x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA-ANTICHITATI/Info - 5 octombrie 2004

ARTA-ANTICHITATI/Info - 5 octombrie 2004

05 Oct 2004   •   00:00
COSTUME POPULARE DONATE STATULUI. Margarita Rogojanu, o pensionara originara din Moldova, a donat statului roman un numar de 250 de costume de arta populara, majoritatea urmand sa fie trimise ambasadelor Romaniei din diferite tari. O parte din aceste costume, respectiv 25 de piese, au fost donate direct Guvernului roman, premierul Adrian Nastase solicitand identificarea unui spatiu adecvat care sa poata fi transformat intr-un muzeu al artei populare si care sa preia aceste costume. Margarita Rogojanu a declarat ca o parte din ambasadele Romaniei din strainatate vor primi cate cinci astfel de costume pentru a fi expuse si prezentate oficialitatilor din statele respective.

CETATEA ANTICA IN CALUGARENI. Un castru roman datand din secolul al II-lea d.H. a fost descoperit in localitatea mureseana Calugareni, in urma unor sapaturi arheologice incepute in aceasta luna. Castrul a fost identificat in gradina unei familii a carei gospodarie este situata chiar in mijlocul satului. Existenta castrului era cunoscuta de cateva zeci de ani. Suprafata acestuia este de peste doua hectare, fiind unul dintre cele mai importante din zona. In castru au fost gasite numeroase vestigii arheologice: caramizi cu stampila unitatii militare Cohors Prima Alpinorum, ceramica romana, materiale din fier, monede si podoabe din sticla albastra.

MUZEUL NATIONAL FILATELIC. Intr-o aripa a Muzeului National de Istorie a Romaniei a fost creat Muzeul National Filatelic. Acesta cuprinde colectii de timbre din patrimoniul Postei Romane. Muzeul a fost infiintat prin hotarare de Guvern, la 17 iulie 2003. Muzeul National Filatelic ocupa o suprafata de peste 600 de mp, cuprinzand trei sali. In sala George Lahovary este expusa o parte a celor peste 11 milioane de timbre din patrimoniul Postei Romane. Acestea se constituie in aproximativ trei milioane de serii filatelice, unele unicat la nivel mondial. Printre piesele celebre se regasesc Cap de Bour, emise in 1858, si Carol I cu favoriti, care dateaza din perioada 1866-1872.

PICTURA ROMANEASCA LA UE. Guvernul a alocat aproximativ 50.000 de euro pentru organizarea, in perioada 11-15 octombrie, a unei expozitii de pictura romaneasca contemporana la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, in contextul aderarii la UE. Executivul a aprobat alocarea sumei de 195.300.000 de lei (aproximativ 50 de mii de euro) pentru finantarea cheltuielilor ocazionate de organizarea expozitiei, intitulata Romania - An European Rainbow, care se va desfasura in colaborare cu Arthis - Casa de cultura romano-belgiana, cu participarea unor importanti artisti plastici romani.

×