x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA/ANTICHITATI: Stirile zilei - 13 iulie 2004

ARTA/ANTICHITATI: Stirile zilei - 13 iulie 2004

13 Iul 2004   •   00:00

Faima - Televiziunea i-a crescut vanzarile

Un profesor american, proprietarul unei case de licitatii, a reusit sa creasca vanzarile firmei sale dupa ce a devenit prezentatorul unor emisiuni despre antichitati. Popularitatea pe care Wes Cowan a castigat-o in urma emisiunilor TV a caror gazda este l-a ajutat sa vanda fotografii si manuscrise vechi la preturi neasteptate. Casa sa de licitatii a vandut un dagherotip rar al orasului San Francisco din 1865, semnat de pionierul american in fotografie Robert H. Vance, cu 143.000 de dolari, desi pretul de pornire a fost de 40.000 de dolari. Peste 1.000 de cumparatori din America, Europa, Japonia si Orientul Mijlociu trimit acum delegati la licitatiile organizate de casa lui Cowan sau liciteaza online pentru obiectele puse la bataie. (Iohanna Onaca)

Arheologie - Vestigii medievale la Targoviste

Morminte, inele, cercei si monede, datand din secolele XVI-XVIII, au fost descoperite recent in municipiul Targoviste, in santierul arheologic "Biserica Rosie", situat pe Calea Domneasca. Biserica Rosie isi datoreaza numele fatadelor alcatuite din caramizi aparente. Lacasul de cult a fost ridicat in prima parte a secolului al XVI-lea, in partea de sud a orasului medieval, pe Calea Domneasca. Monumentul, ajuns pana in perioada interbelica neschimbat de reparatii, a fost demolat in anul 1924. Anul trecut, cand au deschis santierul, organizat de Complexul Muzeal Curtea Domneasca, arheologii si-au propus, printre alte obiective si depistarea vestigiilor anterioare construirii bisericii.

Licitatie - Petrascu - peste 14.000 euro

Pasionatii de pictura vor putea alege tablourile preferate dintre multitudinea de panze scoase la licitatie la sfarsitul acestei saptamani de casa Monavissa. Picturile lui Gheorghe Petrascu se afla, dupa cum ne-am obisnuit deja de ceva vreme, printre cele mai scumpe creatii. Corabioarele pe fond albastru semnate de celebrul maestru, cu titlul "Vedere spre mare", pornesc in licitatie de la circa 7.800 de euro. Tabloul "Vas cu flori rosii", tot o creatie a lui Petrascu, este lansat in competitie la un pret estimativ cuprins intre 5.900-6.300 de euro. (Iohanna Onaca)

×