x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Zvonurile "epocii de aur"

Zvonurile "epocii de aur"

de Lavinia Betea    |    15 Ian 2007   •   00:00
Zvonurile  "epocii de aur"
STIRILE DE SENZATIE
Nimic in afara liniei oficiale nu era permis sa razbata din presa comunista. Astfel ca "stirile de senzatie" s-au raspandit prin zvonuri.

Despre viata si personalitatea liderilor comunisti se declarau public doar amanunte in concordanta cu dogma de partid. Prezentati fiind in postura de eroi, imaginatia nestavilita a oamenilor a adaugat supozitii, ipoteze si detalii deceselor acestora pe masura neobisnuitului vietii lor. Scenariile "mortilor misterioase" erau favorizate de aura Securitatii sub care erau plasata paza si supravegherea demnitarilor, de rivalitatile reale si presupuse dintre cei aflati in cercul puterii, dar si de secretomania privind vietile lor personale.

INDRAGOSTITUL CHIVU STOICA. La 65 de ani, in februarie 1975, s-a stins din viata de o moarte nepotrivita unui "revolutionar de profesie" unul dintre cei mai cunoscuti oameni din "garda lui Dej". Organizator al grevelor de la Grivita (1933), detinut politic vreme de 11 ani, component de decenii al Biroului Politic, detinea in momentul decesului functia de presedinte al Colegiului Central de Partid.

Ca de fiecare data la despartirea de un asemenea personaj s-au spus vorbe mari despre "viata si lupta" defunctului si s-au luat angajamente de a-l pastra ca exemplu si vesnica amintire. Zvonul sinuciderii cu o pusca de vanatoare "Holand-Holand" pe care o primise cadou de la Gheorghiu-Dej - careia ii proptise teava in cerul gurii in timp ce cu degetul de la picior apasase pe tragaci - a trezit suspiciuni chiar si in randul apropiatilor sai.

Nu era Chivu omul reflectiilor profunde si al marilor decizii existentiale - au spus acestia furnizand ipoteza (sustinuta si de ultima sa sotie) ca vechiul ilegalist "fusese sinucis" din ordinul lui Ceausescu. Zvonul era adecvat contextului - sub diverse pretexte, in primul rand sub acuzatia de-a fi prejudiciat "morala proletara", Nicolae Ceausescu ii gonise pe fostii ilegalisti din Pantheonul puterii. Sinuciderea era argumentata cu alte franturi de realitate care tineau de anumite obiceiuri ale defunctului. Vesnic indragostit - si gelos pe deasupra! - , ultima pasiune a demnitarului comunist fusese o "nepoata", de meserie infirmiera. Ca ruda indepartata o mutase si in propria-i casa pe "nepoata" ce putea ca varsta sa-l fi avut bunic. Cand Chivu Stoica ajunsese la concluzia ca nu este capabil sa satisfaca exigentele ei, se omorase. Dupa opinia unor fosti vecini, din acelasi motiv - impotenta - , aflat pe primul loc la categoria cauzelor sinucigasilor turci.

SUB SEMNUL INTREBARII. "In general, Nicolae Ceausescu s-a descotorosit de acei oameni ce puteau sti ceva despre el", mi-a marturisit Alexandru Barladeanu, fost lider comunist. Printre aceia de care fusese insotit in urcusul sau catre cel mai inalt loc al puterii s-au aflat Virgil Trofin, Vasile Patilinet, Ion Ionita si Petre Enache, ale caror morti au dat, de asemenea, nastere la numeroase zvonuri.

Trofin si Patilinet fusesera instructori ai Comitetului Central pe care Ceausescu ii trimisese ca secretar cu organizatoricul in diverse misiuni pe la judetenele de partid. Prin urmare, stiau multe din alcatuirea si ingredientele bucatariei puterii.

"Nu stiu pe ce motiv, dar la un moment dat, Trofin s-a certat cu Ceausescu, povestea Barladeanu. Iar Ceausescu l-a trimis la o ferma de prin Calarasi-Ialomita, unde a murit de inima. Toti cei care-l cunosteau pe Trofin considera moartea lui dubioasa. Vasile Patilinet iarasi a murit dubios, intr-un accident de masina in Turcia. Era ambasadorul Romaniei la Ankara. Versiunea lui Gheorghe Apostol este ca i s-a pus un drog intr-un pahar de whisky".

