x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Atentie la semnarea contractelor!

Atentie la semnarea contractelor!

14 Iul 2004   •   00:00

LOCURI DE MUNCA

La angajare, o parte dintre firmele particulare solicita noilor salariati sa semneze, pe langa contractele obisnuite, unele speciale.
CRISTIAN PETRU

Unele dintre prevederile acestor contracte contravin Codului Muncii. Astfel, articolul 79 din actul normativ prevede ca in cazul demisiei unui salariat, acesta trebuie sa dea un preaviz angajatorului. Perioada preavizului nu poate sa fie mai mare de 15 zile in cazul persoanelor care ocupa functii de executie si de 30 de zile pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Unele firme insa obliga salariatii sa acorde un preaviz de o luna, uneori chiar de o perioada mai mare. Iar daca angajatul nu respecta contractul este obligat sa restituie o parte din salariu. Dar, potrivit dispozitiilor articolului 11 din Legea 53/2003, Codul Muncii, clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative sau prin contracte colective de munca. Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage, nulitatea acestuia, potrivit reglementarilor cuprinse in articolul 57, alineatul 1, din Codul Muncii. Articolul 57, alineatul 4 din acelasi act normativ prevede ca, in situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri. Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor. In cazul in care partile nu se inteleg, conform alineatului 7, articolul 57 din Codul Muncii, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.

NULITATE
Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage, nulitatea acestuia - Articolul 57, Codul Muncii

×