x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Camelia Kuhnen, SUA - "Romanii sunt foarte bine pregatiti"

Camelia Kuhnen, SUA - "Romanii sunt foarte bine pregatiti"

09 Iun 2004   •   00:00
Camelia Kuhnen, SUA - "Romanii sunt foarte bine pregatiti"

"Ca studenta la MIT am aflat ca exista o asociatie a romanilor din campus dintr-o brosura primita de la scoala o data cu restul documentelor care atestau admiterea mea.

La Stanford, unde sunt la doctorat, am cautat pe pagina de web si asa am dat de asociatia studentilor romani. Cred ca studentii romani si cei din alte tari isi organizeaza asociatiile si planifica evenimentele in mod similar. Imi aduc aminte ca la MIT romanii mergeau la evenimente organizate de greci si de sarbi, care veneau la petrecerile noastre, fiindca muzica, bautura si mancarea erau asemanatoare.

ROMANI DE ELITA. Studentii romani sunt foarte bine pregatiti pentru a studia in SUA, chiar la cele mai exigente scoli. Imi aduc aminte de primul meu an: in primul semestru practic nu am invatat nimic nou, deoarece materiile predate (matematica, chimie, fizica) le stiam din liceu. Colegii mei americani au avut probleme cu aceste cursuri. Profesorii de la universitatile americane stiu ca noi, cei veniti din Europa de Est, suntem bine pregatiti - de aceea suntem admisi la aceste scoli. Din experienta mea de sapte ani in SUA, va pot spune ca in privinta matematicii, fizicii, chimiei si a informaticii, noi suntem mult mai bine pregatiti decat cei care fac scoala, inclusiv liceul, in Statele Unite. Ceea ce nu pot spune insa, este cum se compara educatia universitara din Romania cu cea din America, deoarece nu am fost studenta in Romania.

Cand am plecat eu la MIT, multi dintre romanii care primeau burse in SUA erau olimpici nationali si internationali (eu am fost olimpica la fizica). Banuiesc ca in continuare olimpicii sunt cautati de universitatile de elita, dar stiu si persoane fara performante la nivel national care au fost admise la scoli americane.

GANDURI DE INTOARCERE. Majoritatea romanilor pe care ii cunosc nu doresc sa se intoarca in Romania inainte de a se realiza aici, in SUA. Diferentele de salariu si de oportunitati sunt atat de mari, incat nu este greu de inteles decizia multora de a sta in America dupa terminarea facultatii".

PERFORMANTA

"In privinta matematicii, fizicii, chimiei si a informaticii, noi suntem mult mai bine pregatiti decat cei care fac scoala in Statele Unite"
Camelia Kuhnen
×