x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ceausescu a ajuns printre antichitati

Ceausescu a ajuns printre antichitati

06 Dec 2004   •   00:00

ARTA/ANTICHITATI
AFACERE - Fotografiile cu iubitul conducator se vand cu 300.000 de lei Bijuterii din aur sau argint, oglinzi vechi, masute si fotolii frantuzesti, tablouri scumpe, dar si uniforme militare din perioada comunista, toate acestea au facut deliciul vizitatorilor la cea de-a 11-a editia a Targului de Antichitati.
IOHANNA ONACA PURDEA

COMERT. Ca de fiecare data, oferta de vechi nimicuri de la World Trade Plaza a fost bogata
Amatorii de arta si colectionarii impatimiti si-au dat intalnire, la sfarsitul saptamanii trecute, la Targul de Antichitati Romantique. Maruntisuri, decoratii, bijuterii, tacamuri de argint si vesela veche, tablouri, gravuri, gramofoane si multe alte obiecte de arta au putut fi admirate in standurile de la World Trade Plaza, Bucuresti. Aici, nostalgicii epocii comuniste s-au putut intalni cu iubitul conducator si cu doamna academician doctor inginer Elena Ceausescu, prezenti doar in fotografii, ce-i drept. Instantaneele ii infatisau pe cei doi la diverse intalniri cu oficialitati straine, unele dintre ele fiind facute prin 1969. O astfel de fotografie putea fi achizitionata la pretul de 300.000 de lei bucata.

TENDINTE. Multi dintre vizitatori au venit doar sa-si clateasca ochii, caci putini s-au indurat sa scoata din buzunar cateva sute de euro pentru un obiect de arta valoros. Lumea cumpara mai mult maruntisuri, spune Matei Petru, colectionar, care are si un mic magazin de antichitati in Brasov. In general, oamenii nu au o linie, o cultura de arta... Unii dintre cei care vin la magazin intreaba ce se cauta, ca sa stie ce sa cumpere la randul lor, mai spune colectionarul. Pe de alta parte, colectionarii impatimiti sunt in stare sa scoata din buzunar sume importante pentru a-si achizitiona un obiect de valoare, pe care si-l doresc foarte mult. Din pacate, acestia sunt putini, poate si pentru ca operele de arta deosebite au preturi cuprinse intre cateva sute si cateva mii de euro.

SUNETUL MUZICII DE ODINIOARA. Luate din podul bunicii si reconditionate sau pastrate cu mare grija de-a lungul timpului, patefoanele si gramofoanele au atras atentia mai multor amatori de antichitati. Privindu-le, cei mai varstnici au facut o plimbare printre amintiri din vremurile trecute, cutiile muzicale cu palnia lor aurita trezind, in acelasi timp, si curiozitatea celor mai tineri. Pretul unui gramofon oscila intre 160 si 500 de euro, in functie de vechime, starea de functionare si aspect.

DECORATIUNI. Cel mai bine se dau lucrurile marunte, de decor, spune un comerciant de antichitati din Buzau. Fiarele de calcat de odinioara, care functionau cu carbuni, se vand acum la preturi de cateva sute de euro. Rasnite vechi de cafea, piua de macinat mirodenii sau condimente, scrumiere de metal turnate in diverse forme, fiecare dintre aceste obiecte are un farmec arhaic si aminteste de o perioada indepartata, cand au fost la moda. Unele dintre ele isi gasesc locul pe rafturile barurilor sau bucatariilor din ziua de azi, ai caror proprietari vor sa aduca un strop din atmosfera veacului trecut.

IN TIMP. Ceasurile de buzunar, de masa sau de perete, simple sau incarcate cu decoratiuni nu au lipsit din standurile colectionarilor prezenti la targ. Pentru o pendula de pe la 1900 colectionarii trebuiau sa plateasca 10 milioane de lei, in timp ce pretul unui ceas mare de masa, cu sculptura, ajungea la circa 500 de euro.

MOBILIER DE ARTA
Piesele de mobilier din secolul trecut, bogat ornamentate, nu au lipsit nici ele de la aceasta editie a targului Romantique. Un fotoliu frantuzesc, cu tapiterie portocalie, in stare foarte buna, putea fi achizitionat cu 500 de euro, iar o masuta frantuzeasca mai noua costa 10 milioane de lei. Colectionarii de icoane puteau alege dintre picturile in ulei pe panza sau icoanele incrustate cu argint, o astfel de piesa de mici dimensiuni ajungand la circa doua milioane de lei. Colectionarii au expus la targ si tablouri semnate de artisti celebri, al caror pret se ridica la cateva mii de euro. De exemplu, iubitorii de pictura, dar si cu dare de mana puteau achizitiona lucrarea Venetia a lui Gheorghe Petrascu la pretul de 15.000 de euro.

PREMIERA LA ORADEA
Iubitorii artelor si obiectelor vechi din Oradea au avut parte de o surpriza foarte placuta sambata trecuta. Ei au fost invitati sa participe la prima editie a Targului anticarilor si numismatilor Oradea. Oferta celor peste 30 de negustori din Oradea, Satu-Mare, Arad si Bucuresti a fost bogata: mobilier vechi, tablouri, statuete, figurine din portelan si sticla, ceasuri, sfesnice si arme de panoplie. Este prima manifestare de acest gen din Bihor si a doua din tara, dupa cea de la Brasov, a declarat Romulus Pop, unul dintre organizatori. Cea de-a doua editie urmeaza sa aiba loc in primavara lui 2005. Organizatorii vor sa introduca targul de la Oradea in calendarul targurilor de acest gen din tara.

DE RAZBOI
Decoratiile, insignele militare si obiectele de razboi nu au lipsit din oferta bogata a coletionarilor de antichitati. O cascheta militara purtata de ostasii romani, nemti sau maghiari la inceputul secolului trecut putea fi cumparata cu 30-100 de dolari, iar o sabie de parada, purtata pe la 1890, cu diverse incrustatii, se vindea cu 6 milioane de lei. Cei care doreau o amintire din epoca comunista puteau achizitiona o uniforma de general la pretul de 150 de euro.
×
Subiecte în articol: antichitati