Sinucidere sau crima? O intrebare inca actuala cu referire la decesul lui Chivu Stoica, fost component al "garzii lui Dej"

Cat despre Petre Enache, in opinia doctorilor, decedase in 1987 din cauza unui infarct provocat de stresul pregatirilor in vederea sarbatoririi lui 23 August. Secretarul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman avea atunci 53 de ani.

ACCIDENTE DUBIOASE. Dupa 1990, fostul prim-ministru Ion Gheorghe Maurer si fostul apropiat al lui Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol, mi-au relatat cum, pentru a scapa de ei, Nicolae Ceausescu "le organizase" niste accidente. Nu aveau nici o indoiala ca asemenea lucruri se integrau in sistemul din care facusera parte.

Judecand dupa moartea generalilor Constantin Nuta si Velicu Mihale in evenimentele din decembrie 1989 si "organizarea accidentelor" intra in accesoriile profesionale ale unei anumite categorii de experti. Mentionam ca dupa ce in seara de 22 decembrie sosisera cu avionul la Arad de la Timisoara, la comanda primita din Capitala cei doi generali au fost urcati in tren spre Bucuresti. Tot la comanda au fost coborati la Deva si pusi intr-un elicopter. N-au mai ajuns nicaieri, caci elicopterul a fost doborat "accidental" intre Deva si Alba-Iulia.

Chivu stia prea multe - isi sopteau fostii ilegalisti amintindu-si ca administratia Doftanei se confruntase cu reclamarea unui caz de homosexualitate. Unul dintre cei doi detinuti implicati fusese Nicolae Ceausescu, celalalt un anume Marcovici, din comisia de ancheta ca reprezentant al detinutilor facand parte Chivu Stoica. Dupa ce fiica lui murise in urma unui avort provocat, coplesit de durere, Vasile Patilinet devine nemultumit de vechiul sau prieten Ceausescu. "L-a pedepsit Dumnezeu" - fusese de parere Barladeanu dupa ce povestise cum Patilinet se dovedise primul sustinator al lui Nicolae Ceausescu in impunerea decretului antiavort din 1966.

Controversata moarte a lui Grigore Preoteasa

In 4 noiembrie 1957, Grigore Preoteasa, proaspat secretar al CC cu propaganda, a decedat intr-un accident pe aeroportul moscovit Vnukovo. Inainte de aterizare, s-a prabusit avionul in care calatorise delegatia romaneasca trimisa sa-i reprezinte pe comunistii romani la Moscova la festivitatile aniversarii a 40 de ani de la revolutia bolsevica. Ceilalti au scapat cu rani usoare, insa Grigore Preoteasa, comandantul aeronavei si alti doi membri ai echipajului au murit. Este lesne de inteles ce rumori a starnit respectivul accident in epoca. In afara biografiei oficiale a decedatului, comunicatul din "Scinteia" continea foarte putine detalii. Nu se spunea bunaoara ca aeronova si echipajul erau sovietice, oficialii romani fiind obligati in acea vreme sa se serveasca de flota aeriana a "marelui vecin de la Rasarit". Grigore Preoteasa a fost depus timp de o zi pe un catafalc la Casa Sindicatelor din Moscova, flancat de garzi de onoare din care faceau parte liderii sovietici in frunte cu Hrusciov si conducatorii celorlalte state comuniste. Ceremonia funerara de la Bucuresti a crescut suspiciunile prin prezenta delegatilor sovietici care insotisera sicriul la Bucuresti. Zvonurile au fost alimentate si de nefireasca absenta a lui Dej din delegatia romaneasca, care, tocmai inaintea plecarii, se scuzase ca nu poate pleca la Moscova, deoarece e bolnav....

Moartea "Balaurului" de la Doftana

Pentru ca sa stearga urmele si martorii unor fapte de tinerete diferite de versiunile oficiale, fostul director al inchisorii Doftana a fost asasinat la putina vreme dupa ce comunistii au castigat alegerile. Dafinescu, poreclit "Balaurul", se afla inchis la Cluj. "Balaurul" a fost urcat intr-o masina, fiind impuscat pe drumul dintre Cluj si Oradea. Adevarul a iesit la iveala cu prilejul anchetelor ordonate de Ceausescu asupra crimelor comise de predecesor. Presedintele completului de judecata care l-a condamnat pe Lucretiu Patrascanu declarase, printre altele, ca fusese chemat de catre Patriciu, seful Securitatii din Cluj, pentru a intocmi actele de executie ale lui Dafinescu sub pretextul fugii de sub escorta. Era insa evident, scrie acesta, ca fusese asasinat. O declaratie fara urmari.
×