Liceu sau scoala de arte si meserii? Chiar daca, in urma repartizarii computerizate, sunteti admis la o scoala de arte si meserii (SAM), aveti posibilitatea sa obtineti atat un certificat de calificare, cat si diploma de Bacalaureat.
EUGENIA MIHALCEA
Admiterea la scolile de arte si meserii nu este finalul unui parcurs educational, absolventii acestei forme de invatamant avand posibilitatea de a obtine atat certificatul de calificare, cat si diploma de Bacalaureat care permite accesul la o facultate, dupa cum precizeaza Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru absolventii clasei a VIII-a care au optat, in aceste zile, pentru admiterea in invatamantul liceal.
CALIFICARE PROFESIONAlA. Scolile de arte si meserii ofera tinerilor avantajul de a avea, dupa clasa a X-a, certificarea calificarii profesionale iar daca vor continua studiile, cu ciclul superior al liceului, elevii vor obtine si diploma de Bacalaureat. Certificarea progresiva permite posibilitatea obtinerii unui loc de munca de catre cei interesati, pe durata anilor de studiu aferenti claselor XI-XII.
PROGRAM PHARE. Sansele de ocupare a unui loc de munca pentru cei ce vor obtine o calificare au crescut ca urmare a faptului ca programele de scolarizare au fost elaborate in cadrul proiectului Phare al Uniunii Europene si validate de patronatele din Romania, in luna februarie 2004. In plus, la finalizarea SAM absolventii pot dobandi competentele necesare obtinerii Permisului European de Conducere a Calculatorului (European Computer Driving License - ECDL), precum si competente lingvistice in sprijinul comunicarii intr-o limba straina.
Pentru 325 de unitati de invatamant, proiectul Uniunii Europene asigura dotari cu echipamente didactice moderne. Cadrele didactice si de conducere din 175 de astfel de unitati de invatamant au fost pregatite astfel incat procesul didactic sa fie centrat pe nevoile de pregatire ale fiecarui elev.
Citește pe Antena3.ro
MESERII
Absolventii SAM pot obtine un certificat de calificare de nivel 1 pentru urmatoarele meserii: lucratori in hoteluri, in alimentatie, industria ceramicii, industria sticlei, lacatuserie mecanica (structuri), mecanica fina, mecanica agricola, operatori in energetica, electronica, automatizari, electrotehnica, instalatori pentru constructii, pentru drumuri si cai ferate, in gospodarii agroturistice, silvicultura, comert, morarit si panificatie, fabricarea produselor semifinite din lemn, tamplarie, filatura-tesatorie, tricotaje confectii, poligrafie, estetica si igiena corpului omenesc.