile de acolo"
acad. Dan Berindei

LUCRARI. Majoritatea operelor sale se bazeaza pe o vasta documentatie, folosind izvoare straine in limbile germana, franceza, rusa, polona, turca. Multe lucrari au fost elaborate initial in limba latina.

In opera lui Cantemir s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltare social-istorica a Moldovei de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea. Printre cele mai importante lucrari se inscriu: "Divanul sau galceava inteleptului cu lumea" - prima lucrare filozofica romaneasca, "Istoria ieroglifica" - prima incercare de roman politic-social, "Hronicul vechimei a roman-moldo-vlahilor" - cuprinde istoria noastra de la origini pana la descalecare, "Istoria Imperiului Otoman (Cresterea si descresterea curtii otomane)", "Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei)".

ACASA. A murit pe mosia sa Dimitrievska, la Kharkov in 1723, si a fost inmormantat in Rusia. Osemintele sale se odihnesc, alaturi de cele ale lui Ioan Cuza si Vasile Lupu, in Biserica Trei Ierarhi din Iasi din 1935.

Arhiva prof. Ionel Zanescu
Invatatul domn a fost nevoit sa fuga in Rusia dupa ce a fost infrant de turci la Stanilesti-Falciu pe Prut in 1711. A ramas pe mosia Dimitrievska pana la moarte, in 1723, iar in 1935, osemintele sale au fost aduse in tara si depuse la Iasi, in Biserica Trei Ierarhi

Dispute despre timp, natura sau constiinta

Cea dintai scriere filozofica alcatuita de un roman ii apartine lui Dimitrie Cantemir. Lucrarea "Divanul sau galceava inteleptului cu lumea" a fost tiparita la Iasi in 1698 si prefatata de fostul sau dascal Cacavela. In aceasta opera intalnim disputele medievale despre timp, suflet, natura sau constiinta. Dimitrie Cantemir sugereaza superioritatea omului asupra celorlalte vietuitoare, face din om un stapan al lumii, sustine superioritatea vietii spirituale asupra conditiei biologice a omului, incearca sa defineasca concepte filozofice si sa alcatuiasca o terminologie filozofica. Istoria ieroglifica a fost scrisa la Constantinopol in limba romana intre anii 1703 si 1705. Considerata prima incercare de roman politic-social, cartea satirizeaza, prin alegorie, boierimea uneltitoare care a acaparat pamanturile taranilor. Lucrarea cuprinde cugetari, proverbe si versuri care reflecta influenta poeziei populare. "Kitab-i-musiki" sau "Cartea muzicii", scrisa in limba turca, este una dintre primele lucrari ale lui Dimitrie Cantemir, conceputa in perioada vietii acestuia din Istanbul. Studiul se refera la compozitori otomani, cuprinzand ilustrarea curentelor si tematicilor, exemplificate printr-o redare a notelor si gamelor intr-un sistem de note. Este prima lucrare dedicata muzicii, conceputa intr-un stil savant. Finalul studiului este insotit de o culegere de melodii a diverselor compozitii, precum si un numar de 20 de creatii proprii. Datorita acestei lucrari, Dimitrie Cantemir a intrat in istoria muzicala a Turciei ca fondator al muzicii laice sub numele de Cantemiroglu - fiul lui Cantemir.

"Divanul sau galceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul. Prin de truda, si de osteninta iubirea a lui Ioan Dimitrie Constantin Voevod intaiu izvodit si de iznoava din vechiul, si Noul Testament in slava si folosinta moldovenescului neam. In vremile, a mariei sale blogocestivului prealuminatului moldavi obladuitor Ioan Antioh Constantin voevod alcatuit (…)"
Pagina de titlu "Divanul sau galceava inteleptului cu lumea"
"Dimitrie Cantemir are si componenta existentei sale in Rusia. A fost unul din sfetnicii importanti ai tarului Petru cel Mare, pe care l-a sfatuit sa infiinteze Academia Rusa. Din nefericire, s-a stins inainte de definitivarea acestui proiect. Dimitrie Cantemir a fost un om modern intr-o epoca premoderna, un carturar remarcabil, om politic care, desi nu a avut prea multe sanse, a jucat un rol important atat in Moldova, cat si in Rusia"
acad. Dan Berindei
×