|
Daca insa se da cuiva pe langa cunostinta si intelepciune in duh de frica, lucru ce rar se intampla, aceasta descopera insasi lucrarea cunostintei prin dragoste. Fiindca cea dintai obisnuieste sa lumineze prin traire, a doua prin cuvant. Dar cunostinta o aduce rugaciunea si linistea multa, cand lipsesc cu desavarsire grijile; iar intelepciunea o aduce meditarea fara slava desarta a cuvintelor Duhului, si mai ales harul lui Dumnezeu care o da.
Sfantul Diadoh al Foticeei
Fii deci cu luare aminte la tine, ca nu cumva ceva din cele ale pierzarii sa te desfaca de Dumnezeul dragostei. Stapaneste-ti inima ta si nu fi nepasator...
Sfantul Isaia Pustnicul
Rugandu-te, pazeste-ti cu putere memoria, ca sa nu-ti puna inainte ale sale, ci misca-te pe tine spre gandul infatisarii tale la judecata. Caci de obicei mintea e foarte rapita de memorie in vremea rugaciunii. Amintirea iti aduce in vremea rugaciunii sau inchipuiri ale lucrurilor de odinioara, sau griji noi, sau fata celui ce te-a suparat. Diavolul pismuieste foarte tare pe omul care se roaga si se foloseste de tot mestesugul ca sa-i intineze scopul. El nu inceteaza, prin urmare, sa puna in miscare icoanele lucrurilor prin amintire si sa rascoleasca toate patimile din trup, ca sa-l poata impiedica din drumul sau cel mai bun si din calatoria catre Dumnezeu.
Evagrie Monahul
Stiti cum spune Mantuitorul: cand vii la biserica sa aduci darul tau - prescura si lumanarea, la Sfantul Altar - daca iti aduci aminte pe cale ca cineva are ceva asupra ta - te-ai certat cu cineva si are manie si tu, de asemenea, daca ai manie impotriva lui - lasa darul tau acolo - nu-l mai lua de la pangar, sau de unde l-ai luat; nu-l mai aduce la biserica, ci du-te intai si te impaca cu fratele tau si dupa aceea, venind, adu-ti darul tau. Altfel nu este primit darul tau si nici rugaciunea nu este primita! Mai mult decat atat, noi, cand ne rugam: si ne iarta... precum si noi iertam, dar nu iertam, indirect cerem osanda: Doamne, precum eu nu iert, nici Tu nu cumva sa ma ierti!.
Parintele Sofian
Gabriel Liiceanu
Citește pe Antena3.ro
Victor Hugo
Eu vad instituita, macar pentru o clipa, legea divina. Oamenii acum sunt dezbinati, nu pot construi nimic laolalta. Ceva, totusi, ii vad facand impreuna: ii vad ingenunchind si rugandu-se. O tara intreaga. S-au facut atatea si atatea lucruri in comun, de ce sa nu se faca si un bine? Cand a murit Stalin, milioane de oameni din tarile comuniste au stat smirna nu stiu cate minute de reculegere. Au stat in picioare, acolo unde i-a prins ceasul hotarat de Moscova, si n-au scos nici un cuvant. Iar noi sa nu putem ingenunchea laolalta, in acelasi ceas si sa ne cerem iertare lui Dumnezeu si unii altora, cand de iertarea asta avem atata nevoie?
Regele Mihai
Victor Hugo
Il iubeam pe Dumnezeul bunicii mele foarte mult, pentru ca era atat de aproape de ea, si adesea obisnuiam sa o rog: Spune-mi ceva despre Dumnezeu!. Cand vorbea despre Dumnezeu, despre cer sau despre ingeri, devenea mai mica si mai blanda, fata isi recapata tineretea, iar ochii ei umezi radiau o lumina calda, deosebita. Ii luam in mana buclele grele ale parului si le infasuram in jurul gatului meu. Ascultam cuminte, fiind numai ochi si urechi la povestile ei fara sfarsit, care nu ma plictiseau niciodata. Omul nu-l poate vedea pe Dumnezeu - daca l-ar vedea, ar orbi. Numai sfintii Il pot privi direct in fata.
Maxim Gorki
Caci cine nu stie ca oastea egipteana consta din felurite patimi ale sufletului, prin care este luat cineva in robie
Sfantul Grigorie de Nyssa
Cuviosul Siluan Athonitul
Cel ce se pocaieste cu adevarat este gata sa rabde orice intristare, foame si golatate, frig si caldura, durere si saracie, dispret si prigoana, nedreptate si defaimare, pentru ca sufletul sau se inalta catre Dumnezeu si nu se ingrijeste de cele pamantesti, ci se roaga cu minte curata
Arhimandritul Sofronie