x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Un pitic ce danseaza

Un pitic ce danseaza

de Carmen Dragomir    |    18 Iul 2005   •   00:00
Un pitic ce danseaza
FERICIRE
O portie de sanatate, o pozitie sociala mai buna, o familie implinita si ceva calatorii prin lume sunt, cred romanii, cheile care deschid poarta fericirii.

Fericirea e un lucru marunt (...) Un pitic ce danseaza, canta o trupa autohtona. Sunt vorbele care exprima starea de fericire mai bine decat orice altceva am auzit pana acum despre acest sentiment.

ALTCEVA. Aproape toti oamenii pe care i-am intrebat in momente importante ale vietii lor ce si-ar dori au raspuns: Sanatate. Ca, daca ea exista, restul lucrurilor vin de la sine, au zis. A fost si raspunsul a 50,4% dintre cei chestionati in sondajul CURS. Pe locul al doilea, banii deschid usa fericirii pentru 24,1% dintre cei intervievati. Intr-o proportie mai mica, 6,3% dintre subiecti sunt de parere ca o pozitie sociala mai buna este conditia fara de care fericirea nu-ti bate la usa. Dictionarul explicativ al limbii romane defineste fericirea ca pe o stare de multumire intensa si deplina. Ne poate insa multumi ceva atat de intens si atat de deplin, incat sa simtim ca nu ne mai dorim nimic altceva?

Fericirea, ca si iubirea, a fost dintotdeauna inaltata de poeti, cantata de artisti si analizata de filozofi. Multi au descoperit ca, pentru fiecare dintre noi, fericirea inseamna altceva. In iuresul contemporan, sanatatea, bogatia si pozitia sociala ar fi, cred romanii chestionati, cele trei ingrediente principale pentru delicatesa numita Fericire.

Daca luam insa "o gramada" de oameni sanatosi, una de bogati si una de bine pozitionati social si-i intrebam pe toti daca se simt fericiti, probabil, sau mai mult ca sigur, raspunsul nu va fi pozitiv in aceeasi proportie. Visam cu totii la fericire si credem ca ea va veni o data cu implinirea dorintei celei mai arzatoare, o data ce gasim ceea ce ne lipseste si ne vom lafai intr-un sentiment confortabil.

Apoi, vom dori insa la fel de mult altceva si ne gandim ca vom fi fericiti cand ne vom atinge si urmatorul scop. Asa e natura umana, sa vrea mereu mai mult, fara sa aiba uneori puterea de a recunoaste fericirea in lucrurile marunte, intr-un suras sau intr-o adiere. Abia dupa ce ea dispare ne dam seama ca am fost cu adevarat fericiti si ca ea, fericirea, s-a evaporat ca o Fata Morgana. De cate ori o gasim, ni se pare ca e o iluzie ce se indeparteaza pe masura ce ne apropiem de ea.

CHEIA. Sanatatea este prima conditie pentru a fi fericit, spun 51% dintre barbati si 50% dintre femeile chestionate. La egalitate, in proportie de 24%, atat femeile, cat si barbatii intervievati cred ca banii aduc fericirea.

O alta cheie spre usa fericirii este o pozitie sociala mai buna, cred 6% dintre cei intervievati, dar si familia, raspuns oferit de 6% dintre barbati si de 7% dintre femeile chestionate. In functie de regiune, banatenii si transilvanenii isi doresc cel mai mult sanatate (55%), cei mai materialisti fiind muntenii, care vor in primul rand bani, in proportie de 29%.

"Alergam dupa fericire pana departe, fie pe mare, fie pe uscat; dar fericirea e aici, aproape"
Horatiu

"Fericirea nu este o statie terminus la care ajungi, ci un anumit fel de a calatori"
Proverb

Drumul spre fericire


<.a>
Click pentru a mari imaginea
Subiectii de 56 de ani si peste considera (70%) ca sanatatea este primordiala pentru a fi cu adevarat fericit. Cei intre 31 si 55 de ani cred acest lucru in proportie de 50%, iar subiectii intre 15 si 30 de ani sunt de aceeasi parere (35%). Fericirea trece prin portofel pentru 26% dintre cei intre 15 si 30 de ani, cei intre 31 si 55 de ani cred asta in proportie de 25%, iar cei de 56 de ani si peste cred ca fericirea este conditionata de bani - 20%. Mediul rural isi doreste sanatate (52%), orasenii la fel in proportie de 49%. Banii sunt importanti pentru 27% dintre cei de la sate, iar pentru cei de la oras in proportie de 22%. Doar 3% dintre cei din mediul rural cred ca a calatori prin lume i-ar putea face fericiti.

Ingrediente obligatorii


Sanatatea este la fel de importanta si pentru cei cu o situatie materiala peste medie si pentru cei cu venituri sub medie, procentul in care ea este dorita de ambele categorii fiind de 52%. Calea spre fericire este luminata de numarul bancnotelor pentru 28% dintre cei cu venituri sub medie, doar 16% dintre cei cu venituri mari dorindu-si mai multi bani. In rest, cei cu venituri mai mari isi doresc celelalte lucruri - pozitie sociala mai buna, familie, cariera profesionala, calatorii - ceva mai intens (cu o diferenta intre 2 si 4 procente) fata de cei cu venituri sub medie.

×
Subiecte în articol: fericirea editie de colectie