x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Unde s-a rugat Mihai Viteazul

Unde s-a rugat Mihai Viteazul

de Daniela Cârlea Şontică    |    08 Ian 2007   •   00:00

ALBA POSTAVARI
Biserica Alba Postavari se afla pe locul Pietei Constitutiei. Construita in 1564, reconstruita in 1856-1857 si demolata in 1984. A cazut dupa Biserica Enei.
ALBA POSTAVARI
Biserica Alba din cartierul Postavarilor, in secolul al XVI-lea schit, apoi biserica de mir

Biserica Alba Postavari se afla pe locul Pietei Constitutiei. Construita in 1564, reconstruita in 1856-1857 si demolata in 1984. A cazut dupa Biserica Enei.

Cand se darama biserici, sinonime cu insusi trupul lui Hristos, durerea celor botezati acolo, in numele lui, sangereaza continuu. Odata rapuse, ele mai raman doar pe retina amintirilor celor care le-au cunoscut si trait istoria. In casa parohiala a Bisericii Albe Postavari, candva semeata si frumoasa pe locul unde este acum Piata Constitutiei, a copilarit preotul profesor Florin Serbanescu, ca fiu al parohului Nicolae Serbanescu. Profesor la randul sau, iubit si apreciat de cei care l-au cunoscut, preotul Nicolae n-a parasit biserica pana in ultima clipa. Parintele Florin Serbanescu evoca momentele triste ale demolarii.

MOLOZ. "A fost un episod dramatic. Daramarea s-a produs repede. Biserica era din caramida si a fost atacata cu buldozerele. Zvonul ca se intentioneaza restructurarea cartierului Arsenalului incepuse sa circule prin ’78, ’79. Lucrurile au capatat o tenta din ce in ce mai dramatica, iar locuitorii din zona erau vizitati de tot felul de activisti care ii presau sa se mute din case. Traiau sub o stare de presiune extraordinara. Am vazut cu ochii mei cum oamenii plecau din casele lor cu lacrimi in ochi. Mai intai au fost demolate cladirile din jur, iar biserica la urma. Incepusera excavatoarele sa reconstruiasca arhitectura dealului, nivelau locul pentru a se incepe constructia Casei Poporului. Biserica a fost printre ultimele constructii demolate in zona. In 1981, i s-a intrerupt alimentarea cu apa, electricitate si gaze, asa incat tatei i-a fost foarte greu sa mai faca slujba acolo. A mai stat cat a putut in casa parohiala, dupa care s-a mutat, dar a slujit in biserica pana in 1984. Povestea cu mare durere in glas aceasta drama pe care a trait-o in ultima parte a vietii. A slujit ultima liturghie la 25 februarie 1984. La 18 martie, a fost demolata biserica. Ramasese singura intre mormane de moloz", povesteste pr. prof. dr. Florin Serbanescu.

Biserica Spirea Veche, care se afla nu departe de Alba Postavari, pe deal, cam unde este Hotelul Marriott

ISTORIC. Biserica Alba Postavari, numita astfel pentru a fi personalizata de alta biserica Alba, cea de pe Calea Victoriei, are o istorie pe cat de veche, pe atat de frumoasa si interesanta. "In 1564 se afla un prim schit acolo pe locul bisericii in curtea careia am copilarit eu. In aceasta biserica se afla o icoana a Sfantului Nicolae care a devenit celebra in urma episodului petrecut cu Mihai Viteazul, Ban al Craiovei pe atunci, care a trecut pe acolo cand era dus la decapitare din porunca lui Alexandru Voda cel Rau. Mergand spre esafodul din piata de la Curtea Veche, Mihai a cerut sa fie lasat sa se roage in Biserica Alba Postavari. S-a rugat la icoana Sfantului Nicolae. Ramane ca una din minunile Sfantului in memoria romanilor faptul relatat ca atare de Balcescu in "Romanii supt Mihai Voievod Viteazul". Ajungand Mihai la esafod, dupa cum se stie, gadele a spus ca nu poate sa taie capul acestui barbat care il impresionase in asa masura, incat a aruncat securea. Mihai a scapat cu viata si a construit in apropiere manastirea cu hramul Sfantului Nicolae, din care a ramas doar biserica numita azi Mihai Voda", relateaza parintele Florin Serbanescu, care este si consilier in cadrul sectorului patrimoniu cultural national bisericesc al Patriarhiei Romane.

In biserica se afla si o icoana a Maicii Domnului pictata de Grigorescu, iar frescele erau realizate in stil neoclasic de Anton Serafim. In casa parohiala, copil fiind, pr. Serbanescu a cunoscut mari personalitati, printre care Mitropolitul Tit Simedrea si academicianul Nicolae M. Popescu, "un motiv in plus ca biserica aceasta si locurile de acolo sa-mi ramana foarte apropiate sufletului", povesteste domnia sa.
×
Subiecte în articol: mihai biserica editie de colectie alb